Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Ogórki kiszone

  Chyba najbardziej popularny u nas sposób przygotowywania przetworów z ogórków
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków
2 żabki czosnku
gałązka kopru
mały kawałek korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
ew. liście wiśni lub winorośli
sól kamienna

 
przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 202   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
rrrrczy mozna zrobic cos z ogorkow szklarskich?
linkaCzy ogorki kiszone w sloiku po wodzie mineralnej nie są niezdrowe?
aligatorOgórki są ok
ogorek z butelkiJa ogorki kisze w butelkach 5 l. po wodzie mineralnej. Super sprawa. Wrzucam do niej korzen chrzanu, koper czosnek i ogorki oczywiscie. Zalewam zimna woda z 1,5 lyzki soli na litr wody. Zakrecam butle i po kilku dniach mozna jesc. Najlepiej nadaja sie na wypad za miasto ze znajomymi. Wystarczy tylko odciac gorna czesc butli i delektowac sie ich smakiem.
zbyszekA co zrobić zeby ogórki nie były puste?
fankaglupota ze chrzan daje gorycz ogórkom, od lat tak robie i sa super.A najwieksza glupota jest dodawanie ziela angielskiego bo robia się kapcie od tego!!!! ziele ma właściwości zmiekczajace dobre do mies a nie ogorkow madrusie hahah. dobrze jest dac pare ziarenek gorczycy będą twarde i dobrze zakiszone w zimne wieczory .Pyychaaaa
siniazawsze zalewam zimna woda i sa super
MIogórki zalane wrzatkiem i pateryzowane to ogórki konserwowe a nie kiszone!
liliA ja znam przepis bez tego chrzanu,a jak ktoś daje i liść i korzeń to już wogule przesada i nie mówcie,że to dobre.Wtedy mają gorzki smak.Koper,czosnek,liście wiśni ,dębu i pychota.
BoboTo prawda że cukier trzyma twardość ogórków.Całą zimę smakują jak świeżo ukiszone. Te z dodatkiem octu też są pyszne i nie przekwaszają się.W zeszłym roku robiłam według trzech przepisów i wszystkie były pyszne.
   wyswietlono 1-10 z 202   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ogórki kiszone

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl