Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (308)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Ogórki kiszone

  Chyba najbardziej popularny u nas sposób przygotowywania przetworów z ogórków
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków
2 żabki czosnku
gałązka kopru
mały kawałek korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
ew. liście wiśni lub winorośli
sól kamienna

 
przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 206   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
kuchcikta ogórasy są pyszne
aaguniaDo MI, nie masz pojęcia o czym piszesz. Ogórki kiszone robi się zalewając je zalewą sporządzoną z wody i soli, a konserwowe robi się zalewając je zalewą sporządzoną z wody, octu i przypraw typu ziele angielskie, pieprz, gorczyca itp.
roko lili naucz się pisać poprawnie wogule /w ogóle/
Maja121 Potwierdzam
rrrrczy mozna zrobic cos z ogorkow szklarskich?
linkaCzy ogorki kiszone w sloiku po wodzie mineralnej nie są niezdrowe?
aligatorOgórki są ok
ogorek z butelkiJa ogorki kisze w butelkach 5 l. po wodzie mineralnej. Super sprawa. Wrzucam do niej korzen chrzanu, koper czosnek i ogorki oczywiscie. Zalewam zimna woda z 1,5 lyzki soli na litr wody. Zakrecam butle i po kilku dniach mozna jesc. Najlepiej nadaja sie na wypad za miasto ze znajomymi. Wystarczy tylko odciac gorna czesc butli i delektowac sie ich smakiem.
zbyszekA co zrobić zeby ogórki nie były puste?
fankaglupota ze chrzan daje gorycz ogórkom, od lat tak robie i sa super.A najwieksza glupota jest dodawanie ziela angielskiego bo robia się kapcie od tego!!!! ziele ma właściwości zmiekczajace dobre do mies a nie ogorkow madrusie hahah. dobrze jest dac pare ziarenek gorczycy będą twarde i dobrze zakiszone w zimne wieczory .Pyychaaaa
   wyswietlono 1-10 z 206   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ogórki kiszone

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.