Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Borówka

  Leśna borówka, czyli brusznica, przyrządzona z gruszką stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: litrowe opakowanie borówki
2 gruszki
3 łyżki cukru

 
przyrządzanie: Borówkę umyć i wrzucić do granka razem z obranymi, oczyszczonymi, a następnie pokrojonymi na małe kawałki gruszkami oraz. Dusić do czasu, gdy powstanie jednorodna masa, często mieszajac. Jeszcze gorące nakładać do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po ok. 5 minutach włożyć na 10 minut do nagrzanego do 90 stopni piekarnika.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
NikaZawsze robilam z gruszkami uwazam ze pyszne, teraz szukam recepyt bez moze zrobie bez choc gruszka daje takie cos co jest innego od normalnej bez. Jest poprostu pyszna uwielbiam do golabkow jestem z takiego kraju gdzie sie je do golabkow ,prosze sprobowac , naprawde dobrze smakuje.
jerzaNa brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.
jerzaNa brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.
mirkaa robił ktoś borówkę czerwoną z pigwą? fantastyczna.Zresztą z gruszką i jabłkiem - również
gośćja najpierw borówkę sparzam,gruszki pokrojone w ćwiartki /na 1kg borówek daję 1kg gruszek,i kg cukru/zasypuję cukrem i dodaję 1 szklankę wody kiedy gruszki będą szkliste dodaje borówki sparzone ,ewentualnie cukier żelujący poddusze chwilę przekłaqdam do słoi odwracam do góry dnem i to wszystko
olatak to pyszny dodatek do miensa ,sama zbieram bo mieszkam w szwecji i jest tego od groma,wiec zaopatrzylam sie na zime,,,POLECAM
GrażkaBorówka z gruszką jest pyszna nie tylko jako dodatek do mięs, ale również z pieczywem jako dżem
krychnanie wyobrazam sobie brusznicy z gruszkami, to nawet nie wyglada
uhguha ha
smakoszka Właśnie kupiłam czerwoną jagodę i zrobię z gruszkami.Trzeba sprubować wszystkiego
   wyswietlono 1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Borówka

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl