Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa z kurek

  Nie tylko borowiki dają prawdziwie cudowny aromat i smak
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

ok. 300 g kurek
1 litr bulionu grzybowego (może być z kostki)
1/4 szklanki białego wina
100 ml gęstej śmietany
sól, biały pieprz
posiekana natka pietruszki
1 łyzka oliwy z oliwek

 

 
przyrządzanie: Kurki oczyścić, obrać i dokładnie umyć. Nieco osuszone wrzucić do garnka na niezbyt rozgrzaną oliwę. Dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Następnie zalać je winem i litrem bulionu grzybowego (ugotowanym np. na nóżkach grzybów albo z kostki). Dodac sól i pieprz i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Nieco wystudzić. Śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli i kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać. POdawać z makaroenm lub grzankami z serem. Każdą porcję udekorować posiekaną natka pietruszki.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
johankaWidzialam w telewizji program z p.Okrasa. Gotowal cos z kurkami, nie wazne co, ale poradzil, aby przed smazeniem kurki zblanszowac we wrzatku i potem na maselko. Sprawdzilam i rzeczywiscie traca swoja charakterystyczna goryczke. Rzeczywiscie myc nalezy kurki jak najkrocej.
makeshChryste, a kto kurki podsmaża 15 minut (i potem jeszcze je gotuje)?! Kurki to 'wołowina' wśród grzybów: 2 - 3 minuty na maśle i na koniec na kilka minut do gorącego wywaru - bez gotowania! Smażone przez kwadrans kurki nadają się jedynie do kosza na śmieci. To jest elementarz każdego kucharza.
MaraIwono, ugotowałam z mrożonych kurek i była pyszna a nie gorzka!
kamaażeby zupa nie była gorzka, nie należy ich gotowac! wiec najpierw podsmazymy, dusimy na maselku. kiedy je wrzucimy do bulionu to nie mozemy ich dlugo gotowac. poza tym tez nie pluczemy ich zbyt dlugo!
bozenapytacie o to jak pozbyć się goryczki - otóż moim zdaniem kurki należy smażyć tylko na maśle, gdyż oliwa powoduje, że kurki są gorzkie
iwonagrzyby nie moga być mrożone,bo wtedy zupa będzie gorzka
piotrkurki spazyc z dodatkiem cukru i soli
kpniewska1Witajcie, Właśnie gotuję zupę z kurek.Też ma goryczkę,ale wpadłam na pomysł i wlałam pół szklanki śmietany 30% łaciata do ciast i deserów i jest ok wcześniej dolałam do szklanki gorącego wywaru aby się nie zwarzyła.A drugi sposób to obgotować na półmiękko i odrazu odcedzić to się pozbędzie goryczki.
achazrobiłam zupkę z kurek pierwszy raz w życiu, jest przepyszna! mam ochotę zjeść cały garnek ;)
teskazgadzam sie z arkadasem ze nikt nie pisze co zrobic zeby potrawa nie była gorzka. Kurki kupione czy zbierane, zawsze maja ta gorycz
   wyswietlono 1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa z kurek

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl