Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Placuszki z cukinii

  Placuszki z delikatnym miąższem cukinii, tartym serem oraz ketchupem najlepiej smakują prosto z patelni
 
czas: 30 mniut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera

5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 
przyrządzanie: 

Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.  Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

 
uwagi: W podobny sposób można przygotować placuszki z kabaczka


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 22   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
aniamojemu chlopakowi bardzo smakowaly, jak dla mnie troche za tluste, i niestety dodalam keczupu łagodnego i troche za slodkie byly. Pozdrawiam
Natixplacuszki wychodzą świetne!!!
RYBKA50GNIEZNOJA TEŻ ROBIĘ KOTLECIKI Z CUKINI PRZYPRAWIAM WEGETĄ OBTACZAM TAK JAK KOTLET I PYSZNE.
olaplacuszki prima tyle że bez otrąb i bez keczupu, ewentualnie na wierzch i wody nie odciskałam bo szybko zrobiłam i się nie zdążyła zebrać :)
ee5 łyżek keczupu? keczup zabija smak :|
ewapyszne polecam
sylaale pyszota!!
jagodaja robie jak ziemniaczane,dodaje jajko,cebule roztarty czosnek,kilka łyzek maki ziemniaczanej kukurydzianej,jajko przyprawy .sa równiez pyszne. wczesniej tez obciskam zawartosc wody.
salamandrabardzo smaczne placuszki
manasprobujcie tego;30dag maki,3 jaja,połtorej szkl.mleka ,pół łyżeczki pr.do pieczenia,50dag cukinii startej na grubych oczkach,pęczek dymki,pęczek koperku,ssól,pieprz.ukręcić ciasto dodać cukinię ismażyć.SMACZNEGO!
   wyswietlono 1-10 z 22   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Placuszki z cukinii

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl