Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Ogórki małosolne

  To tylko jeden z wielu przepisów, według jakich przyrządza się ogórki małosolne
 
czas: 20 minut + 2 dni
liczba porcji: 0
 
składniki: 

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu

 

 
przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekac trzy dni.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 273   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ultra troll xdbeznadzieja
WIESIEK"blekot" od tego bimberku zrobił Ci się rzadki rozum. ORTOGRAFIA !
alaz listkiem laurowym i zielem angielskim -to nie malosolne
blekotdobra sprawa ogurki malosolne i bimber do tego
zielony ogórek ogórek ogórek ogórek zielony ma garniturek i czapkę i sandały zielony zielony jest cały :-)
beciaja zawsz do kiszonych na sloik daje pol lyzeczki gorczycy wtedy sa twarde i chrupkie az strzelaja,a jak cos nie tak z ogorkami ???to zrobia sie puste w srodku ale nie zgnija i mozna je wykorzystac do zupy ogorkowej.
MiszakNo i zrobione :) Teraz tylko wytrzymać żeby ich od razu nie schrupać :)
magdalisc debu i sa bardziej chrupiace ale o occie spirytusowym nie slyszalam.ILE OCTU NA LITR WODY MACKU???
AnkaMozna tez odciac koniec ogorka od strony kwiatu aby byly bardziej twarde i chrupkie
maciekJak policzyc ilość wody? Proste: Wkładasz ogórki do słoika, wlewasz zimną wodę - tyle ile potrzeba, po czym przelewasz wodę za słoika do garnka. Gdzie mój koń z rzędem ??? ;-) hehe Ja dodaję do wywaru ziele angielskie i listek laurowy - dla smaku, oraz koniecznie łyżkę octu spirytusowego. Woda nie będzie taka mętna i się nie spieni, a ogórki nie będą za miękkie. Słoika nie zakręcam do końca, dostęp powietrza raczej pomaga i się ciśnienie nie tworzy. Im cieplejsze miejsce, tym szybciej się zakiszą, byle bez przesad :-) Smacznego
   wyswietlono 1-10 z 273   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ogórki małosolne

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl