Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Ogórki małosolne

  To tylko jeden z wielu przepisów, według jakich przyrządza się ogórki małosolne
 
czas: 20 minut + 2 dni
liczba porcji: 0
 
składniki: 

Porcja na 3 l słój:
2,5 kg małych ogórków
3 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
ew. kilka listków chrzanu

 

 
przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekac trzy dni.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 273   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ultra troll xdbeznadzieja
WIESIEK"blekot" od tego bimberku zrobił Ci się rzadki rozum. ORTOGRAFIA !
alaz listkiem laurowym i zielem angielskim -to nie malosolne
blekotdobra sprawa ogurki malosolne i bimber do tego
zielony ogórek ogórek ogórek ogórek zielony ma garniturek i czapkę i sandały zielony zielony jest cały :-)
beciaja zawsz do kiszonych na sloik daje pol lyzeczki gorczycy wtedy sa twarde i chrupkie az strzelaja,a jak cos nie tak z ogorkami ???to zrobia sie puste w srodku ale nie zgnija i mozna je wykorzystac do zupy ogorkowej.
MiszakNo i zrobione :) Teraz tylko wytrzymać żeby ich od razu nie schrupać :)
magdalisc debu i sa bardziej chrupiace ale o occie spirytusowym nie slyszalam.ILE OCTU NA LITR WODY MACKU???
AnkaMozna tez odciac koniec ogorka od strony kwiatu aby byly bardziej twarde i chrupkie
maciekJak policzyc ilość wody? Proste: Wkładasz ogórki do słoika, wlewasz zimną wodę - tyle ile potrzeba, po czym przelewasz wodę za słoika do garnka. Gdzie mój koń z rzędem ??? ;-) hehe Ja dodaję do wywaru ziele angielskie i listek laurowy - dla smaku, oraz koniecznie łyżkę octu spirytusowego. Woda nie będzie taka mętna i się nie spieni, a ogórki nie będą za miękkie. Słoika nie zakręcam do końca, dostęp powietrza raczej pomaga i się ciśnienie nie tworzy. Im cieplejsze miejsce, tym szybciej się zakiszą, byle bez przesad :-) Smacznego
   wyswietlono 1-10 z 273   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ogórki małosolne

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl