Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Gazpacho

  Klasyczna hiszpańska potrawa - aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków
 
czas: 45 minut + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4
 
składniki: 500 g dojrzałych pomidorów
1 mały ogórek
po 1 czerwonej i zielonej papryce
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
dwie kromki białego chleba
dwie łyżki posiekanych świeżych ziół

 
przyrządzanie: 

Odłożyć jednego pomidora, a  resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.  Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 52   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
edytaCo za durny pomysł z tą pastą pomidorową...toż to profanacja...
machooliwę należy dolewać stopniowo!!!!!! podczas miksowania zupy. Gaspacho z barcelony też bylo pyszne...
iwonasuper, ale bez pasty pomidorowej.Dodalam wody by nie bylo zbyt geste.
CortesDo gazpaczo andaluz nie dodaje sie pasty pomidorowej i pieprzu.Zupa ta a wlasciwie chlodnik ma swoj punkt smaku.Jesli sie przesadzi z jakims skladnikiem to ten punkt ¨ucieka¨ najlepiej aby go poznac nalezy wpierw sprobowac go w Hiszpani.Pozdrawiam smakoszy kuchni hiszpanskiej.
WstydPyszne połączenie, ale niektóre komentarze pachna plebsem i wiochą.
adziskojadłam GAZPACHO w madrycie w vipsie i bylo pyszne
efelkajeden taki mały kawałek ogórka jest w stanie zniszczyć całą witaminę C i inne pozytywne właściwości pomidora i papryki.
SzefMojejKuchnija dodaje kawałeczek ostrej papryczki i jest boskie :P co do cebuli, ja dodaje bo lubię, ale w hiszpańskim gazpacho jej nie ma
RavicNie mam pojęcia dlaczego ludzi może dziwić ogórek i pomidory, ja często używam tego połączenia, chociażby do fety.
olgagazpacho jest bez cebuli y pierwszy razlysze ze sie dodaje paste pomidorowa, moja tesciowa jest z Andaluzji y nauchyla mnie robic gazpacho y gdy ja zapytalam o paste pomidorowa nie miala pojecia co tojest....Gazpacho podaje sie (oczywiscie jesli sie lubi) z pokrojontmi w kosteczke pomidorami, papryka zielona(do gazpacho uzywa sie tylko papryke zielona) ogurkiem y mozna dac cebule.
   wyswietlono 1-10 z 52   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Gazpacho

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia hiszpańska
Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ziołowa tortilla z sosem paprykowym
 Antipasto z pieczonej papryki
 Pizza hiszpańska
 Sałatka z pomarańczy i awokado
 Paella z warzywami
 Zupa z awokado
 Zupa czosnkowa po hiszpańsku
 Crema Catalana
 Gazpacho
 Krem z awokado i ogórka
 Turron
 Sofrito
 Smażony ser manchego
 Dorada w sosie cytrynowym
 Hiszpańskie smażone ciastka
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.