Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Bruschetta z pomidorami

  Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem i ziołami
 
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 8 kromek pszennego chleba
3 - 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji

 
przyrządzanie: Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorowac listkami bazylii i natychmiast podawać.


podaj dalej


komentarze
EvaJa oliwą extravergine polewam po upieczeniu chleba na wierzchu,po ułożeniu pomidorow, wtedy czuje sie smak dobrej oliwy.
salminasmacznego!
mistrallno i wyszlo swietne. szybkie, proste i zwykle skladniki ma sie w domu. bomba!
kartorroEj,amatorzy włoskiego,nie wiem czy znacie ale w Lidlu maja tygodnie tematyczne z żarciem i teraz od jutra jest Włoski!!Juz go parę razy przerobiłem,idzcie zobaczyc co maja,serio warto.
starsza pani:))Grzanki z tostera smaruję masełkiem lub opiekam w piekarniku już posmarowane takim masłem(czosnkowym . Oczywiście na nich mocno przyprawione pomidory już przy stole -smakowitości
MadameLudzie, wchodze poszukac ciekawy przepis, czytam komentarze i co? Wiekszosc z nich to czepialska sie krytyka. Zapewne tez mnie nie ominie bo nie uzywam polskich liter wiec wyjasnie od razu, nie jest to ani lenistwo ani brak kultury, tylko brak polskiej klawiatury!!! Palancie/ palancico, a jak ktos wchodzi tu wylapywac bledy ortograficzne niech sie zapisze do tematycznego kolka! Polacy, co za narod!!! Wiec apeluje do milych ludzi, ktorym chce sie poswiecic swoj czas i podzielic sie swoja wiedza, nie przejmujcie sie prozna krytyka bo to ludzie ktorym nie wiele sie w zyciu udalo. Ja Wam dziekuje :)
PaulaProste, szybkie i przepyszne :)
SiwyTo tego wszystkiego spróbujcie dodać suszone pomidory z oliwą i ser, (Jaki? Rzecz gustu). Duża kromka zapieczonego chlebka obsypanego pomidorkami z ociekającą pomarańczową oliwą. Smacznego
muszyniankaŚWIEŻE - ludzie !!! Włoskie jedzenie .... a język gorzej niż ubogi. Jedna z drugą do nauki ortografii a nie pleść androny o swoich podbojach kuchni świata.
JoWitam, polecam także Bruschettę z pieczarkami i mozzarellą (pokrojonymi w kostkę, doprawionymi włoskimi ziołami, solą, pieprzem i oliwą, mozzarella w cienkie plasterki. Masę pieczarkową ulożyć na lekko podpieczonym i potartym czosnkiem i pokropionym oliwą pokrojonym chlebie ciabatta i zapiec w piekarniku aż mozzarella się rozciągnie. Pychotka!! A wasze przekomarzania, no cóż ... baby...
EmanuelMoje Wy kochane kuchareczki:) Pozdrawiam..
bekawezcie rpzestancie co jedna to się przechwala"mieszkam we wloszech, pracuje we wloszech" no i co to kogo obchodzi? i tak kazdy zrobi jak mu bedzie odpowiadac z pieprzem czy bez, z czerstwego chleba czy nie- wiec po co te glupie komentarze?! Polacy... ://
AleksandraA ja bywam co najmniej kilka razy w roku we Włoszech i zgodzę się, że z bruschettą jest jak z naszym bigosem, jest na nią wiele sposobów, ale osobiście najbardziej lubię z pomidorami, czosnkiem, oliwą i świeżą bazylią :)
MiecioTakie pisanie jak w wydaniu "Zosia" , czyli bez klawisza Alt, z bykami , to tak jakby gadać z pełną buzią. Lenistwo bite czy brak kultury ?
.To pyszne
calabresePowiem Wam, ze bruschetta ma byc prostym i smacznym przekaskiem. Swierze pomidory, czosnek, oregano, sol i troszke pieprzu. Chlebek najlepiej taki czerstwy, podpieczony jeszcze w piekarniku. Ma byc chrupiaco i smacznie :) Dodam, ze mieszkam we Wloszech od wielu lat i znam sie troszke na wloskiej kuchni. Pozdrawiam smakoszy.
MalgosiaJa kroje swierze pomidory i daje tylko czosnek i oregano. Doprawiam oliwa, sola i odstawiam na 1 godzinke aby nabralo smaku. Na jeszcze goracy chlebek nakladam pomidory i serwuje. Uwielbiam takie bruschetti, mniamm.
mlodajasne wszyscy znawcy wloskiej kuchni! A nie pomysleliscie ze sami wlosi maja na to kilka sposobow jak my na nasz rodzimy bigos!!! Moze o to sie zaczniemy kłocic?!
molyBędąc w Rzymie jadłam prawdziwą włoska Brischettę. Pieczywo było chrupiące, natarte czosnkiem, ale nie ciepłe, pomidory świeże, a nie gotowane, a na koniec kelner przy mnie polewał ją sosem z oliwy z ziołami....
salgadoa ja robie srak ;] Co to za glupie komentarze! Jezeli macie swoj przepis to wrzuccie jak nowy a nie zasmiecacie tu komentarze i sie przemadrzacie.
anusiaja to robie tak-kroje w kostke obrane świeżutkie pomidorki(sezon letni)posypuję oregano,dodaje oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia,drobniutko pokrojony czosnek,MIESZAM,odstawiam na 10,15 min,w między czasie opiekam kromki chleba w piekarniku i kiedy jest juz dobrze chrupiący nakładam na kromki wcześniej przygotowane pomidory,podawać kiedy kromki są dobrze ciepłe,PROSTE I SMACZNE.
olatroche macie mylne pojecie jak to sie robi.ja pracuje we wloskiej pizzeri z samymi wlochami i calkiem inaczej sie to robi.bagietke sie zapieka a w miedzy zcasie kroi sie swieze pomidorki w kostke.czosnek dodaje sie do olivy i miksuje i robi sie druga buteleczke z oliva i bazylia i tez sie miksuje oddzielnie te sosy dodajemy do swiezych pomidorkow i miesza sie i naklada na gorace bagietki.a nie ze chlebek smaruje sie oliwa.tylko z oliwy robi sie sosiki takie
mamato pyszne danie
ZosiaPrzypieczona z dwoch stron buleczka, potarta przepolowionym czosnkiem. na to siweze, badz z puszki pokrojone pomidory skropione oliwa, wraz z ziolami(bazylia, odrobina zil prowans, sol pieprz) na to pokruszony ser kozi i do pieca!! potem polewam pesto.. MNIAM MNIAM, niebo w gebie!!!!!!!!!!!!!!!
Zosianajprawdziwsza, najlepsza bruschetta to z kozim serem!!
natkaa ja kupuje w sloiczku firmy sacla gotowa mase o nazwie bruschettina piccante, wlasnie sie zajadam pychota!!!!
czarnookanie wiem jak wy, ale ja to robię tak: smaruję masłem (z obu stron), sypię starty czosnek, a potem smaruję koncentratem pomidorowym i zapiekam. Jak się troszkę przyrumienią, dodaję pokrojony w kostkę pomidor i przyprawy i znowu piękę. Potem wyjmuję i... Pychota! ;)
MateuszStarty ser, dokladnie parmezan, jest wrecz niezbedny :)
MateuszStarty ser, dokladnie parmezan, jest wrecz niezbedny :)
AncccaOj przepisów jest sporo. Te które tu podajecie są trochę spolszczone. Warto spróbowac oryginalną, po włosku, we Włoszech. Jest w niej pewnie wiekszośc składników, które tu wymieniacie ;) Smacznego!!!
cohibarowszystko ladnie pieknie...ale nie calkiem ziola, tylko bazylia a kromki nie polewa sie oliwa, tylko smaruje z obu stron przepolowionymi zabkami czosnku i takie sie opiekaw piekarniku. do pomidorow dodaje sie oprocz oliwy z oliwek octu balsamicznego. Pozdrawiam
edeka ja rozgniatam masę czosnku z masłem, smaruję z obu stron i przypiekam, na to pomidorek, nieeeebo w...
EKPrzyprawę można kupić w marketach pod nazwą "BRUSCHETTA".
mmo tak, mozna posypac serem. ja robie bruschette troche inaczej - zapiekam w piekarniku razem z pomidorami (w plasterkach), serem, czosnkiem i oliwą, po wyjęciu posypuję sziołami i gotowe
GoDersCoś podobnego jak crostini pieczona z oliwą bagietka mozzarella i przecier z papryki
sylwetajakie maja byc zioła?
polskie jadłoniesamowici dobre !!! jednak robiłem je na bagietce hiszpanskiej i nie mam większego porównania
2dorajest również bardzo smaczne jeśli posypie się troszkę startym żółtym serem

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Bruschetta z pomidorami

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 

 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.