Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Makaron po chińsku
 
Makaron po chińsku Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane ... więcej...
przysmak dnia
Pralinki kokosowe
 
Pralinki kokosowe Coś dla miłośników kokosów i czekolady więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Bruschetta z pomidorami

  Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem i ziołami
 
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 8 kromek pszennego chleba
3 - 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji

 
przyrządzanie: Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorowac listkami bazylii i natychmiast podawać.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 37   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
salminasmacznego!
mistrallno i wyszlo swietne. szybkie, proste i zwykle skladniki ma sie w domu. bomba!
kartorroEj,amatorzy włoskiego,nie wiem czy znacie ale w Lidlu maja tygodnie tematyczne z żarciem i teraz od jutra jest Włoski!!Juz go parę razy przerobiłem,idzcie zobaczyc co maja,serio warto.
starsza pani:))Grzanki z tostera smaruję masełkiem lub opiekam w piekarniku już posmarowane takim masłem(czosnkowym . Oczywiście na nich mocno przyprawione pomidory już przy stole -smakowitości
MadameLudzie, wchodze poszukac ciekawy przepis, czytam komentarze i co? Wiekszosc z nich to czepialska sie krytyka. Zapewne tez mnie nie ominie bo nie uzywam polskich liter wiec wyjasnie od razu, nie jest to ani lenistwo ani brak kultury, tylko brak polskiej klawiatury!!! Palancie/ palancico, a jak ktos wchodzi tu wylapywac bledy ortograficzne niech sie zapisze do tematycznego kolka! Polacy, co za narod!!! Wiec apeluje do milych ludzi, ktorym chce sie poswiecic swoj czas i podzielic sie swoja wiedza, nie przejmujcie sie prozna krytyka bo to ludzie ktorym nie wiele sie w zyciu udalo. Ja Wam dziekuje :)
PaulaProste, szybkie i przepyszne :)
SiwyTo tego wszystkiego spróbujcie dodać suszone pomidory z oliwą i ser, (Jaki? Rzecz gustu). Duża kromka zapieczonego chlebka obsypanego pomidorkami z ociekającą pomarańczową oliwą. Smacznego
muszyniankaŚWIEŻE - ludzie !!! Włoskie jedzenie .... a język gorzej niż ubogi. Jedna z drugą do nauki ortografii a nie pleść androny o swoich podbojach kuchni świata.
JoWitam, polecam także Bruschettę z pieczarkami i mozzarellą (pokrojonymi w kostkę, doprawionymi włoskimi ziołami, solą, pieprzem i oliwą, mozzarella w cienkie plasterki. Masę pieczarkową ulożyć na lekko podpieczonym i potartym czosnkiem i pokropionym oliwą pokrojonym chlebie ciabatta i zapiec w piekarniku aż mozzarella się rozciągnie. Pychotka!! A wasze przekomarzania, no cóż ... baby...
EmanuelMoje Wy kochane kuchareczki:) Pozdrawiam..
   wyswietlono 1-10 z 37   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Bruschetta z pomidorami

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl