Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
 
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem Tradycyjna sałatka z gotowanych jaj wzbogacona smakiem wędz... więcej...
przysmak dnia
Pascha
 
Pascha Tradycyjny wielkanocny przysmak przygotowywany z mielonego ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Pomidory faszerowane fetą

  Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 4 mięsiste, dojrzałe pomidory
200 gram sera feta

 
przyrządzanie: Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce.
 
uwagi: Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby scierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
eeniaja po wydrążeniu pomidorków solę je w środku i na chwilę odwracam je do góry dnem aby sok ściekł na talerz
eeniawspanial przepis, mniam :)
giniolja kroję fetę przy pomocy nitki
greczynka12 lat mieszkam w Grecji ale jeszcze nigdy takich pomidorow nie robilam ;) Dzis premiera ;) O smaku sie nie wypowiem (jeszcze bo sie studza) ale powiem,ze nie trzeba natluszczac tacki. Ja zapomnialam a [pomidorki odchodza od niej same ;)
niuniakompozycja pomidorów z serem feta jest idealną przystawka do każdego typu mięsa czy to pieczonego, smażonego czy grillowanego. może byc także kompletowana z grzankami z odrbina ulubionej wedliny :P Rodzaj tej przystawki pozwala na delikatne zadelektowanie sie, albo rozdzilenie smaków zwłaszcza pikantnych. ::::)
Pamna 30 min 180 stopni
nullkaDzięki za pomysł na krojenie sera feta !
IwaWszyscy opowiadają o pysznościach , a nikt nie mówi ile czasu piecze się te pomidory. niech ktoś w końcu napisze czas pieczenia pomidorów w piekarniku.
aniafakt, oryginalna grecka feta jest slona i twarda (wiem bo pracowalam w greckiej restauracji), a te nasze polskie sa troche packajace sie ale z braku laku mozna uzyc nie sa wcale zle:
zuziachcę podać wspaniały sposób na krojenie serka fety.Kroimy całość wraz z opakowaniem na pół, wyjmujemy dwie połówki i maczając nóż za każdym razem w gorącej wodzie kroimy jak tylko chcemy w najdrobniejsze kawałeczki i ser nam nie przywiera do noża.
   wyswietlono 1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pomidory faszerowane fetą

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia grecka
Tzatziki
 Pasta z bakłażanów
 Smażone plastry dyni
 Kotleciki z ziemniaków i fety
 Zawijane bakłażany
 Avgolemono
 Tarta z fetą i cukinią
 Ouzo Porzeczkowe
 Pizza grecka
 Grecki garnek z kartoflami
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka warstwowa z tuńczykiem
 Szpinak z buraczkami i fetą
 Roladki z bakłażanów
 Faszerowane bakłażany
 Nadziewane liście winorośli
 Bakłażany w oleju
 Bakłażany pod czosnkowym beszamelem
 Szpinak z rodzynkami i orzeszkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl