Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Pieczone ziemniaki z gzikiem

  Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???
 
czas: 80 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 
przyrządzanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.
 
uwagi: Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.


podaj dalej


komentarze
kucharzycaja tez robie klasyczny gzik- czyli ze smietana zebula i przyprawami, podaje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach a do popicia maslanka, pychotka!!! polecam- na letnie cieple dni, szybko sie przyrzadza a smakuje wysmienicie ;)
lolaUwielbiam pyry z gzikiem :)
m.mpodstawowy gzik robi się z cebulką i śmietanką (oczywiście każdy ma swoje upodobania i wszystkie wariacje są dopuszczalne), u mnie w domu ziemniaki zawsze się gotowało w łupinach i podawało z serem i odrobiną jadalnego oleju lnianego.. Pychotaaaa!!! polecam!!
OlciaJa mam na nazwisko Gzik hehe ;P
betimój facet uwielnia gzik, zawsze robilam z gotowanymi ziemniakami ale jutro zrobie pieczone
joannaTradyzyjny wielkopolski gzik to nie tylko ser i smietana. wtedy faktycznie bylby twarozkiem. Gzik bez cebulki i czosnku to jak pierogi bez farszu. No i wiadomo sol i pieprz. Ja jeszcze dodaje szczypiorku.
stonkagzik, gzika lub gziczka to wielkopolskie nazwy białego sera ugniecionego klasycznie ze smietana a nowoczesnie bo dietetycznie z jogurtem czyli to co w reszcie kraju zwie się twarożkiem. oczywiście zawsze na słono, bo na słodko to raczej białe szaleństwo
HultajCóż to śa te gziki???
   wyswietlono 8 z8

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pieczone ziemniaki z gzikiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.