Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (308)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Strudel jabłkowy

  Jedna z najciekawszych propozycji kuchni niemickiej i austriackiej - przepyszny srudel z nadzieniem z jabłek, rodzynek i cynamonu
 
czas: 20 minut + 70 minut chłodzenia i pieczenia
liczba porcji: 8
 
składniki: 20 dag mąki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
10 dag masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru pudru
50 dag jabłek szarlotkowych
2 łyżki rodzynek
pól łyżeczki cynamonu
 

 
przyrządzanie: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbic jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Skropić łyżką soku z cytryny, posypać cukrem puderem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąt i posmarować połową wcześniej roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na środku ułożyć nadzienie z jabłek, pozostawiajać wolną przestrzeń na bokach i końcach.  Zwinąć i uformować strudel. Końce ciasta zawinąć do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać resztą masła. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
 
uwagi: Strudel należy podawać na ciepło, przybrany bitą śmietaną. 


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
dianau nas w rodzinie strudel robi sie na wigilie od pokolen ale ciasto ma byc rozciagniete na bibulke i suche najlepiej rozciagnac go na noc , wklad to jablka i bakalie plus maslo,cukier,cynamon bulka tarta
izaCzesi też często robią sztrudel, nawet bardzo czesto
goscwitam. A mnie sie nie udal,u gory ciasto upieczone,a spod zelowka,nie to nie bylo smaczne ciasto
ReAndrijSzkoda że strudel pochodzi z Włoch a nie z niemiec -.-
zosia jeszcze nigdy nie jadłam strudla zaraz robię
WidelecA łyżka na to nie możliwe
krysiarobiłam dwa razy strudel, jest pyszny i na zimno i na gorąco, ale nie walkowałam, tylko rozciągałam na serwecie. Jest naprawdę pyszny.
aguśwłaśnie to jest przepis austriacki i mi tam on nie smakuje !!!!!!!!
sophiaUsiłowałam zrobić pierwszy raz w życiu wg przepisu (podobnego) z Kuchni Polskiej. Do zjedzenia były tylko jabłka bo trudno pieczone zepsuć. Mnie w każdym razie wyszedł twardy "podpłomyk" z jabłkami, nie do pokrojenia i jedzenia, nawet na gorąco. Dam sobie spokój.
marekciasto na strudel nie walkuje sie tylko recznie naciaga do maksymalnej przezroczystosci,a nstepnie dodajemy roztopionego masla z tarta bulka ,renety szare, rodzynki cynamon cukier,i zawijamy na obrusie i do formy .na wierzch kladziemy kawalki masla.to nasz rodzinny przepis na wigilijny strudel rodem z linzu
   wyswietlono 1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Strudel jabłkowy

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia niemiecka
Jarmuż z buraczkami i dymką
 Zupa piwna
 Cukinia w cieście piwnym
 Strudel jabłkowy
 Alzacki placek cebulowy
 Zapiekana cykoria z szynką
 Jarmuż zapiekany z ziemniakami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.