Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dorsz prosto z lasu

Dorsz z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków i cebuli zapieczony w śmietanie i serze smakuje naprawdę wyśmienicie

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1 godz + 1 godz marynowania

liczba porcji: 2

składniki:
30 dag filetów z dorsza 
40 dag ziemniaków
2 dag suszonych grzybów
2 cebule
5 dag tłuszczu
2 dag mąki
1/8 l śmietany
100 g wędzonego zółtego sera
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, tymianek 
1 łyżka zielonej siekanej pietruszki

przyrządzanie:

Dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z połowy cytryny. Przykryć talerzem i odstawić na godzinę do lodówki. Grzyby opłukać, gotować przez ok. 10 minut, a następnie odcedzić zostawiając 1 łyżkę wywaru. Wyjąć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Ugotować ziemniaki w skórkach, na półmiękko. Gdy ostygną, obrać je ze skórek i pokroić na plasterki. Dorsza pokroić na porcje. Posolić, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na dość sporym ogniu z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor. W żaroodpornej formie stopić 2 dag tłuszczu i położyć warstwami ziemniaki, rybę, cebulę i grzyby posypane obficie solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przykryć ziemniakami, zalać posoloną śmietaną wymieszaną z wywarem z grzybów. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Gdy ryba i ziemniaki są miękkie, wyjąć, posypać z wierzchu zieloną pietruszką. Podawać z surówką z warzyw.
Potrawę tę można przyrządzić z lina i innych ryb. 

uwagi:
Potrawę tę można przyrządzić również z innych ryb, zarówno morskich, jak i słodkowodnych, np. z grenadiera, halibuta, soli, ale także z lina czy z sandacza.