Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.