Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (307)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Pasta z bakłażanów

  Doskonale zaostrzająca apetyt, a jednocześnie treściwa przystwka.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 2 bakłażany
2 ząbki czosnku
świeże zioła (bazylia, tymianek)
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

 
przyrządzanie: Bakłażana pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą i położyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Piec z obu stron aż do miekkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów odchodzi od miąższu bakłażany wyjąć i wystudzić. Miąższ oddzielić od skórek, które należy wyrzucić. Dokładnie rozdrobnić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, a następnie sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować kromki białego pieczywa.
 
uwagi: W miarę możliwości dobrze jest przed podaniem pastę chłodzić w lodówce.


podaj dalej


komentarze
JonaszPrawdziwa pasta bakłażanowa, wg. wschodniej receptury, to : 3 bakłażany, 6 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów, dwie duże cebule, czosnek, sól, pieprz, cukier. Bakłażany opiec w piekarniku, wycisnąć gorzki sok, zdjąć skórkę, drobno posiekać. Pomidory oparzyć w gorącej wodzie, obrać skrórę i posiekać drobno. Cebule pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Wszystko "wrzucić" do garnka i dusić, dodając pod koniec sól, pieprz, cukier i sporą ilość zgniecionych ząbków czosnku. Podawać na zimno do pieczywa jako "smarowidło"... Smacznego !
majataWszystkie propozycje ok, ale bakłażan po pokrojeniu w plastry należy posypać solą i zostawić ułożone ukosem na desce 20 min. aby wyciekł gorzki sok a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem można piec, gotować na parze - jak kto lubi
bakłażanno nie wiem, dla mnie ta metoda to porażka. Ja polecam obierać ze skóry bakłażany świeże (im jędrniejsze tym łatwiej) obierakiem do warzyw, a potem na parze - łatwiej i przyjemniaj
AlinaA ja zamiast podanych w przepisie ziol, dodaje same liscie kolendry, obrywam z calego duzego peczku, dodaje pol lyzeczki ostrej, suszonej papryki pokruszonej ( nie mielonej), oliwy pol szkalnki i miksuje wszystko w blenderze. Jest super zamiast masla,albo jako dip
bubadodaje sok z cytryny, drobno posiekaną natkę i tahinę-nazywa się to babaganusz i jest bardzo popularnym dodatkiem do chleba w Egipcie :)
HelenA ja dodaje ser feta troche octu winego i oliwy z oliwek:)
jolaja dodaje jogurt, maslo orzechowe i troche soku z cytryny zamiast bazylii i tymianku.
lolaPasata jest calkiem,calkiem...ale ja do swojej pasty dodaje jeszcze tahine(miazga sezamowa) i kawalek zmielonej czuszki...jest rewelacja!!!
   wyswietlono 8 z8

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pasta z bakłażanów

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 

 
kuchnia grecka
Tzatziki
 Pasta z bakłażanów
 Smażone plastry dyni
 Kotleciki z ziemniaków i fety
 Zawijane bakłażany
 Avgolemono
 Tarta z fetą i cukinią
 Ouzo Porzeczkowe
 Pizza grecka
 Grecki garnek z kartoflami
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka warstwowa z tuńczykiem
 Szpinak z buraczkami i fetą
 Roladki z bakłażanów
 Faszerowane bakłażany
 Nadziewane liście winorośli
 Bakłażany w oleju
 Bakłażany pod czosnkowym beszamelem
 Szpinak z rodzynkami i orzeszkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl