Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (310)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Salatki

 Sałatka caprese

  Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.
 
czas: 15 minut
liczba porcji: 1
 
składniki: 100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz

 
przyrządzanie: Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.

CZYTAJ O KUCHNI
 
uwagi: Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Justyna K.ja sos robię tak np. 5 łyżek oliwy z oliwek i 1,5/1 łyżka octu winnego lub balsamicznego, poszczypana bazylia(ewentualnie suszona, albo z knoorr takie kostki--wtedy trzeba uważać, żeby nie przesadzić z solą), pieprz, sól, jakieś inne zioła włoskie lub prowansalskie wszystko mieszam intensywnie i wstawiam na parę godzin do lodówki, o zioła muszą nasiąknąć i wszystko wspólnie nabrać aromatu. trzeba uważać, żeby nie przesadzić z octem, jak sie przesadziło, wówczas dolewamy oliwy, albo jak sos w lodówce się rozwarstwi podbieramy ocet... zawsze w trakcie sprawdzam jak sos smakuje, aż będzie idealny dla moich kubków smakowych
italianoTo nic innego jak tylko pokrojone w plastry pomidori i mozarella, poukładane na półmisku i polane oliwą i dosmaczone;)
Aha :DYy.. bardzo dobry placek mi wyszedl.. ;p~1
linaWszystko jest pyszne jakby orginalne
alexgenialnie smakuje w upalny dzień z różowym wytrawnym winem, mniam
elo ziomki xDTo co powiedziałaś mi nie smakowa wszystko wyrzuciłem
kasiaa ja jadam tak: pomidorki, mozarella, świeża bazylia, wymieszane: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek i musztarda francuska (ta z całą gorczycą strzelającą pod zebami).
()salata caprese --nie dodajemy zadnego octu!!komus sie pomylilo,a jeszcze jedno odstawic na 30 minut ,jemy z pieczywem i szynka najlepiej proszutto crudo,chyba w Polsce mozna juz kupic ?to raczej podajemy na kolacje...
BasikA ja uwielbiam polewać taką sałatkę sosem sojowym i posypywać kaparkami z zalewy.
moniaproponuje wedlug oryginalu,sos pesto czyli bazylia zmielona w oliwie z oliwek.tak oryginalnie podaje w restauracji wloskiej w ktorej pracuje..smacznego
   wyswietlono 1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Sałatka caprese

Sałatki
Sałatka z gotowanych pieczarek
 Sałatka włoska z tuńczyka
 Grecka sałatka
 Sałatka sycylijska
 Sałatka caprese
 Sałatka z selera z ananasem
 Sałatka z wędzonej ryby
 Sałatka jajeczna
 Sałatka nicejska
 Sałatka z serem, ananasem i kukurydzą
 Sałatka waldorff
 Sałatka z melona
 Sałatka z porów i awokado
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Trójkolorowa sałatka z insalatiną
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka z pomarańczy i awokado
 

 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.