Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Śledzie w pomidorach

  Nieco mniej znany, ale całkiem atrakcyjny sposób na przygotowanie śledzi - w intensywnym sosie pomidorowym
 
czas: 20 minut + 12 godzin
liczba porcji: 4
 
składniki: 500 g matiesów
1/4 szklanki octu spirytusowego
1 duża cebula
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, papryka w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka tłuszczu

 
przyrządzanie: Śledzie dokładnie opłukać, namoczyć w 2 szklanjach wody wymieszanej z octem. Po godzinie dokładnie odsączyć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, sól i paparykę w proszku oraz ziarna pieprzu. Całość dusić przez ok. 3 minuty. Sos wystudzić i zalać nim pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki śledzie. Pojemnik (może to być plastikowe pudełko czy też słoik) szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 10 godzin do lodówki.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 24   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
wikiMniam
GrzelasA ja dodaje jeszcze drobno posiekany ogórek kiszony,ale bez czosnku.Pycha!
GrabaRobie takie Danie co Wigilię. Celuba z czosnkiem jak najbardziej pasuje jak się zeszkli, Koniecznie ostra papryka, łyżeczka Cukru badz miodu dla złamania smaku i na koniec petarda w postaci rodynek!! Domownicy i goscie się tym śledziem zachwycają!
japycha
Ciekawa mniammam pytanie jaka ma być ta papryka słodka czy ostra ?
BEBEKONIECZNIE DODAĆ DROBNIUTKO POKROJONĄ NATKE!
Vanilyałyżeczkę miodu można jeszcze dodać dla złamania smaku, czosnek wtedy można pominąć
damianPrzepis dobry tylko ma jeden blad .. cebuli i czosnku sie razem nie miesza .. FUJ! wywalic ten czosnek i bedzie cudo. I racja .. mozna dodac tartej marchewki :)
garsia(9)renia(36)ja nie przepadam renia:ale ja tak
Danafuj
   wyswietlono 1-10 z 24   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Śledzie w pomidorach

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia estońska
Estońska sałatka śledziowa
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl