Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Pita

  Tradycyjny wschodni dodatek do potraw lub samodzielne danie podawane z pikantnymi sosami
 
czas: 20 minut + 3 godziny wyrastania ciasta
liczba porcji: 5
 
składniki: 0,5 kg maki
2 dkg drożdży
ćwierć szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy

 
przyrządzanie: Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.  Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.
 
uwagi: Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 62   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Hasnile sztuk chlebka z tego wychodzi?
Kar..jakiś dziwny tan przepis :p
wercipita genialna! miałam drożdże w proszku więc wszystko wymieszałam i nie zrobiłam zaczynu. Już nigdy nie kupię pity w sklepie!
ladddy kkkkhehe śmieszysz mnie ,,delfina\"... może ty nam podasz swój przepis na sos, szefie kuchni. ehhh... w sumie na pewno teraz poszukasz gdzieś na jakiejś stronie kulinarnej i podszyjesz go pod swój, więc może jednak Ci daruję... ja zawsze do sharmy robię taki sos. dokładnie: 2 łyzki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, odrobina czosnku mielonego, odrobina papryki mielonej, sól, biały pieprz. Kiedyś z braku czasu i przypraw zrobiłam tylko z ketchupu i majonezu i też był niezły! I to wg Ciebie nie jest sos bo zawiera ,,chamskie\" produkty?! puknij się w czółko. Do kebaba dodają sos z majonezu, jogurtu i czosnku i jakoś nikt nie narzeka na tak pospolite produkty bo sos jest bardzo dobry... btw, właśnie rośnie mi zaczyn z tego przepisu na pitę :)
AbrikosaPita jest pyszna, a przynajmniej mnie smakowała jak jadłam ją z humusem w środku podczas pobytu w Izraelu. Aż musiałam poszukac przepisu, by też takie coś robić :D
?DOBRE TO??
znawcaBo fiat to nie jest samochód. Tyle w temacie.
do delfinySos z ketchupu i majonezu też mnie nie powala, ale powala mnie twoja kultura. A w ogóle jadłaś kiedyś dobrze przyrządzoną, tradycyjną rumuńską mamałygę? Jeśli nie, to sobie daruj komentarze :)
migotkaprzepis nz sos tysiaca wysp z książki kucharskiej kuchnia polska-3 łyżki majonezu,3 łyżki keczupu,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka soku z cytryny,ewentualnie pieprz cayenne-no i co wy na to?to nadal nie jest sos?
pitapita
   wyswietlono 1-10 z 62   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pita

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia turecka
Sos jogurtowy z orzechami
 Pita
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl