Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa krem z borowików

  Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1  szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie - trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
 
uwagi: Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 18   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
iwanmedia kłamią zwykła zupa szału nie ma
ninazupa pyszna ,ale ja zamiast mleka i smietany dodaje serek topiony smietankowy , a zamiast maki ziemniaki
EliyaKrem super. Wszyscy zachwyceni. oczywiscie mala modyfikacja. mix roznych grzybow i ciut gałki.
gosposiarewelacja, nigdy nie udało mi się zrobić tak pysznej zupki grzybowej.
maciek_001Ciekawa zupa-krem; tylko gdzie ten krem? To zwykła zupa grzybowa, a żeby był krem to trzeba to wszystko zmiksować.
evacakaja.... zupa krem np. z pieczarek to zupa z pieczarek jak nazwa wskazuje. Zup kremów nie robimy na mięsnych wywarach bo ma być czuć smak tego z czego ma być taka zupa. :)
ankabede te zupke robila w piatek ,nie wiem czy czegos w niej nie zmienie ,(bo ja juz tak mam) , jeśli tak zrobie to o tym napisze ok?? ;-)
BillyZrobiłam! - i całkiem, całkiem... ja podaje ją z łazankami... jest ok.
kajaPrzepraszam ale czy nie potrzebny do tego jakiś wywar np na żeberku?
zibimniam mniam, pychotka
   wyswietlono 1-10 z 18   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa krem z borowików

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl