Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kotleciki cielęce z kaparami
 
Kotleciki cielęce z kaparami Delikatna cielęcina świetni komponuje się z sosem z kaparówwięcej...
przysmak dnia
Loren
 
Loren Long drink na każdą porę dnia i nocy. więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Ruskie pierogi

  Tradycyjny, dobrze u nas znany przysmak z nadzieniem z ziemniaków i twarogu
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 6
 
składniki: 

Na ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody
Na nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

 

 
przyrządzanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przze ok. 5 minut. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.
 
uwagi: Podawać z podsmażoną cebulką


podaj dalej


komentarze
onaruska wersja jest uboga, ziemniaki i cebulka, nasza polska wzbogacona została o ser biały. Co do ciasta proponuje wam wlać wrzącą wodę do mąki, mieszać łyżką gdy pod stygnie wyrabiać na stolnicy dosypując mąkę. Ciasto wychodzi rewelacyjne, i smaczniejsze.
NIKOTo racja! Nie istnieje tez fasolka po bretonsku w Bretanii oraz ryba po grecku w Grecji , he he pic na wode!!
leonŻeby były bardziej ruskie, trzeba dodać do nich wódki XD
pudelekrobię te pierogi dla córki,osobiście nie przepadam za tą paskudną mieszaniną od biedy ja to kocham jak kapustę z grochem.To jest faktycznie po rusku,na stadionie jak był jarmark widziałem jak jedzą ziemniaki z gulaszem i do tego jeszcze po dwie bułki popijając colą
caveto jedyne ruskie, które są kochane przez polaków
paulanie polecam...
moniapo prostu super
rokipierogi je sie ze smietaną 18% maczając wtedy dopiero jest efekt
gosiawlasnie skonczylam robis pierozki wg przepisu. Farsz tak na oko robilam ale ciasto kropka w kropke. Wyszlo mi 27pierogow. Pierwszy raz takie pieekne cisto mi wyszlo. Ostatnio jak robilam to jak nie wody za duzo to z maka przesadzilam, Nie mam wyrobionego oka do tego typu spraw;). Dziekuje bardzo jestem bardzo wdzieczna za tak doskonale podane proporcje:) Serdecznie pozdrawiam:)
stanikPych paluchy lizac,wciagam 25 sztuk,+/- 1 kg ....
...123456789...A to smaczne będzie ?
...123456789...A to smaczne będzie ?
ArczivaldPierogi ... miód i orzechy :-) Wyśmienite ;D
Bibija robie po rowno twarogu i ziemniakow. wtedy ciasto nie jest takie mdle. poza tym MOCNO doprawiam pieprzem. ciasto ma wyrazisty smak.
ALAILE PIEROGOW MA PORCJA?
magdano to biorę sie do roboty:)
elkapycha palce lizać.
kate pierogi przepyszne Mój mąż je uwielbia, ja też
skidomA tak to prawda. Pierogi polskie na ukrainie. No bo sa polskie, nie ma czego ukrywac :) Poza tym dlatego sa tak pyszne!
julix3bleeeeee ! ochyda !
liesiuniani ema liepszyh pieroguw niż na ukrainie
pabanawyszły genialnie! :) uwielbiam te pierogi. dzięki za przepis
kija 35my dzijaj 140 planujemy
beniaPierozki sa prze prze pyszne ja własnie zrobilam mmmm palce lizac
Fajanszdecydowanie za dużo wody! ale poza tym to palce lizać!
majZa mało mąki, za dużo wody w przepisie :)
onfuu obrzydliwe są
EmilkaPrzepis extra ,wykonane proste a pieroszki Paluszkiiii lizać.
GeorgePycha!!! Zawsze miałem do nich słabość, szczególnie do tych, które robiła moja mama! Od jakiegoś jednak czasu spożywałem głównie mrożone. I muszę przyznać, że trochę mi przestały smakować. Ale gdy zrobiłem własne wg powyższego przepisu, podałem z podsmażaną cebulką i boczkiem znów ... Ach, co tu dużo mówić. Wróciły wszystkie najmilsze wspomnienia, także zapomniane smaki tych przepysznych pierożków.
kapecna Ukrainie na te pierogi moi drodzy mowi sie pierogi polskie:)
lilthPochodzą z Ukrainy, czyli starej "rusi", stąd nazwa.
sylwusia7Te oto pierogi są wyśmienite mmm... zrobiłam ich 320 :)
justynap56Najlepsze pierogi ruskie smakują wtedy gdy zamiast zwykłego pieprzu dodamy pieprz ziołowy oraz odrobinę przyprawy w płynie Magi. Mają wtedy taki przepyszny smak:) Robię tak od zawsze i smakują rewelacyjnie. Dzisiaj zrobiłam 130 pierogów:) Mniam mniam
niuniaaaRobilam 1 raz i wyszly super ! ;D a robilam z przepisu ;P tyle ze do ciasta dodalam jeszcze kawaleczek masla ;*** pycha ;DD
grazapychotka
okkacebula Ci sie zjarała..
pewgdyby miały coś wspólnego z Rosją, to by się nazywały rosyjskie - a "ruskie" pochodzą od słowa "Ruś", która przed wiekami była przecież bardzo różnorodna i zajmowała również tereny naszych wschodnich sąsiadów.
arturte pierogi sa super
NorbertPrzepis super!!! Wyszły przepyszne!!! Moje ulubione pierożki :)
OksanaNie wiem dlaczego się nazywaja ruskie, skoro pierogów w Rosji nie robią, pierogi to jest ukraińskie narodowe danie i są ukraińskie, natomiast w Rosji robią pelmeni czyli małe uszka z mięsem, które przysły do nich z Chin.
gosposiajutro wypröbuje ,mam nadzieje ze beda dobre bo na tym zdjeciu wygladaja znakomicie.
katarynanic tylko podwinąć rękaw i do roboty
macysiato było pyszne
kredkazaraz sprawdzimy przepis.......... ;-)
ewunia110Dlaczego nazywają się RUSKIE?????????????
gosiaa gdzie coś wędzonego
nikusiasuper pierożki moje wyszły wyśmienite!!! Dawno nie robiłam pierożków i zapomniałam przepisu. Przyznam szczerze, że te są wyśmienite, nawet lepsze od tych, które robiłam wcześniej. Dziękuję za przepis. :)
kiciorpyszne
hjhjjZ miętą to już nie nazywają się ruskie. Ruskie są wtedy kiedy są standardowo robione. Beż żadnych udziwnień.
monio tak, podsmazane na maselku lub na sloninie i oczywiscie ze skwarkami... mniam, mniam...
KropkaPierogi wyszly super-b. latwy przepis-Polecam :) SMACZNEGO
mYSIAUWIELBIAM WSZELKIE PIEROGI ALE CIASTO ROBIĘ BEZ JAJ TYLKO GORĄCA WODA S ODROBINA SOLI NO I OCZYWIŚCIE MĄKA.SĄ PYCHA.
RafałJa polecam krokiety z farszem do pierogów.. Pamiętam ze od dziecka mama mi robiła takie "Zawijańce" Tzn. Mój brat lubił krokiety z kapustą, a ja lubiłem ruskie pierogi, rozwiązanie, wszystko tak samo jak z kapustą, tyle ze zamiast kapusty farsz. Tak na spróbowanie polecam ; ]
frranektego przepisu szukałem. Zrobię żonie niespodziankę heheh.
kt,.haha
lecoPrzepis mojej mamy jest podobny, ale duża ilość pieprzu i uwaga mięta ( może być suszona ), niestety mama już nie żyje przepis wdarzam sam w życie kulinarne
aga ruskie są przepyszne:):) mniam mniam :):)
sylwiapyszne
eviPierogi są super ,a jeszcze lepsze są zapiekane na masełku.
WiechnaPierogi super. Palce lizać .
jedreka moze mi ktos zrobi te pierogi bo nie mam czasu :(
Renciafarsz zdodatkiem czosnku ekstra pomysł natomiast co do ciasta do do mąki dodaje tylko odrobinę soli i bardzo gorącą wode z olejem(szklanka wody i 2łyżki oleju) spróbujcie pppycha
clauja daje 500 g sera i 500 g ziemniakow i do farszu podsmazona cebulke z wedzonym boczkiem.
Pani XXmnie osobiscie nie smakuja:)
brrrunetkaDzisiaj zrobiłam te pierogi wg przepisu, wyszły przepyszne. Nadzienie jest na prawdę super, jeśli chodzi natomiast o ciasto to drugą partię zrobiłam jednak bez dodatku jajek. Na pewno będę je jeszcze nie raz robic wg tego przepisu :)
kuchareczkamoja byla tesciowa robila pyszne, przepis podobny, tylko byly z okrasą
Nikośa z mięsem są???
anitkaPrzepyszne, pychotka mniam mniam... palce lizać
yrbJa wolę ciasto takie jak w chińskich pierożkach różnego typu (lub w polsce stosowane w czasach kryzysu :) - 2 szklanki mąki i 3/4 szklanki WRZĄTKU! Wymieszać łyżką i jak trochę ostygnie wyrabiać ręcznie. Można cieniutko rozwałkować, dobrze się klei i nie rozpada podczas gotowania. Tylko ważne żeby to był naprawdę wrzątek.
Spartakintedodanie skwarków do farszu poprawia smak... ale podsmażona cebulka na smalcu z skwarkami daje też ten sam efekt.... na lubelszczyźnie popularne jest podawanie pierogów polanych śmietaną 18 % .. SMACZNEGO
nataszka22pychotka
pestkazabieram się za gotowanie :) Jak zrobię dodam opinię :)
ewaja udoskonalam troszke ten przepis,do farszu oprocz tego wszystkiego dodaje podsmarzony wedzony boczek i kielbaske i wierzcie mi ze po dolaczeniu tych skladnikow pierogi sa fenomenalne..
barbara ja zamiast wody leje mleko
KendiZrobiłam pierożki i wyszły super, ale mój narzeczony stwierdził, że myślał, że Ruskie pierogi to są z mięsem i takich to on nie będzie jadł:) Dobrze, że zmniejszyłam proporcje ale i tak chyba będę je jeść 3 dni:)
palamniam mniam pychota uwielbiam pierozki
Pierożek123Dzięki za przepis chętnie sobie pojem ;* przeczytałem to ze wszystkimi wszyscy poszliśmy do sklepu ;)
diankammmmmm! Lece do sklepu wszystko kupić. Mój mąż i moja córka lubią pierogi ruskie. Ja sama też je uwielbiam i moja cała rodzina.
AGULA o880Dzięki za przepis ,zabieram się za robienie tych smakowitości ,mam nadzieję że się uda.
pimpuśa gdzie wędzony boczunio lub wędzoneczka?!!!! krojone w kosteczkę i przysmażone na patelence.
kama77pierogi sa pyszne
dawid Angliano wkoncu cos polskiego:D smakowego wszystkim. lece do sklepu:D
MiśkaaaDzieki za przepis;) Pierozki sie udały:)!
Agatamam nadzieję że i mi uda się je zrobić
zyletammmmmmmmmmmm.......pychota
paulano to lecie do sklepu i bd robic pierogi ;) dzieki za przepis ;*
żonkamoi chłopcy kochają wręcz pieroszki więc cóż może zrobić mamusia dla swych chłopców...? oczywiście PIEROSZKI:))
zbychdo farszu j.w.( jest taki jak mój ) spróbójcie dodać jeden serek topiony złoty ementaler. Zobaczycie wtedy . Głebia smaku.Nie do opisanie. To trzeba spróbowć.Za miast serka topionego dodaję około 20 dkg bryndzy owczej. Oczywiście jak mam. Jeszcze lepsza. Może być ta ze sklepu.Ale dużo lepsza jest ta z targu.
onasą obrzydliwe ale jak kto woli
Waldijadam je od 50-ciu lat ale w głębokim tależu zalane wodą w której się gotowały z dodatkiem masła,dosolone do smaku PYCHOTA
smakoszA najlepsze są na drugi dzień, podsmażonie
kdno a ze skwarkami.... pysznosci
olakocham pierogi nasz profesor kazał nam napisać przepis na ulubione danie.pół klasy napisała PIEROGI.
marceldzięki nie dostane braku zadania i napewno zrobię je w domu
szuwixsjest przy nich duzo pracy:( ale sie opłaca..bo smakuja zameczyscie:)
mirospyszota
Dzustinkaok. no to ruszam do sklepu na zakupy a później po raz pierwszy upichce pierożki dla mojego faceta któremu tak bardzo ostatnio marzyły się pierożki mam nadzieje że stane na wysokości zadania i wciągnie je ze smakiem ahhhhhhhh trzymajcie kciuki:)Dziękuje za przepis!POZDRAWIAM!
gosiapierogi wuszly, parce lizac.
MiniaJa jeszcze dodaje starty ser żółty i posiekana pietruszkę, pycha
anitapieroszki pyszne palce lizać. warto zrobić dla licznej rodziny
SYNTIA 29 REWELACJA PALUSZKI LIZAC POLECAM GORĄCO
le0nto Alex: that's my translate. not perfect but i hope You will understand what You need: time: 60 minutes for 6 persons PASTE: 400 g - flour 2 - the yellow piece of egg (i don,t know the word ;P) 3/4 - glass of warm water and you also have to put into the paste a spoon of oil (the paste will be elastic - better) *add together and knead for 5 minutes. FILLING: 750 g potatoes 250 g clabber 2 onions 1 piece of garlic 2 spoons of butter 1 spone of oil salt and pepper abaut the filling. in my opinion the relation between potatoes ale clobber should be 1 to 1. *cook potatoes in salt water. onions cut up to a small pieces and vitrify on frying pan with batter and garlic. add together with mill clabber and potatoes. add salt and a lot of pepper. **roll out the paste and cut the circles with glass. put into eath of one spone of filling. then eath circle stick together exactly. cook it in big pot with very hot salt water and a bit of oil. when emarge it's ready! BON APPETIT :)
zuzia M....bardzo dziękuję za przepis wyszły super
elarobiłam pierwszy raz rewelacja
rickoLudzie kochani, jestescie jak rodzina. Jak mama ktora nie zdazyla przekazac mi receptury a moze to ja nie chcialem sluchac gdy ona probowala. Jedyne co pamietam to to ze nie mozna pierogow liczyc bo sie rozgotuja.. hmm... uno, due, tres.... licze tak po cichu aby pierogi nie zrozumialy ale wyszlo ich 38 i chyba cale szczescie bo kregoslup juz mnie boli od stania w kuchni. Moja zona, Australijka, wyjechala z dziecmi na wakacje a ja zostalem z psem. Wczoraj byly placki ziemiaczanne i pies odmowil jedzenia miesa a wciskal placki razem ze mna. Dzisiaj ruskie pierogi i to wg waszych sugestii i receptury. Kuchnia wyglada jakby tajfun przez nia przeszedl. 35 stopni na zewnatrz a tutaj jakby sniegiem sypnelo. Szczegolnie na sciezkach z kuchni do komputera i do telefonu. Pies znowu na strajku glodowym. Czeka co ja wypichce. Wzialem opcje z krojeniem ciasta na kawaleczki i okazalo sie jednak ze zajelo mi to wiecej czasu niz przypuszczalem. Pies cierpliwie czeka ale dostanie pieroga jesli posprzata i odsniezy kuchnie. Odsmarze mu jednego z rana jak juz zrobie inspekcje. Przy okazji zniknela mi gdzies butelka wina. Takie kucharzenie z przyjaciolmi jak Wy to ja kocham. Bylem rowniez w tej restauracji w Patong i faktycznie doszedlem do wniosku ze obok jesc mozna za 100 bahtow a reszte pieniedzy nalezy przeznaczyc na chmiel. Serdecznie i noworocznie pozdrawiam z Australii.. moj pies pozdrawia rowniez...
UlaJa zawsze dodaję jeszcze serek topiony i odrobinkę mięty no i oczywiście roztarty w palcach majeranek. Polecam
asiaKochani dobra rada ,do każdego ciasta pierogowego dodaję trochę oleju (ok. 1łyżki). Ciasto jest elestyczne, dobrze się lepi i nigdy we wrzątku pierogi się nie rozpadają. Poadrowienia
marlenkawłasnie skonczyłam robic pierozki !!! przepis genialny!!! ciasto mięciutkie farsz przepyszny polecam wszystkim
to AlexPlease let me know if you have received the recipe in English, if not I could of translate it for you. Marta
sonitaaapyszne sa te pierogi :P:P hehe
damiando mąki polecam dodać wodę z ugodowanych ziemniaków i łyżkę masła,jest to przepis mojej babci
Alex potrzebował bym ten przepis ale po angielsku bo rozumie tylko angielski napisałe tą wiadomosc ze słownikiem
aneczkapierozki pierwsza klasa, zeszlo mi 2 godzim=ny na wyrabianiu ciasta walkowaniu i klejeniu, ale bylo warto
paulaja dodaję do ciasta 1/4 masła i wychodzą pychaaaa!!!
J69A mnie wyszło 48 szt - dużych. Idalnie na 6 porcji. Ale jak DeD chce to może zjeść 3 porcje na raz a potem walczyć z nadwagą nadciśnienim, miażdzycą, bólem kręgosłupa i kolan itd. Wiem, bo to mam :(. Pierwszą partie zrobiłem jak w opisie za pomocą szklany, ale nie bardzo mi to szło, jestem zupełnie początkujący w tym "zawodzie". Dopiero tempo wzrosło, jak zrobiłem z ciasta wałek i pociąłem na równe kawałki a następnie pojedynczo je rozwałkowałem. Metoda szybsza i wygodniejsza. Dzięki tej metodzie mogłem dokładnie z góry zaplanować ilość sztuk, a po podziekeniu farszu na porcje, nie zostało mi na końcu ani ciasto ani farsz :)
JajkoNa wypasie są ze skwarkami i kwaśną śmietaną. No ale jesli ktos dba o linie.... ;)
moniapierozki wyszly pyyyyyyszne, ciasto mieciutkie mniamm:) pozdrawiam i dziekuje za cudny przepis;)
DeDnie wiem jak wam ale mi wyszło 40 pierogów czyli danie na 2 os hehehe
lucyzrobię napewno
ewaJa do tych pierogów oprócz cebuli dodaję jeszcze przesmażony boczek (raczej chudszy) i razen z tłuszczykiem dodaję do farszu- pychotka. A ciasto zawsze parzę wrzątkiem a nie dodaję zwykłej wody-pierogi są wtedy bardziej delikatne.
ANGELINAJa właśnie zaczynam robić ruskie pierogi,zobaczymy co z tego wyjdzie :)nigdy nie jadłam ze śmietaną.Życzcie mi powodzenia :)
madziapyszne polecam każdemu:) palce lizać:)
ZiemoHej Buu! "włożyć do mikrofalówki w pojemniku z odrobiną wody i podgrzewać na średnich falach" A ja glupi myslalem , ze w mikrofalowce sa mikro fale! Hej Zorba! A gdzie na Phuket jest ta ruska knajpa?
weraczy to ma byc ostre
paulinadobre pierogi
HoratkaNa ile to jest sztuk. ? :P
pierogo-smakoszfajne te twoje pierogi zaraz ide do kuchni i przyzadzam według tego przepisu!
kogurak57a ja uwielbiam pierogi odgrzewane na goracej patelni,obrumienic je z obu stron...na taki zloty kolor. pychotka
leniruskie pierogi to rzeczy wysmienita - tak mawiała moja babcia ktora dala mi sprawdzonony przepis , ktory szedl kiedy s z pokolenia na pokolenie :]
burraksZobra! Musiales faktycznie dostac szoku po zaplaceniu rachunku za te ruskie pierogi, bo ta restauracja jest w Patong Beach mimo to masz racje ze zupka z gar kuchnini ratuje zycie
lolitapolecam colac pierogi smietana i posypac zarumieniona cebulka
edytka***czy farsz ma byc moco zmielony?
stefanqba przeczytaj komentarz fuxa :) kuchnia przedwojennych kresów jest kuchnią polską...
qbato w koncu potrawa polska, ruska czy ukrainska????
merryuwielbiam pierogi są mniamczok:):):)
fuxPierogi są "ruskie" bo ta potrawa pochidzi z przedwojennego województwa ruskiego a więc ze Stanisławowa i okolic. Z Rosja nie ma nic wspólnego:)
BuuSylunia, ja dodaje zawsze do gotowania czy to pierogów czy makaronów kilka łyżek oleju lub oliwy - tak, by na powierzchni wody utworzyło się duże "oko" z tłuszczu. Co do przechowywania... Możesz podgotować lekko i wyjąć na natłuszczony talerz i następnego dnia wrzucić do wody i dogotować. A jeśli ugotowałaśwszystkie, to jedyny znany mi sposób, by nie były suche i twarde, to włożyć do mikrofalówki w pojemniku z odrobiną wody i podgrzewać na średnich falach. Ewentualnie możesz również (już ugotowane), pogrzewać na patelni - najpierw z dodatkiem wody, żeby ją wchłonęły a potem z odrobiną tłuszczu. Na koniec polać w/w smażoną cebulką.
LeszekZawieja w tym cala, ze te ruskie pirogi wcale nie sa ruskie. Sa to najpradziwsze polskie pierogi, ktore bija na leb caly zestaw ruskich warenikow czy tez pielmieni, Smak polskosci jest genialny mimo ze nazwa brzydka
grubymiam miam
zobraJadlem ruskie pierogi w Phuket. Jest tam rosyjska restauracje. Dobre byly ale za 6 pierozkow licza sobie ze ho ho. Przestawilem sie wiec szybko na jedzenie tajlandzkie
AlusiaJa uwazam, ze twarog powinien byc kwasny
julia.w.Prawde mowiac jest to ukrainska potrawa..., w rosyjskiej sie nie laczy ziemniakow s twarogiem.
darekdo ciasta nie daje jajek jest wtedy miekie ciasto
celinaA ja do farszu daje troche wiecej sera niz ziemniakow i jest bardzo dobre
jaa mi się nie udały
syluniaprosze o rade co zrobic zeby po wyjeciu z wody ,pierogi sie nie kleily do siebie czy cebulka z tluszczem wystarczy i jak przechowywac by na nastepny dzien mozna bylo je podac?????
GosiaA ja znam troszkę inny przepis na pierogi ruskie. Przepis umieścilam na swym blogu pierogi ruskie
ktoswidac nie zabardzo wiesz co w rosji jest a czego nie ma,akurat to pierogi ruskie
##EdYtA##Witam Panie ja jak pierogi raz zrobilam to mnialam 12 tat rodzice pracowali a ja wzielam sie za gotowanie:D wyszly spaniale ale tez Paniom radze ze do Farszu na pirogi mozna dac tez koperk lub i tez nawet Bulki Tartej sa wtedy lepsze i ostre smacznego!!!!!
ewka :)kucharz_amator przecież pisze, żeby ziemniaki ugotować :) A ten ząbek czosnku można sobie darować, no i żółtka też... Ja robię troszke inaczej te pierożki i wychodzą pyszne!!!
aksmożna darować sobie te żółtka. Bez nich pierogi są o niebo lepsze!
gosposiadodaj do ciasta trochę oleju nie będzie się kleic ibedzie puszyste
Palce_lizaćHej trzykropku :) Jeśli mają się nie kleić w trakcie gotowania, to tak jak napisaliśmy w przepisie, zapobiega temu dodanie odrobiny tłuszczu do wody. Jesli zaś już po odsączeniu, to należy je przelać zimną wodą.
....a co trzeba zrobić żeby pierogi sie nie kleiły?? Odp!!!!
Palce_lizaćCo my byśmy bez Was zrobili|? Dziękujemy!!!
kucharz_amatorzapomnieliście napisać,że ziemniaki mają być ugotowane bo ze surowych to by wyszła masakra hehe:)
Palce_lizaćOczywiście, źe masz rację. Poprawiliśmy się, jak widać.
pippilulutylko ze nie jest to kuchnia Rosyjska, tylko Polska... W Rosji nie istnieja 'pierogi ruskie'...

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ruskie pierogi

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl