Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Ruskie pierogi

  Tradycyjny, dobrze u nas znany przysmak z nadzieniem z ziemniaków i twarogu
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 6
 
składniki: 

Na ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody
Na nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

 

 
przyrządzanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przze ok. 5 minut. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.
 
uwagi: Podawać z podsmażoną cebulką


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 158   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
onaruska wersja jest uboga, ziemniaki i cebulka, nasza polska wzbogacona została o ser biały. Co do ciasta proponuje wam wlać wrzącą wodę do mąki, mieszać łyżką gdy pod stygnie wyrabiać na stolnicy dosypując mąkę. Ciasto wychodzi rewelacyjne, i smaczniejsze.
NIKOTo racja! Nie istnieje tez fasolka po bretonsku w Bretanii oraz ryba po grecku w Grecji , he he pic na wode!!
leonŻeby były bardziej ruskie, trzeba dodać do nich wódki XD
pudelekrobię te pierogi dla córki,osobiście nie przepadam za tą paskudną mieszaniną od biedy ja to kocham jak kapustę z grochem.To jest faktycznie po rusku,na stadionie jak był jarmark widziałem jak jedzą ziemniaki z gulaszem i do tego jeszcze po dwie bułki popijając colą
caveto jedyne ruskie, które są kochane przez polaków
paulanie polecam...
moniapo prostu super
rokipierogi je sie ze smietaną 18% maczając wtedy dopiero jest efekt
gosiawlasnie skonczylam robis pierozki wg przepisu. Farsz tak na oko robilam ale ciasto kropka w kropke. Wyszlo mi 27pierogow. Pierwszy raz takie pieekne cisto mi wyszlo. Ostatnio jak robilam to jak nie wody za duzo to z maka przesadzilam, Nie mam wyrobionego oka do tego typu spraw;). Dziekuje bardzo jestem bardzo wdzieczna za tak doskonale podane proporcje:) Serdecznie pozdrawiam:)
stanikPych paluchy lizac,wciagam 25 sztuk,+/- 1 kg ....
   wyswietlono 1-10 z 158   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ruskie pierogi

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl