Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa czosnkowa

  Rozgrzewająca i niezwykle intensywna w smaku (i uwaga: zapachu) zupa popularna u naszych południowych sąsiadów
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

pęczek włoszczyzny
kilka liści lauroweych
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 cebule
12 - 14 ząbków czosnku
olej słonecznikowy
kieliszek czerwonego wina
1 żółtko
100 ml śmietany
sól, pieprz, suszony majeranek i tymianek
 

 
przyrządzanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone zółtko wymieszane ze śmietaną.
 
uwagi: Podawać z grzankami z serem


podaj dalej


komentarze
ZUPOHOLIKSUPER DANIE SMAKUJE JAK WAKACJE
KarolinaJadłam zupę czosnkową jest bardzo smaczna palce lizać - gorąco polecam na jesienne dni :):):)*
pauladodałam kawałeczki kurczaka- smakowało idealnie. mniam
freshTez jadłem na słowacji i była zajebiaszcza teraz robie rozpoznanie za jakims naturalnym antybiotykiem na przeziebienie i wpadła mi na myśl zupka czosnokowa :D POLECAM
agusiacos pysznego:)
lunaZrobiłam w wersji ekspresowej na kostkach rosołowych i z serkiem topionym. wyszła pyszna
seksownyzajebista zupa w moim długim życiu nie jadłem nic podobnego smakowała jak rosół mojej prababci, pomidorowa mojej babci i żurek mojej mamy razem
anusiaja dodaję jeszcze serek topiony,pycha!!!!
smakoszjadłam w Weherowce na Słowacji dokładniej w skansenie.bardzo dobra,z serem i grzankami!
jasiotezlubie czosnkową bo do granicy mam 2 km. Lubie poznać hostorię ale tą przez "h" Pozdrawiam
Mistrz patelnizrobiłem zupę czosnkową według przepisu i... wyszła mi owsianka :/
SuonKamillaDeMon, ja zrobiłem podobnie ugotowałem bulion na kostce rosołowej, zielu angielskim, liściu laurowym i ziarnkach pieprzu z dodatkiem kminku, zeszkliłem na oliwie 1 cebulę oraz 3 ząbki czosnku pod koniec gotowania wżuciłem do zupy jeszcze dodałem natke pietruszki. No i pcyha1 ;)
wiankia ja dodałam pokrojone w kostkę piersi kurczaka,na ktorych ugotowałam rosołek + pokrojoną drobno pietruszkę a i serek topiony...
SH Czyktoś zwas był w czechach czy słowacji?? ale nie w kurortach tak po prostu i jadł w podmiejskich i wiejskich knajpkach ,barach zupe czosnkową?????????? ludzie tyle regionów i tyle samo przepisów no i smaków,Osobiście jadłem zupe czosnkowa w Morwvce w wiejskim barze ,pychotka ,prosty przepis no i smaczny,dodatek do ichni piwa jadłem to w poniedziałek ,bo tak sie to je ,a dla czego w poniedziałek ,proste niedzielny wywar z rosołu podgrzewamy z zmiarzdzonym czosnkiem 5,6 12,30 ząbków jak kto lubi ,nie ma reguły gdy sie podgrzeje dodajemy żółtko na porcje (taterz\) do tego dodajemy tarty ser wdle uznania no i grzanki z chleba lub bułki, jest to stary przepis z czeskich orawic stosowany od wieków ,jak sie dowiedziałem jest odpowiednikiem śląskiej zalewajki , ale o tym to napisze ,potem ,zrobic jest ja łatwo i jest dobra na grype na CZASIE.pozdrawiam ,i prosze sprawdzie przepisy zanim cos napiszecie,ja staram sie dotrzeć do chistorii potrawy, ,dlaczego,jaki region. kto wymyslił.POLECAM.
kasia57zaraz sie za nia zabieram więc napiszę jak skończę :]
CzechTa zupa nie ma nic wspólnego z czeską zupą czosnkową... Aby miała prawdziwy smak zupy czosnkowej nie można do niej dodawać żadnej cebyli, ani wina. Włoszczyznę trzeba wyjąć z zupy, a nijlepiej zastosować sam wywar z drobiu bez marchewki, która dodatkowo zabija smak zupy czosnkowej! Jedyne co łaćzy tę zupę z zupą czosnkową serwowaną w czeskiej restaurace to grzanki i ser...
Hemidon_vittorio jak to moze byc zupa czosnkowa bez czosnku:)>?
gjwZnam inny przepis na zupę czosnkową.I jest to ulubiona zupa Pani Teresy. Przepis: w1,5 l.bulionu z kostki , rozpuścić trzy duże serki topione Hochlando o smaku ziołowym, z szynką, pieczarkowym. Po rozpuszczeniu sera dodać zmiażdżone ząbki czosnku / dwie duże główki /. Podawać z grzankami posypanymi żółtym serem łatwo rozpuszczalnym. Smacznego.
MagnoliaJa też zrobiłam dzisiaj zupkę, była przepyszna. Nawet moim dzieciom smakował co nie przepadają za czosnkiem. xD
tigrezapotwierdzam zupka pyszna:) ja osobiscie lubie jeszcze gęstsza wiec do smażącej sie cebuli i czosnku dodałam trroche chleba tostowego i powiem ze było super
skiprzepyszne ! tylko ze nie chciało mi się czekać 60 min więc zrobiołam z 2 kostek - rosołowej wołowej i rosołowej warzywnej. polecam ;)
KamillaDeMonKamyczy, mozesz zeszklona cebulke z czosnkiem poprostu wrzucic do wywaru.
beapotwierdzam...tawerna w Jaseniku serwuje pyszności, w tym zupę czosnkową najlepszą, jaką w Czechach jadłam :-)
onna14facet ma o gotowaniu pojęcie, zupa świetna, gość po prostu zostawia miejsce na finezje kulinarną, jest ok napisane, może nie za szczegółowo, ale jest ok.
przemoczosnek na prezydenta
KamyczyMoze ktos opisac bardziej szczegolowo np. jak przy smazeniu zalac bulionem? :D Ja facet jestem i o gotowaniu nie mam pojecie, przy tak malo szczegolowym opisie. ^^
don_vittorioo lol xDDD "Zrobiłam dzisiaj zupke, wyszła rewelacyjnie cała rodzina jest zachwycona. Uwaga ja nie doalam czosnku bo nie mialam ale i tak pyszna. Pozdrawiam tworcow zupy czosnkowej" lol!!!!
ruski flakHelena Mondaczkowa napisała coś takiego \"ja nie doalam czosnku bo nie mialam ale i tak pyszna.\" ...zabawne - zupa czosnkowa bez czosnku :P
Helena MondaczkowaZrobiłam dzisiaj zupke, wyszła rewelacyjnie cała rodzina jest zachwycona. Uwaga ja nie doalam czosnku bo nie mialam ale i tak pyszna. Pozdrawiam tworcow zupy czosnkowej
LEADRkostka rosołowa to jest glutaminian sodu w większości, jak ci bez tego już nic nie smakuje, to prosta sprawa - jesteś uzależniony - tak glutaminian sodu działa...
KASIA Z OŚW.Ugotowałam zupę czosnkową,wyszło nieżle!Oczywiście nie dodałam wina,natomiast wrzuciłam 1 kostkę rosołową drobiową.Aha i jak będziecie dodawać śmietanę (do żółtka)to proponuję gęstą,18%wystarczy.Ja dałam 30%,ale słodką i kluseczki wyszły bardzo cienkie:)Polecam na chłodne jesienne wieczory,a w zimie jako 1 danie.Moja rodzina uznała,że to świetna zupa:)
KASIA Z OŚWIĘCIMIAWłasnie wróciłam z wyprawy po Czechach i Słowacji.W obu krajach jadłam tę zupę - jest rewelacyjna!!!kosztowała 30 koron,zarówno w podejrzanym pubie w Liptowskim Hradoku na Słowacji jak i wypasionej restauracji w Jeseniku w Czechach.Skład się zgadza z wyjątkiem czerwonego wina,ja bym go nie dodawała,w moich zupach go po prostu... nie było!Jutro ją ugotuję i napiszę jak mi poszło:)
niumarkPolecam polevke czosnkową w Tawernie w Javorniku (niedaleko Paczkowa) Rewelacja jak i inne smakołyki tam serwowane:)
kajkaja jadłam wspaniałą polewkę czosnkową w czeskiej wiosce Travna była wspaniała z grzankami za jedyne 25ck.poledcam
pilarwlasnie wrocilem z gor i bylem na slowacjim.in. w cadce czy jak tam sie to pisze zupa kosztowala 29 koron i byla tak rewelacyjnie pyszna ze juz za 3 dni ja zrobie ale ten przepis nie wiem czy bedzie rownie pyszny jak tamto co jadlem ale sprobuje
KrychoA po co to czerwone wino?
CripsA kosteczka rosołowa ? przeciez bez kostki to będzie takie nie jakie kosteczka rosołowa to podstawa radze wrzuci moze być tylko lepsze :D
maciek.czekala@interia.plJadłem i jem za każdym razem zupę czosnkową w Tatrzańskiej Łomnicy na Słowacji myślę że i tam jak i tu jest to super rewelacyjna zupa i jak pomyślę aż mi ślina leci!!!!!!!!!!!!!!!
iniskosztowalam na Slowacji to - to najlepsza zupa jaka jadlam
waldijadałem na Słowcji pychota
kaczucha2 litry na 4 osoby??? mnie sie wydawało `ze na 1 osobę przypada ok 250 ml........
Palce lizaćmniej więcej dwa litry wody :)
kaczuchaa ile ma być wody żeby wyszła zupka odpowiednia??

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa czosnkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia czeska
Miód na ciepło
 Zupa czosnkowa
 Marynowany camembert
 Morawska zupa czosnkowa
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl