Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
 
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem Tradycyjna sałatka z gotowanych jaj wzbogacona smakiem wędz... więcej...
przysmak dnia
Pascha
 
Pascha Tradycyjny wielkanocny przysmak przygotowywany z mielonego ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa czosnkowa

  Rozgrzewająca i niezwykle intensywna w smaku (i uwaga: zapachu) zupa popularna u naszych południowych sąsiadów
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

pęczek włoszczyzny
kilka liści lauroweych
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 cebule
12 - 14 ząbków czosnku
olej słonecznikowy
kieliszek czerwonego wina
1 żółtko
100 ml śmietany
sól, pieprz, suszony majeranek i tymianek
 

 
przyrządzanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone zółtko wymieszane ze śmietaną.
 
uwagi: Podawać z grzankami z serem


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ZUPOHOLIKSUPER DANIE SMAKUJE JAK WAKACJE
KarolinaJadłam zupę czosnkową jest bardzo smaczna palce lizać - gorąco polecam na jesienne dni :):):)*
pauladodałam kawałeczki kurczaka- smakowało idealnie. mniam
freshTez jadłem na słowacji i była zajebiaszcza teraz robie rozpoznanie za jakims naturalnym antybiotykiem na przeziebienie i wpadła mi na myśl zupka czosnokowa :D POLECAM
agusiacos pysznego:)
lunaZrobiłam w wersji ekspresowej na kostkach rosołowych i z serkiem topionym. wyszła pyszna
seksownyzajebista zupa w moim długim życiu nie jadłem nic podobnego smakowała jak rosół mojej prababci, pomidorowa mojej babci i żurek mojej mamy razem
anusiaja dodaję jeszcze serek topiony,pycha!!!!
smakoszjadłam w Weherowce na Słowacji dokładniej w skansenie.bardzo dobra,z serem i grzankami!
jasiotezlubie czosnkową bo do granicy mam 2 km. Lubie poznać hostorię ale tą przez "h" Pozdrawiam
   wyswietlono 1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa czosnkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia czeska
Miód na ciepło
 Zupa czosnkowa
 Marynowany camembert
 Morawska zupa czosnkowa
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl