Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Kokosówka

  Egzotyczna nalewka o delikatnym kokosowo - mlecznym smaku
 
czas: 1 godz + 7 dni
liczba porcji: 0
 
składniki: 300 g wiórek kokosowych
250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
250 ml skondensowanego słodzonego mleka
250 ml "zwykłego" mleka
0,5 l wódki

 
przyrządzanie: Wiórki kokosowe zagotować z mlekiem. Wymieszać z oboma rodzajami mleka oraz z wódką. Odstawić w zakręconym szczelnie słoju na 7 dni. Następnie zlać do butelki, dokładnie wyciskając na sicie wiórki.


podaj dalej


komentarze
megmnie wyszła z tego w tym słoiku jedna wielka papa, nawet twarożek bym powiedział;/ czy to jest ok????
SylwiaA ja Wam powiem, że nie wiem, jak udaje się Wam zagotować 300g wiórek z 250ml mleka?! Mi wszystko w nie wsiąkło jak wsypałam zaledwie 150g :/
EdiCzy nie ma problemu z przechowywaniem takie nalewki z mlekiem? Trzymacie to w lodówce? Ja myślałam, żeby zrobic tylko wódke z kokosem i cukrem, a mleko dodawać przed podaniem -dokładnie tak jak robi się tradycyjne malibu.
gość naprawdę jest dobra kosztowałam :)
IgaWitam! Mam ogromną ochotę na tą nalewkę, tylko mam pytanie? Czy te mleka skondensowane najpierw trzeba zrobic tak jak na opakowaniu czyli gotować ok 2h?? Czy od razu takie dodać?? Pozdrawiam!
melciana pewno to jest pyszne sama robie różne nalewki
sylaa ja robię tak, bez gotowania czegokolwiek: mieszam razem 1 mleko w puszce słodzone i 1 niesłodzone, pół litra whisky, potem rozpuszczam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody i dolewam to do mieszanki. I gotowe, pycha!!! To przepis mojego wujka marynarza.
ja pycha
smakosza ja nic nie gotowalem:P kokos potarlem mleko wlalem takie i takie i gotowe pychaaaa:) aha i zadnej wodki tylko z 0,6 spirytusu:)
RomanMuj przepis to 2 puszki mleczka kokosowego 1 puszka mleka nie slodzonego i 1puszka mleka zageszczonego slodzonego ugotowanego i szklanka spirytusu bardzo dobre
desperatka7mam pytanko czy te mleka gotuje sie wszystkie razem czy tylko to zwykle sie gotuje.
skaja zrobiłam według tego przepisu: Likier kokosowy wyborny Składniki: 2 orzechy kokosowe, 0.5 l wódki, 0.25 l spirytusu, 0.5 l wody, 20 - 25 łyżek cuku. Sposób przyrządzenia: W rądelku podgrzać wodę i rozpuścić cukier. Umyć orzechy i rozłupać (uwaga na mleko kokosowe) mleko dolać do wody, orzechy zetrzeć na tarce o gróbych oczkach lub pokroić w czastki. Do roztworu wody, cukru i mleka kokosowego wrzucić kokos i gotować około godziny wrazie odparowania dadawać wodę tak aby kokos był zakryty całkowicie. Po godzinie wlać do roztworu wódkę i gotować chwilkę, aby nie strciła wartości procentowej. wyłaczyć gaz. Odstawić do wystygnięcia. Przestydzone przelać do słika przez sitko wstawić na dzień do lodówki. Następnego dnia zebrać starannie tłuszcz orzechowy ze słoika przelać zawartość do miski gdzie połaczyć całość wraz ze spirytusem. nastepnie przelać do butelek przez sitko (gaza bardziej zalecana) podczas przelewania napuj musi być zimny aby tłusz kokosowy nie rozpuścił sie i nie przelał z likierem, w ten sposób nasz trunek bedzie klarowny. Na koniec dodałam kartonik mleka skondensowanego (robiłam z połowy sładników).Pycha !
malaDo mariolki: to o czym ty piszesz jest odobne do Baileysa. jeśli kiedyś piłaś to wiesz o czym mówię a jeśli nie to powinnaś spróbować. Pozdr
sojek5Kupujesz kokos, wstawiasz do mikrofali na 2 minuty i sam pęka, wydłubujesz miąższ i kroisz na małe kawałki, zalewasz 0,5 l wódki (nie spirytem), odstawiasz na kilka dni, dolewasz wody żeby obniżyć procenty- malibu ma koło 20% i dosypujesz cukru do smaku TO JEST JEDYNY PRZEPIS DZIEKI KTÓREMU MOŻNA PRZEBIĆ MALIBU NA GŁOWE
WIelbiciel alkoholuzona robiła z wiorek kokosowych jak jej wszyscy polecali a ja zrobiłem ze zwykłego kokosa startego na tarce nie ma porównania jesszcze w dodatku z reszty wiórek wycisnałem sok i tez dodałem do trunku poezja smaku malibu wymięka przy tym
dorotanie przepadam za alkoholem ,ale to jest pyszne.
emilco wy ludzie opowiadacie do malibu to nie ma skoku to poprostu koktajl mleczny i uwazajcie na wiorki nie polecam grubych produkowanych dla kerfura nawe spirytus 97 % nie wyciagna esencji smakowej
SeewardJak na pierwszy raz i tak zdecydowałem sie na modyfikacje. Ponad 300 ml kazdego mleka dałem i całą paczke kokosu tj. 500 gr. i stwierdzam z żoną że jest jeszcze troszke za mocne. To likier i nie musi być tak vódką czuć. ALE SMAKUJE REWELACYJNIE!! I nie smakuje jak Malibu :)
mirabelkado mariolki: prawdziwy likier malibu nie jest z kawą, a na pewno nie smakuje jak kukułki
czarekwitam mam pytanko czy jak juz zlalem to wszystko do słoików to na te 7dni to mam wstawic to do lodówki czy tak sobie mamstac gdzie kolwiek z góry dziekuje za odpowiedz
jaa jezeli nasaczamy wiorki spirytem, to mozemy je wykorzystac do kokosanek, wlasnie tak zrobilem, ciastka ktorymi mozna sie upic, lepsze niz hashciastka ;P
romciaa ja mam inny przepis na nalewkę kokosową- sprawdziłam dobra 20 dag wiórek kokosowych 1 szk wody zimnej przegotowanej 1 szk spirytusu zalać wiórki i odstawić na 3 doby, wycisnąć przez gazę dodać 1 puszkę mleka skondensowanego 1 puszkę mleka skondensowanego słodkiego
alapowiedzcie mi kochani czy mleko to niesłodzone oraz slodzone ja mam wczesniej ugotowac bo zx tego przepisu to nie wiem wiem ze mam ugotowac melko z wiorkami ale jak długo mam to gotowac i kiedy mam wlaxc to mleko w puszce?? help
~~elado gumisia82:alkohol wlewamy do mleka!nie odwrotnie,bo robią się kluchy.Tym bardziej ,że po tak długim gotowaniu mleko zamieni się w krem
renonapewno czy taki czy tez inny przepis na kokosowke bedzie podobny smakiem do prawdziwego malibu ibedzie zawsze dobry na chandre ipyszota
krófkaTo jest niesamowicie pyszne. Najgorzej jest tylko przeczekać te 7 dni ;) Wszyscy byli nią zachwyceni zaraz idę robić następną porcję. Dziękuję za fantastyczny przepis. Pozdrawiam
mariolka=)znam prosty przepis na Malibu: półtora litra mleka zwykłego gotuję z 4 opakowaniami cukru wanilinowego, 4 szklankami cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzę, odsączam i mieszam z pół litra spirytusu. Smakuje jak "kukułki", normalnie niebo w gębie!!! POLECAM!!!
feliks60a ja zrobiłem dokładnie według przepisu i smakuje prawie jak MALIBU.te co było kiedyś z przemytu.
beria ja wlasnie robie i odcedzam i probuje sie dowiedziec co dalej. wg tego co piszecie wyjdzie mi z piec butelek bo mam pollitra spirytusu. Wiorki przeleje jeszcze odrobina wody zeby wyciagnac caly smak, a potem przydaja sie do jakiegos ciacha. . uwaga o tym co do czego sie wlewa sluszna, dzieki i juz wiem co mi nie pasowalo w poprzednim roztworze a poniewaz wszystko miksuje blenderem to nie bylo tego widac. z tych proporcji jednak jest to za mocne dlatego dobrze jest przelac wiorki woda. pozdrawiam
zipomuj przepis trochę tańszy i mym zdaniem lepszy. 1/2 spirtusu, 1, 1/2 mleka łaciatego 3,2% ,20 dag wiórek kokosowych, i 3 szklanki cukru ja robię i jest oki pozdro.
ziponie napisali by mleko ostudzić Ha Ha stuźta mleko ludziska przed wlaniem wódy bo lipa bedzie.
zipoa mleko ostudziłaś??
żabakokosówka=MALIBU!250ml spirytusu,puszka mleka skondensowanego słodkiego i niesłodkiego, szklanka mleka i300g wiórek kokosowych. wiórki zalac spirytusem na 24h, nastepnie odsaczyc przez gaze, do spirytusu dodac puszke mleka skondensowanego nie słodzonego, słodzonego i szklanke mleka, wymieszac i odstawic conajmniej na 12 godzin do lodówki.PYSZOTA!!
gumiś82a ja znam inny przepis 200g wiórk kokosowych zalać 0.5l wódki i odstawić na 2 tygodniei potem zlać i dodać puszke mleka słodzonego skondensowanego mleko to najpierw w puszce gotować ok. 1 godz i przestudzić i wlać do alkocholu dobrze wymieszać i odstawić na 1 miesiąc potem jest wyśmienita naleweczka
aaaaaaaa
koksik :)a ile miała %%%
Koksik:)ja zalałam kokos<<100g>> spirytusem<<0,250 l>>czekałam tydzień, wycisnołam wiurki,dolałam mleko skondensowane<150 ml> i wyszłam super kokosówka>>a same wiórki też są dobre :P
ale pamiętaj chemiku młody nigdy do kwasu nie wlewaj wody. Robiłam kokosówkę wg innego przepuisu. wiórki zalewałam spirytusem. Odstawiłam w ciemne miejsce na ok tydzień. Od czasu do czasu potrząsałam słoikiem. Póżniej przecedziłam, wiórki kokosowe przepłukałam wodą. Przecedziłam przez gęste sito zmieszałam obydwa płyny. Do naczynia ze skondensowanym mlekiem puszka słodzonego i puszka niesłodzonego mleka delikatnie, powoli cieńkim strumieniem wlewałam odcedzony "spirytusowy płyn. Nigdy się nie waży... jeśli odwrotnie zawsze będzie serek i... po prostu trzeba wylać serowatą ciecz. Kokosowe wiórki, które nam zostały można wkorzystać do ciasta powiedzmy pijaka . Pozdrawiam
SabinkaZrobiłam ta koksówkę, i czekam.Ale jak patrzę na słoik, to wygląda jak ser.Mam nadzieję cos z tego wyjdzie po 7 dniach...
sznikersjakie malibu do malibu to jeszcze daleko ... kokosówka jak w tytule nic wiecej. No i gdzie tyle mleczka.
PAlce lizaćEdyta, a odcedziłaś wiórki? Druga możliwość jest taka, że mleko było nie najlepsze i się zważyło.
edytaa ja zrobiłam według przepisu ,wlałam do słoików i wyszedł mi ser!co zrobiłam żle?help
ESESMANJeszcze nie wiem ale pewnie bedzie dobre
spasiapycha malibu
spiasiadobre ale wli włóep haaaaaaaha:d
socjoeffunqa, a mocno ;) ?? i ile butelek ml z tego wychodzi??
EffunQaNoo pyszniutkie :D pite w plenerze jeszcze lepiej smakuje :D proponuje zastąpic wódke spirytusem :D:D iii trzepie :D
natato jest przepis na malibu, tylko wódkę zastąpić spirytusem
GOLANIEWAZNE CO WAZNE ZEBY SPONIEWIERALO
kukułkaJa znam przepis na pyszną nalewkę zcukierków. 0,5l wudeczki i0,5kg kukułek .Rozpuścic ,wymieszac ,ewentualnie przecedzic. SMACZNEGO
alaa do tej kokosówki to mleko trzeba zagotować czy nie?
czajkaja znam inny przepis: 200 g wiórków zalać ćwiartką spirytusu i czekać 3 dni. Póżniej zlać spirytus i dodać puszke mleka skondensowanego słodzonego i puszkę skondensowanego niesłodzonego. Pycha!
KISIOA KLEPIE TO?
michaljak dlugo mam gotowac mleko z wiorkami?
Palce_lizaćWłaśnie o to chodzi, aby "zwykłe" mleko całkiem wsiąknęło w wiórki
AnetaJak mam zagotować 300g wiórków w 250ml mleka skoro całe mleko mi wsiąka w wiórki? to na pewno ma być taka ilość obu składników?
bozenato chyba smakuje jak malibu
Palce_lizaćPoelcalibyśmy natychmiastowe spożycie :) A przechowywanie polecamy tylko w lodówce przez niedłużej niż 1,5 miesiąca.
WiewioreczkaCzy te nalewke mozna przechowywac dowolna ilosc czasu, jak kazda? Mleko sie nie wazy?

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kokosówka

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.