Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Placek prowansalski
 
Placek prowansalski Specjał kuchni francuskiej do podawania na zimno i na ciepł... więcej...
przysmak dnia
Fruit Beer
 
Fruit Beer Proste, orzeźwiające, owocowe... No i pyszne!więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Kluski z makiem

  Treściwy deser rodem z kuchni staropolskiej
 
czas: 1 godzina + 12 godzin moczenia
liczba porcji: 5
 
składniki: 500 g makaronu łazanki
500 g maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa

 
przyrządzanie: Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
 
uwagi: 

Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 104   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jokoja ten przepis mam od dawna
martuchanigdy nie robilam klusek z makiem ale w tym roku to zadanie padlo na mnie i nie wiem jaki makaron do tago bedzie pasowal najlepiej chce zeby byly dobre bo wigilie spedzam u tesciowej
łysowypyszne :0
makpycha
anuśwłaśnie ewka masz racje ja tez daje albo smietanki albo masła bo bez tego to suche
DeliaKluski z makiejm czyli makaron z nadzieniem makowym jest przepyszna potrawą.Ja przyprawiam mak jak do stucli a przy miesazaniu dodaje troche masła. Przepyszne nawet na zimno.No i obowiazkowo groch z kapustą. A kebaby niech se jedza ci co musza,
lilaraczej 12minut a nie 12godzin
soniakochani,kluski z makiem,dawno,dawno temu,a Wigilię robiła mojaBabcia,a Pozniej Mama,a teraz ja,moim bliskim i Wnukom.......ale klusko robię sama..:) re bułkiz makiem,znam TO,pycha....... szczegolnie w nocy,gdy wszyscujuz spią siadam z miską w ramionach i zjadam,do dna...........ja dodaję jeszcze trochę masła,miodu i koniecznieRODZYNKI,moczone w rumie..... zdrowych,spokojnych Swiąt......:)
patryko super
Nowaa ja stara baba nigdy jeszcze nie robilam klusek z makiem ale w tym roku bardzo bym chciała
   wyswietlono 1-10 z 104   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl