Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Kutia

  Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię
 
czas: 30 minut + 12 godzin moczenia
liczba porcji: 4
 
składniki: 

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

 
przyrządzanie: Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.


podaj dalej


komentarze
StellTo jest ulrainska potrawa wigilijna , tak samo jak bialoruska, rosyjska. Slowo "kutia" nawet nie istnieje w polskiej gramatyce bo nie ma zlozenia "tia". Czy Polacy musza juz wrzystko kradac??
martajak można jeść kutię bez pszenicy? przeciez to wtedy mieszanka bakaliowa w miodzie ;P
Stara JędzaDo "ruda": bardzo możliwe, że arystokracja nie jadała kutii z pszenicą (choć wątpię), bo bez pszenicy, to, ni to ni sio. Ty możesz jadać z czym chcesz, ponieważ "trudne" słowo: "pszenica", przez "er-zet". Dzięki temu wiemy, że arystokratka, ani zubożała mieszczanka to ty nie jesteś. Prędzej, zwykłe pomietło z czworaków.
Grzebipipekpipek - co ty gadasz???
rinood kiedy białorusko ruska potrawa jest polską .Kutia inaczej ziarno po białorusku
koloDo Pipek.Zdanie zaczynamy z dużej litery,a w słowie głąbie jest ą,a nie a.Przyganiał kocioł garnkowi.A przepis ciekawy i mam zamiar z niego skorzystać.Pozdrawiam.
nadusia53czy kutię podaje się na zimno czy na ciepło?
pipek@ruda tobie i twojej ortografii to już nic nie pomoże... ja pierdziu, skąd się takie głaby biorą?
rudaa ja robie kutie bez przenicy i z ogromna niloscia orzechow fig i daktyli miodu i tłustej smietance bo z przenica jedli kiedys zubozali mieszczanie a bogata arystokracja jadła bez przenicy ha ha ha
rusin@madzia potrawa z makaronem to zupełnie inna potrawa. Makaron z makiem pochodzi z Wielopolski i też jest pyszny. Połowa mojej rodziny to pyry i oni nazywają to makiołkami, z kutią, poza makiem i orzechami, niewiele ma to wspólnego.
dadakutia jest przepyszna i smakuje najlepiej na swieta, a ja jeszcze robie makaron gruby i dodaje 2 lub 3 lyzki duze maku z puszki i figi i orzechy roznego rodzaju i migdaly i rodzynki i tam rozne bakalie jakie sa.wszystko do miski i mieszam z miodem do smaku jak kto lubi. pychota pychota pychota
kaftanMak powinno się ucierać, jak napisał(a) yummy. To obowiązkowa rzecz zaraz po choince. Od dzieciństwa co roku była, a w tym pierwszy raz robię ją sam.
helćiado kuti dodaję kawałki czekolady ,
Ivan IVKutia była zawsze na stole mojego taty! Zawsze opowiadał jak ona smakuje! Teraz sam mogę się przekonać czy to co mówił jest prawdą! Dzięki za przepis!!!
YummyU nas, do tej pory mak się jeszcze uciera aż mleczko z niego zacznie wychodzić
ArlettaPotrawa ktora przypomina mi dziecinstwo, moja babcia zawsze robila na Wigilie. Dziekuje za przepis
madziamoj maz uwielbia kutie ale z makaronem, czas sie nauczyc robic hehe
gnomek XDDDDmniam mniam pycha kutia jak na wigilię (<:
Victorria ;)yyyyy. pycha idealne na wigilie zaczełam robić ja dopiero od wigili 2010 i bede robiła już zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ewewewNo super ten przepis ...! :)
blablammm przepysne dzięki za przepis
Misia ; DPychota ! Szybko i prosto się przyżądza :) po prostu Rewelka ! ! ! ; D
jusiaU mnie w domu robiło się makówki ,natomiast u męża kutię obie potrawy są pyszne i podobne. Bardzo się cieszę bo spędzam Wigilię raz u mamy a raz u teściowej i każda z nich robi inne potrawy. Kiedyś połączę kuchnię każdej z nich :) mniam :)
Eeeeea co to jest zakresiak?
evaevaU mnie w domu robi się kutię bez maku. Tak robiła moja babcia i prababcia: gotowana pszenica, miód, cynamon i mnóstwo bakalii. Cudo!
borysito<>Robiłem kutie i dardzo mi smakuje polecam przedewszystkim na wigilię :-)
RafalSorrki ale ze smakuje tylko w swieta to bzdura.Smakuje tak samo dobrze przy kazdej okazji a nawet w zwykly wtorek 5 kietnia
danakutia smakuje jak makowiec w wersji delux mniam:D
ola2111Cześć! Jestem uczulona na mak i chciałabym się dowiedzieć jak smakuje kutia jednak nie chce ryzykować czy ktoś z was mógłby przybliżyć mi smak tej potrawy?
jogdzie można kupić pszenicę?
AnetaNigdy nie robiłam kutii,ale zapisałam się z koleżankami na konkurs.Musimy przygotować 12 potraw i mi przypadła kutia.Napewno skorzystam z Waszych rad i przepisów.
jaga....sprawdzone...smakuje pysznie ale tylko w wigilie!
cikA ja np. nie mam pojęcia jak smakuje kutia, bo jestem ze Śląska i my tu mamy tylko makówki (które z resztą uwielbiam);) Ale chciałabym kiedyś spróbować kutii:)
velvetkutia to potrawa zakresiaków,uwielbiam ten deser ale spożywam tylko w dniu wigilii!
maggie_usaKutia jest przepyszna! Najlepiej ja sprobowac na Wigilie.
jadodaje dużo bakalii i jest dobra tylko w Święta lub w nowy rok , zrobiona w innym terminie nie smakuje - sprawdziłam!
ElJa robie kutie bez maku daje przenice orzechy włoskie laskowe i migdału oraz miód
I razchciałbym się zapytać czy kutia lepiej smakuje z pszenicą czy z tą kaszą pęczak??? prosze o odpowiedź;D;PxD
benwspaniała.smakuje wyjątkowo w dzień wigilijny.Wesołych Świąt.życzy ben.
jeefikGdyby, to było dobre milczał bym jak grób. To jest po prostu Pychotka! Rewelka!!! mniammmmmmmmmm Ps: do nati jeśli cokolwiek czynisz rób to dobrze... puki co polecam, spirt i słoninę. z poważaniem jeef.
bognaa ja dodaję odrobinę rumu do kutii bardzo pyszne . Pozdrawiam
bognaa ja dodaję odrobinę rumu do kutii bardzo pyszne . Pozdrawiam
renia to jest pyszne palce lizać
lotkauwielbiam !
martyynaapyszne....nie znacie sie co dobre!
IwonaNic nie skiśnie, a nabierze wyjątkowego smaku. PRZEPIS SUPER!!! A użytkownik Nati niech zamiast robić kutię poczyta słownik ortograficzny. Przyda się dla lepszego zrozumienia przepisu i poprawnego pisania komentarzy!!!!!!!
sadełkofuj
majkaja dodaję jeszcze orzechy włoskie i ananasy. Pychota.
grażsuper pszeniczkę można kupić w Netto
nestormmmmmmmmniam mniam
clioplmak nie moczyć tylko odrazu gotować (może być mleko z dodatkiem wody -proporcja nie istotna).Sprawdzać czy ugotowany rozcierając go w palcach.Kupić sitko do maku ,wówczas można przemielić 1 raz
natito jest ochydne takiej poraszki nigdy nie było
zalto jest obrzydelieee
9876543210sKĄD WEZMĘ CI PSZENICĘ XD
machnaSlyszalam ze mozna zrobic z makaronem
bbNigdy maku nie zalewamy mlekiem, bo na drugi dzień "skiśnie'.
zacharyjosw poniedziałek robimy
kuchcikowaNo ciekawe jak wyjdzie ta kutia??
arkado 12345: z niczym
żalżal mi was xd
lizakTwoj przepis na kutię jest najlepszy gorszy jest tylko od przepisu mamay i taty jest wyśmienita.
mim ajfvhknvbun okropna
LOLASTo jest wyśmienite!!
kunataka se ta kutia:P
xandraJestem ciekawa jak wyjdzie ta Kutia / czy jest dobra???
smakoszkasmakowita tylko zawsze ten sam problem na nastepny dzien albo pare godzin po posilku jest strasznie twarda....
lolkutia jest ochydna
yeti chuligando 12345: najlepiej z dziadkiem ;-)
12345Z czym jeść kutię?
SzymaKutia Jest wprost wysmienita Wesolych Swiat !!!!!!!!!!!!!!
nicka z puszki? może być?
sylwkaczy mozna zrobić kutię z pszenicy kuskus ?
MisiekDobra ta kutia Wesołych Świąt
kutiamuszę przyznać, jestem ohydna :(
MałgosiaWłaśnie ja robię
Heniomieszkam w niemczech i przenice na kutie kupuje w sklepie dla papug
agacia76kutia jest pysznaaaaaaaaa
Banan(NIE) -pszenice to chyba kupisz w sklepie a gdzie niby indziej xD Ja uwielbiam Kutię ;)) Pozdro i Wesołych Świąt życzy: Banan =)
NIEa skad wziac pszennice??;p;p
figaroa ja tam wolę coca colę
mirasekzrobię w tym roku - musi być pyszna bo jeden mi mówił jak widział, że dwóch jadło
Rybkakutię spróbowałam po raz pierwszy w zeszłym roku :) była pyszna !! nie zaraz zakradałam sie do kuchni i wyjadałam z lodówki :) i tym razem bedę ją robic :) wiec życze i sobie i Wam smacznego :) nie tylko Kutii ale i innych światecznych smakołyków :)
lolkakutia jest wręcz wyśmienita polecam
zorbawalę kluski z makiem
Ewelinulekbbbbblllllleeeeeeeeeeeeeee nigdy tego do buzi nie wezme
LULEKKIEDYS MUSZE SKOSZTOWAĆ
zosiakutia jest sssuuupppeeerrr mniam mniam
GomesTo pyszne danie wręcz wspaniałe
luciakutia jest tradycją świąt jest pyszna robię ja co roku nie wyobrażam sobie bez niej świąt .
mareczekkutie jest ble
gospochaKutia to coś wspaniałego ,święta bez niej tracą swój urok .Zaraziłam nią swoich znajomych z tego co wiem zjadana jest potajemnie w kuchni żeby starczyło do syta .
elwikutia jest super uwielbiam...................
franekdobre danie
Misiekkutia jest bardzo dobra, a Krzycholo nie kombinuj. taki jest przepis to tak sie robi , a nie jakiś mak z puszki. Takie pomysły najczęściej kończą się profanacją potrawy.
NikaNigdy jeszcze nie jadlam kutii i dlatego w te święta postanowilam ją zrobić. Trzymajcie kciuki ;) Wesołych Świąt
judakutia jest ochydna jak takie coś można wogóle jeść
smakoszBardzo dobry przepis, a kutia pyszna Wesołych świąt (już niedługo)
kozapychotka ale z puszki z Biedronki
samantaejjj czy to napewno jest kutia? czekam na odp.
krzycholoczy zamiast maku sypkiego mogę dodać mak z puszki??
gruby9Witam, uczono mnie ,że kutia przysmak zawierała to co: w ogrodzie/miód, wiśnia,orzechy. w polu pszenica,mak.w domu ,masło.To była kutia z 50-70 lat,obecne kutie zmodyfikowane;bakaliami ,figami,skórkami itp; to nie kutie z tamtych lat ,jak pozostałe przepisy które są bo są,bo moda taka. Z poważanie. Janek
BBBardzo lubie kutie. Jak inni nie lubią, niech nie piszą, że jest niedobra. Nie lubisz, nie jedz. Proste.
xxxpaulaxxx007kutia jest przepyszna , uwielbiam ta potrawe. zycze wszystkim wesolutkich swiat i fainych prezentow pod choinka :);)
aniapychotka:) gratuluje przepisu;)
iwonakutia jest przepyszna po prostu niebo w gębie
siwy85to są makówki a nie żadna Kutia
LorsKutia? Mniam :]]] uwielbiam tą potrawę ;PP
edikmoim zdaniem kutia jest niedobra inne są dobre przepisy
klidipyszna jest kutia i bardzohetnie zrobie ja jeszcze raz a i superowskie mcie komenty
mirooj tak tak, kutia je dobra do idżenia
natito kuti jest nie dobra według mnie
agusiapychotka.... juz prawie gotowa...
Labardzo dobra
MagGosia - dzięki, kupiłam już bakalie i wiedziałam, że mi czegos brakuje, ale nie wiedziałam czego. Ty mi przypomniałaś - muszę kupić figi. koniecznie! będą super smakować:)
sz14454kutia to dla mnie potrawa zarezerwowana tylko na święta... Pyszna jest i nikt nie upichci jej lepiej niż moja babcia. Moja babciunia pochodzi z kresów wschodnich więc przepis pewnie oryginalny. Faktycznie jest skromna, są tylko orzechy włoskie i rodzynki, do miodu dodaje się cukru i wody... PYCHA!!
kiniakutia jest smaczna ale bardzo slodka mniam
jupich bin kaja. ich mag sport und kutia
kajut odp. do kasiKasiu jak to nie wiesz co to kutia ?????????To kasza orkiszowa miód i mak pozdro...Kajut
Kajut pyszne to . Kajut to moje
Bunia odp.dla kasiKasiu jak to! Nie wiesz co to jest kutia? To be sensu. Kutia to bardzo pyszne dane , które robi się zawsze specjalnie na święta Bożego Narodzenia!!!!!!!!!!!!!!!! Jest to kasza Orkiszowa, mak, dużo miodu i oczywiście orzechy... Ale nie dziwię się, że nie wiedziałaś, bo wiele osób już najczęściej nie robi tradycyjnych potraw na święta. Koniecznie zrób Kutię na święta!! Polecam XXXBunia
lolakocham to danie bo kojarzy mi sie ze świętami. Chooooooler.................
kutiaja znam trochę inny przepis, ale podobny. ale ona jest naprawdę pyszna, ale jak jest wszystkiego odpowiednio, nie za dużo i nie za mało
IwonaJa robię kutię ciut inaczej.Gotuję pszenicę.Gotuję mak i przepuszczam go 3 razy przez maszynkę.Mieszam to wszystko z migdałami , orzechami włoskimi, rodzynkami czasem dodaję figi lub daktyle ale niekoniecznie. Uzupełniam to mlekiem i słodzę miodem+ olejek migdałowy -odrobinę.Całość powinna się zagotować i mieć konsystencję bardzo gęstego makowego sosu.Pyszne jest schłodzone.Proporcje w/g uznania .
sylwuśkutia? pyszotka
monia8ochyda (ble) dużo kalori:(
klaudiakutia to dobre danie ale nie lubię maku mam 9 lat
gosiaja dodaję morele ,migdały,figi pokrojone w drobną kosteczkę
karolajn.Kutia jest pyszna. zawsze ją jem w Święta. mniam. pycha ;P
ispostaram się to zrobić po raz pierwszy!!!
baraJasmin ,a w jakiej ilości wody gotuje się ta pszenicę?
dooris10kutia(kucja) litewska z pszenica, na bialorusi albo białostoczczyznie bardziej z peczakiem. takie z ryzem kuskusem albo makaronem to nie kucja.
ewamoja mama sw pamieci robila kutie z makaronem swojskiej roboty mak bakalie i miod ilosciowo wedle uznania
ifTragedia co piszecie - kutia z ryżem, makaronem czy nawet pęczakiem. Ludzie! To nie kutia!
nieznanyKononowicz na prezydenta !!!!!
kasiamam pytanko co to jest ta kutia
SmakowaSmakowa kocha kutię, a czy Smakową ktoś kocha? Czekam na odpowiedzi.
magda s.Droga jasmin masz racje co do tego przepisu ale powiedz sama ktore dziecko bedzie jadlo akurat doprawiona kutie. Moja mama robila zawsze bardzo slodka bo dzieci to uwielbiaja.
dogmmmmmmmm pycha
jasminna litość Boską! Róbcie co chcecie z maku, miodu i.t.p. tylko - błagam - nie nazywajcie tego kutią!Kutia pochodzi z kresów.Jest to coś w rodzaju gęstej zupy.Składa się z tego czym dysponowała raczej niezamożna ludność tych terenów:pszenicy (broń Boze pęczaku - zupełnie inny smak), maku, miodu. Absolutnie nie jest to potrawa bardzo słodka. Pszenicę namoczoną dzień wcześniej gotuje się na maleńkim ogniu (2,3 godziny).Żeby nie robiły się "gluty" trzeba często mieszać i przykrywać. To gotowanie wymaga serca.Trzeba być w pobliżu, zeby pilnować, by nie wykipiało, by nie przywierało do dna. Cały czas mieszamy i przykrywamy.Kiedy pszenica jest miękka i "pływa" w gęstym kleju (już po zdjęciu z ognia)dodajemy porcjami mak (oczywiście sparzony i przemielony) i także po trosze (UWAGA) miodu pomieszanego z zagotowaną wodą z cukrem.Dodajemy go tyle, żeby było smaczne, a nie przesłodzone. I tyle.To wszystko.Taką kutię jadano na Kresach.A jeśli kogoś było stac, to postawił na stole salaterkę z posiekanymi orzechami ewentualnie rodzynkami i popruszył nimi dla dekoracji nałożone danie w miseczkach. Ten przepis jest w niezmienionej formie przekazywany z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i zapewniam - jest autentyczny!
kkkrolik :))looo wy to sie wszyscy nie znacie :D ja nigdy tego nie jadlem bede jadl za 2 dni :P ale nie widze nic rewelacyjnego w tym daniu :/
Załamana kucharkaMoja koleżanka twierdzi, że kutię przyrządza się z kaszą pęczakiem. U mnie w domu robi się ją z makaronem. kto ma rację! pomocy!!!!!
markyskladniki do uniwersalnego przepisu bez problemu mozna kupic w marketach.... Wesolych Swiat!
pierogzamiast pszenicy i ryżu można zrobić kutie z makaronu. takiego drobnego np. gwiazdeczki. jest pyszna!
Karp ;)UWOLNIĆ KARPIA!! :D
BlondiCzy innym podczas gotowania pszenicy robiły się gluty (wyglądające jak topiony żółty ser)?? Bo mi tak, a nikt o tym mi nie wspominał i nie wiem, czy nie popełniłam jakiegoś błędu. Pozdrowienia dla karpia :)
olgapyszne kutie mniamniam bez kuti nie ma swiat
sawickowiekutia nie jest daniem Polskim. Najlepszą kutię jaką jadłem robiła moja bobcia która przepis na kutię przywiozła ze sobą z kresów wschodnich.Kutia którą podają nasze polskie przepisy to nie to samo,nasza polska k.. jest gęsta a ta według mnie orginalna jest o konsystencji zupy KRUPNIKU z dużą ilością bakali przenicy miodu i maku.(nie zapycha tak jak nasza polska kutia.
KajaMajaNie przepadam za zbyt slodkimi potrawami wiec postanowilam odrobine zmienic ten klasyczny przepis . Zrobilam wlasnie kutie z PECZAKU , gotowego maku do ciast z puszki , rodzynek ,duzej ilosci roznych orzechow , nierozcienczonego woda miodu ( znacznie mniejszej ilosci niz w powyzszym przepisie ) i ......... odrobineczki imbirowej przyprawy do piernikow . Jak dla mnie - PALCE LIZAC :) !
Marcinzamiast przenicy można dać makaron świderki i mamy wtedy tak zwane "makiełki" To jest po prostu SUPER musi być na wigilijnym stole WESOŁYCH ŚWIĄT
kalinkaja chce kutie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko nikt oprocz mnie nie chce:(nie lubie świąt!!!
am77czy kuskus może zastąpić pszenicę?
martaZ kluskami to już nie kutia, ale kluski z makiem... Poza tym trochę skromny ten przepis, Ja dodaję przeróżne bakalie, oprócz rodzynek i migdałów też orzechy (parę rodzajów), figi, suszone morele. Poza tym jakieś 12h moczę bakalie w rumie. Smacznego!
GaldowNigdy ne jadłem tego ale chetnie spróbuje ;] ^^pozdro dla kumpli z 6c w złotowie a specialne pozdro dla Jasia Czyzyka Kotwica Obi Tyczaka Grubego Sponsora od Keiti
polonistapieszczotek nie rob bledow ortograficznych pozdro.
jakisnie wyobrażam sobie świąt bez kutii, i co ciekawe tylko w tym dniu ona tak fantastycznie smakuje, jakaś magia czy efekt postu :) ?
Pieszczotekdla mnie morze być, tylko długo się się czeka!
asiaU mnie w domu kutię robi się z kluskami lanymi - jest naprawdę super!
weronikapszenice na kutie kupisz w supermarketach
graziawystarczy dać ddo kutii o połowe mniej miodu iniz do zaleca przepis nie będzie taka słodka
DodoKochani, skąd wziąć pszenicę? Mieszkam w Łodzi, może ktoś podpowie? Pozdrawiam świątecznie, Dodo
Liljana Zrobilam kutie wedlug tego przepisu na swiateczne party w Berlinie, gdzie bylo duzo ludzi z roznych narodowosci, byla tak pyszna, ze wiekszosc gosci poszlo do domu z przepisem. Pozdrawiam
stokrotkazastanawiam sie jak mozna jesc kutie. ja osobiscie jej nie lubie bo dla mnie jest za slodka po za tym nie jem orzechow ani suszonychowocow. ale jak ktos to je to nie mam nic przeciwko. wkoncu kazdy ma inny smak. pozdrawiam
maziJa zamiast pszenicy daję makaron świderki, też rewelacyjnie smakuje. Hm , ale nie wiem czy to jeszcze kutia czy raczej makaron z makiem?
KEMEKto jest super, u nas jest regularnie na stole wigilijnym i dla mogłoby nie być innego dania + oczywiście ryba po grecku
weraCo ty gadasz?! Podejrzewam, że ciężki z Ciebie chłop i większość potraw Ci nie smakuje... Szkoda mi Cię :)
fredeknie nawidze tej potrawy, smakuje obrzydliwie i na sama mysl "podnosi" mnie nieziemsko!!!
nemoto żydowska potrawa
ewciazamiast pszenicy,która strasznie długo się gotuje,używam kaszę pęczak.Moja rodzina zawsze się dziwi,że pszenica taka miękka:).Zamiana pszenicy na pęczak jest niezauważalna.
lidia-68Robiłam pierwszy raz.Niezłe,ale na drugi dzień pszenica juz nie jest zbyt mięciutka,co psuje trochę smak ; )
SychaJezeli nie macie czasu to można przygotować dzień wcześniej a potem podgrzac bo ciepła lepsza! Albo kupić gotową kutie w puszce w markecie-też dobra tylko nieapetycznie wygląda! PYCHA!
ble bleto jest strasznie trudne ( nawet z przepisem) dla nowicjuszy takich jak ja. :) hehe nie ma czasu przed sylwestrem :) hehe
nieskabardzo syta i słodka.pic sie chce po niej bardzo.
Paulakutia pycha, szkoda ze po wigilii
smakoszkano niby proste ale czy to jakos wogole smakuje??raczej sie nieodwarze tego przyzadzic hehehe
mjeżeli nam się spieszy to można moczyć ok 4 godzin a potem gotować ok. 3 godziny. Kutie najlepiej zrobić na dzień przed wigilią żeby się "przegryzła". Można również dodać odrobinę gęstej śmietany.
CalinkaA zamiast pszenicy, dobre sa tez bulki:) (pokrojone w kromki) nazywaja sie makowki. Ja nawet wole z bulka
Palce_lizaćPrzyznać trzeba szczerze, że wykonanie bezglutenowej kutii jest raczej niemozliwe...
kp34a co zrobic jezeli niemozna spozywac glutenu
Bandzintroche za długo sie to robi. nie ma tyle czasu przed Świętam!!!!!!!! hehe
tataa co zrobic jezeli niemozna spozywac glutenu
mmożna zamiast pszenicy dać ryż, ale to już zupełnie inna kutia będzie...
Palce_lizaćRaczej nic innego się nie nadaje...
Ja:)A co może być zamiast pszenicy aby kutia kutią pozostała?
Borewiczsa ludzie, którzy z powodu kutii czekają cały rok na Wigilje, ale są i tacy, którzy jedzą ja tylko ze względu na tradycję :)
ziomdobre to?
czesław 45zajefajna kuntfia,mam ochote wylizać patelnie!!i zaraz to bzrobie:)

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kutia

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl