Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Kutia

  Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię
 
czas: 30 minut + 12 godzin moczenia
liczba porcji: 4
 
składniki: 

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

 
przyrządzanie: Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 186   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
StellTo jest ulrainska potrawa wigilijna , tak samo jak bialoruska, rosyjska. Slowo "kutia" nawet nie istnieje w polskiej gramatyce bo nie ma zlozenia "tia". Czy Polacy musza juz wrzystko kradac??
martajak można jeść kutię bez pszenicy? przeciez to wtedy mieszanka bakaliowa w miodzie ;P
Stara JędzaDo "ruda": bardzo możliwe, że arystokracja nie jadała kutii z pszenicą (choć wątpię), bo bez pszenicy, to, ni to ni sio. Ty możesz jadać z czym chcesz, ponieważ "trudne" słowo: "pszenica", przez "er-zet". Dzięki temu wiemy, że arystokratka, ani zubożała mieszczanka to ty nie jesteś. Prędzej, zwykłe pomietło z czworaków.
Grzebipipekpipek - co ty gadasz???
rinood kiedy białorusko ruska potrawa jest polską .Kutia inaczej ziarno po białorusku
koloDo Pipek.Zdanie zaczynamy z dużej litery,a w słowie głąbie jest ą,a nie a.Przyganiał kocioł garnkowi.A przepis ciekawy i mam zamiar z niego skorzystać.Pozdrawiam.
nadusia53czy kutię podaje się na zimno czy na ciepło?
pipek@ruda tobie i twojej ortografii to już nic nie pomoże... ja pierdziu, skąd się takie głaby biorą?
rudaa ja robie kutie bez przenicy i z ogromna niloscia orzechow fig i daktyli miodu i tłustej smietance bo z przenica jedli kiedys zubozali mieszczanie a bogata arystokracja jadła bez przenicy ha ha ha
rusin@madzia potrawa z makaronem to zupełnie inna potrawa. Makaron z makiem pochodzi z Wielopolski i też jest pyszny. Połowa mojej rodziny to pyry i oni nazywają to makiołkami, z kutią, poza makiem i orzechami, niewiele ma to wspólnego.
   wyswietlono 1-10 z 186   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kutia

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl