Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Kutia

  Obfitujący w składniki odżywcze deser - nie tylko na Wigilię
 
czas: 30 minut + 12 godzin moczenia
liczba porcji: 4
 
składniki: 

1/2 kg maku
1/2 kg coczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

 
przyrządzanie: Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 186   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
StellTo jest ulrainska potrawa wigilijna , tak samo jak bialoruska, rosyjska. Slowo "kutia" nawet nie istnieje w polskiej gramatyce bo nie ma zlozenia "tia". Czy Polacy musza juz wrzystko kradac??
martajak można jeść kutię bez pszenicy? przeciez to wtedy mieszanka bakaliowa w miodzie ;P
Stara JędzaDo "ruda": bardzo możliwe, że arystokracja nie jadała kutii z pszenicą (choć wątpię), bo bez pszenicy, to, ni to ni sio. Ty możesz jadać z czym chcesz, ponieważ "trudne" słowo: "pszenica", przez "er-zet". Dzięki temu wiemy, że arystokratka, ani zubożała mieszczanka to ty nie jesteś. Prędzej, zwykłe pomietło z czworaków.
Grzebipipekpipek - co ty gadasz???
rinood kiedy białorusko ruska potrawa jest polską .Kutia inaczej ziarno po białorusku
koloDo Pipek.Zdanie zaczynamy z dużej litery,a w słowie głąbie jest ą,a nie a.Przyganiał kocioł garnkowi.A przepis ciekawy i mam zamiar z niego skorzystać.Pozdrawiam.
nadusia53czy kutię podaje się na zimno czy na ciepło?
pipek@ruda tobie i twojej ortografii to już nic nie pomoże... ja pierdziu, skąd się takie głaby biorą?
rudaa ja robie kutie bez przenicy i z ogromna niloscia orzechow fig i daktyli miodu i tłustej smietance bo z przenica jedli kiedys zubozali mieszczanie a bogata arystokracja jadła bez przenicy ha ha ha
rusin@madzia potrawa z makaronem to zupełnie inna potrawa. Makaron z makiem pochodzi z Wielopolski i też jest pyszny. Połowa mojej rodziny to pyry i oni nazywają to makiołkami, z kutią, poza makiem i orzechami, niewiele ma to wspólnego.
   wyswietlono 1-10 z 186   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kutia

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.