Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa grzybowa z łazankami

  Klasyczny, choć nieco zapomniany polski wigilijny smak - zupa z suszonych grzybów
 
czas: 3 godziny
liczba porcji: 6
 
składniki: 

ok. 20 suszonych leśnych grzybów
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
4 listki laurowe
125 ml śmietany
sól, pieprz
szklnka makaronu łazanki

 
przyrządzanie: 

Z włoszczyzny, ziela angielskiego, pieprzu i listków laurowych gotować prze ok. 90 minut bulion. Odcedzić, dodać namoczone we wrzątku grzyby i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doparwić do smaku. Zdjąc z ognia, wlać wymieszaną z solą śmietanę.
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować na pół twardo łazanki (gotować 3-4 minuty).
Każdą porcję zupy podawać z czubatą łyżką łazanek.



CZYTAJ O KUCHNI


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 13   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
majkawszystko dobrze,ale kto to do zupy grzybowej dodaje ziele angielskie i laurowy lisc???????????????
agaa co z wodą z moczonych grzybków wylewamy czy dodajemy do zupy???
mariamożna trochę suszonych grzybów zmielić w maszynce zakładając grube sitko wtedy nie trzeba tak długo gotować
ewatak nie trzeba cebuli najlepszy jest wtedy wywar z grzybów
fffa ja wlasnie robie grzybowa. zawsze robilam taki standard jak na filmiku :) oczywiscie pychotka. a dzisiaj maly eksperyment. pol kilo boczniaka, 2duze garscie kurek, 5duzych pieczarek i 50g suszonego podgrzybka. boczniaka kroje na drobno, smaze a pozniej miksuje ze smietanka (ja daje 30stke). pozniej smaze kurki razem z pieczarkami i czosnkiem. potem do tego dodaje ten 'krem' boczniakowy. dalej smaze troszeczke i doprawiam (zapachy super!). wstawiam wode, wrzucam suszone grzyby, kroje marchewke (3) i pietruszke (2), dodaje kostke grzybowa i bulion wolowy dla dodatkowego smaku. dalej gotuje az ladnie zbrazowieje, a potem smietanka. mam nadzieje ze beddzie pycha, a zapachy na to wskazuja ;)).. a i jeszcze jedno. w domu rodzinnym grzybowa zawsze byla z makaronem, ale ja podaje z grzankami. chleb tostowy kroje w kostke i mieszam dokladnie z 2jajkami z przyprawami i smaze na chrupko. moj maz uwielbia te grzanki :)
Magdalena72A spróbujcie zupę grzybową z kaszą jęczmienną.Uwierzcie ,że to jest pych.Jeszcze lepsze niż makaron
annA ja zamiast tradycyjnych kluchów lub łazanek, polecam usmażyć naleśniki, przekroić je na pół później pociąć je na cieniutkie paseczki i zwinąć w ślimaka ułożyć na talerzu i zalać delikatnie zupą grzybową, rewelacja w smaku.
stefixxSpróbujcie nie moczyć grzybów suszonych przed dodaniem ich do zupy (sa twardsze i sto razy lepsze ) aha polecam z ziemniakami!!! pychota !!! czekam na waszą opinie. pozdrawiam Marcin S.
ojojojgotowanie wloszczyzny przez 90 min. a potem z grzybami jeszcze godzine? Wszystkie wartosci spozywcze dokladnie zabite. Wloszczyzne wystarczy pogotowac 20-25 min, a grzyby osobno godzine i potem tylko polaczyc razem wywary no i grzyby drobniutko posiekac przed wydaniem. Przepis troche dziwny.
moniPierwsza próba i od razu wyszła rewelacyjna i pyszniutka z uwzględnieniem cebuli za radą tediego;)
   wyswietlono 1-10 z 13   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa grzybowa z łazankami

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl