Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  jednogarnkowe

 Lasagne ze szpinakiem

  Jedna z najbardziej popularnych lasagne w nieco odmienionej wersji
 
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
 
składniki: 

1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła

 

 
przyrządzanie: 

Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
J.Jedna z najpyszniejszych lasagne, jakie kiedykolwiek jadłam! WYCHODZI PYSZNIE!
ankaTo nie jest dobre! Powinien być w tym sos beszamelowy - koniecznie!! - wtedy nie będzie suche. No i po co tu pieczarki?! Zamiast twarogu i śmietany lepiej użyć sera pleśniowego lub innego miękkiego, ale pikantnego.
fiolkaRobie ja regularnie i za kazdym wychodzi SUPER PYSZNA!!!!!!!! Polecam
honoratamoja wyszła wspaniała. dodałam więcej gałki muszkatołowej- oczywiście bez przesady... :)
BartekJa dzisja bede robił wieczorem to dam znac jak mi poszło ;p
GhostJa zamiast twarogu stosuje sos beszamelowy - wychodzi fantastycznie. Natomiast fete dodaje do szpinaku.
kajazrobiłam według przepisu i niestety rodzina nie chciała tego zjeść. nie polecam nikomu. naprawdę niesmaczne.
NereidaWłaśnie b ede wstawia do piekarnika. wygląda smakowicie...mmmmm Zrobiłam tak jak polecili w komentarzach: z serą feta i z większą ilością sera żółtego. Sądzę iż będzie przepyszne!!!! Genialny przepis:)
anulkaja równiez proponuje fete jest o wiele lepsza a do tego na kazda warstwe szpinaku kilka pokrojonych pomidorkow koktajlowych badz zwyklych , a czosnek radze drobno posiekac niz przeciskac wtedy zachowuje caly aromat :)
anja zrobilam z wieksza iloscią pieczarek palce lizac, przepis idealny a geniuszem nie jestem, dopiero sie ucze gotowania:)
   wyswietlono 1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Lasagne ze szpinakiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl