Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  jednogarnkowe

 Lasagne ze szpinakiem

  Jedna z najbardziej popularnych lasagne w nieco odmienionej wersji
 
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
 
składniki: 

1 kg mrożonego szpinaku
400 g chudego tawrogu
ok. 12 płatów lasagne
250 g śmietany
100 g tartego żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła

 

 
przyrządzanie: 

Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 10 minut w 125 g śmietany. Dodać też sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Z twarogu, jaj, śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw zrobić gładka masę. Dodać dwie łyżki tartego sera.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i krótko smażyć na łyżce masła. Dodać pieprz i sól. Formę do zapiekanek wysmarować roztopionym masłem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek szpinaku. Ułożyć płaty lasagne bez wstępnego ich obgotwania, posmarować masą z twarogu. Rozłożyć część pieczarek, a następnie warstwę szpinaku. Szpinak przykryć płatami z ciasta i czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znależć sie wartwa ciasta posmarowana szpinakiem, posypana serem i oprószona wiórkami masła.
Zapiekać przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
J.Jedna z najpyszniejszych lasagne, jakie kiedykolwiek jadłam! WYCHODZI PYSZNIE!
ankaTo nie jest dobre! Powinien być w tym sos beszamelowy - koniecznie!! - wtedy nie będzie suche. No i po co tu pieczarki?! Zamiast twarogu i śmietany lepiej użyć sera pleśniowego lub innego miękkiego, ale pikantnego.
fiolkaRobie ja regularnie i za kazdym wychodzi SUPER PYSZNA!!!!!!!! Polecam
honoratamoja wyszła wspaniała. dodałam więcej gałki muszkatołowej- oczywiście bez przesady... :)
BartekJa dzisja bede robił wieczorem to dam znac jak mi poszło ;p
GhostJa zamiast twarogu stosuje sos beszamelowy - wychodzi fantastycznie. Natomiast fete dodaje do szpinaku.
kajazrobiłam według przepisu i niestety rodzina nie chciała tego zjeść. nie polecam nikomu. naprawdę niesmaczne.
NereidaWłaśnie b ede wstawia do piekarnika. wygląda smakowicie...mmmmm Zrobiłam tak jak polecili w komentarzach: z serą feta i z większą ilością sera żółtego. Sądzę iż będzie przepyszne!!!! Genialny przepis:)
anulkaja równiez proponuje fete jest o wiele lepsza a do tego na kazda warstwe szpinaku kilka pokrojonych pomidorkow koktajlowych badz zwyklych , a czosnek radze drobno posiekac niz przeciskac wtedy zachowuje caly aromat :)
anja zrobilam z wieksza iloscią pieczarek palce lizac, przepis idealny a geniuszem nie jestem, dopiero sie ucze gotowania:)
   wyswietlono 1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Lasagne ze szpinakiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl