Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 PIerogi z soczewicą

  Tradycyjne danie w nieco odmienionej wersji
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 8
 
składniki: 

Nadzienie:
300 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto:
600 g mąki
1 jajko
ok. pół szklanki wody
sól

 

 

 
przyrządzanie: 

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.
Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką do whiskey wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.podopawać na gorąćo, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.  

 

 
uwagi: Można również serwować z duszoną cebulą.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 47   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
nessdo ciasta trzeba dodać 2 łyżki oleju pierozki będą smaczniejsze
agatahihihi a jajko to nie zwierzęce? Zwierzęta też są do jedzenia. Nie mam przed oczami biednych owieczek kiedy jem baraninę. Co prawda w obecnych czasach człowiek mięsa je zbyt dużo. A pierogi z soczewicą zrobię soté, mniam.
nikipolecam takie pierożki smażyć w frytkownicy lub na patelni z innego rodzaju ciasta. takie są jeszcze lepsze ;)
kachapychotka:)
milapyszne !!! super będe często robić . Dziekuje za przepis
;)Widzę "koleżanka" ma małą wiedzę.. Obecnie coraz częściej sklepy sprzedają zepsute mięso, co na pierwszy rzut oka wygląda na świeże. Ale przypuśćmy, ze jesz dobrej jakości mięso.. Nie zastanawiasz się ile cierpień zaznały te zwierzęta, żebyś Ty ich mięso mogła później kupić w sklepach? Trochę szacunku do istot żywych. A z tymi skwarami to obrzydliwa jesteś.
krystynaDrogie Panie skorzystałam z przepisu i jest rewelacyjny.Smakowały nawet moim niejadkom. Poleciła mi koleżanka aby dodać nieco mięsa mielonego lub pieczarek i także farsz był super. Po co się sprzeczać niech je kto co lubi. Pozdrawiam
zosiadroga olu na jakim świecie ty żyjesz??????
Kasiado Natali - teraz wieprzowina nie jest w modzie, w dodatku jest niezdrowa - zapytaj lekarza, poczytaj zamiast biegać do mięsnych. Oczywiście minie trochę czasu zanim kubki smakowe ludzi przestaną pragnąć zwierzęcego tłuszczu... - to już nadchodzi. W pełni zgadzam się z Olą - nie ma najmniejszego sensu psuć wege (ewentualnie postnego) dania śmiercią zwierzęcia.
GochaWczoraj nie zrobiłam obiadu narzeczonemu ale obiecałam że dzisiaj zrobię. Długo zastanawiałam się co mam przygotować i wymyśliłam ,,pierogi z soczewicą''Weszłam na neta i jest. Mam nadzieję że wyjdą mi smaczne.
   wyswietlono 1-10 z 47   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
PIerogi z soczewicą

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl