Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Mrożone grzyby I

  Przygotowanie tej mrożonki to najprostszy sposób, aby w zimę cieszyć się smakiem grzybowych sosów czy zup
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: 

kapelusze i nóżki leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze itd)
tłuszcz

sól, pieprz

 

 

 
przyrządzanie: 

Grzyby dokładnie oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umys i osączyć. Kroic  w kawałki i dusić przez ok. 20 w garnku o grubym dnie dodając odrobinę oleju, sól i pieprz. często mieszac i nie przykrywac pokrywką. Nastepnie wystudzić i przekładać do torebek do mrożenia i zamrażać. Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez wiele miesięcy.

 

 

 
uwagi: Do tej mrożonki można używać grzybów, ktore z powodu np. uszkodzonych kapeluszy nie nadają się do marynowania czy suszenia.  


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 14   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
sylwiatak ja mrożę suszone grzyby to najlepszy sposób na bezpieczne ich przechowanie.
etJak ma się 5 grzybków to można je mrozić surowe,przy większej ilości nie polecam Ja mroże obgotowane, pakuję w woreczki i następnie w pudełka po margrynie(mają po zamrożeniu układny kształt) Jak dobrze zamarzną wyjmuję z pudełka i kilkanaście takich kostek mam na cały rok
barbaraPrzez wiele lat mroże wszystkie grzyby. Wrzucam do wrzątku bez soli -jak zmienią kolor odlewam wodę i przelewam zimną wodą. Po ostygnięciu mrożę w woreczkach. Mrożę nawet gołąbki/po zdjęciu skórki/i w zimie smażę kapelusiki jak kotlety,panierowane albo nie.
mychMroziłam surowe, gotowane i smażone na maśle. Te ostatnie są najlepsze. Świeże po rozmrozeniu flakowacieją, gotowane też są rozciapciane. Jak się podsmażhy na maśle i zamrozi, to po rozmrożeniu są super.
JÓZEF KAWA a ja 1o min gotuję odsączam na druszlaku później pakuję w pojemniki poporciowane szczelnie zamknięte i do zamrażarki jak mroziłem surowe całe miały słodki posmak zmieniły smakowość nie smaczne
jmalgogzataja gotowalam w wodzie z lisciem laurowym zielem angielskim i jalowcem.nastempnie gorace przelalam do sloika i odwrocilam do gory dnem .mam nadzieje ze bedo dobre i nie zajmna miejsca w zamrazalniku .pozdrawiam.
buniazamrazam małe borowikii dodaje do rosołu pod koniec gotowania pychota polecam
leonekkurki lepiej obgotować bo zamrozone świeże sa gorzkie w potrawie
gośćja grzyby po prostu czyszczę, kroję w plasterki, wkładam do torebki foliowej i do zamrażalnika, a zimą nadają się do wszystkiego i smakują jak świeże, i do sosu i do pizzy i do bigosu i do zapiekanki....co kto lubi
nero_55robimy tak jak graska22 sprawdzone ismaczne n55
   wyswietlono 1-10 z 14   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Mrożone grzyby I

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl