Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (308)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Tort orzechowy

  Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 10
 
składniki: 

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

 
przyrządzanie: 

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

 
uwagi: Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 56   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
MargoJa własnie czekam na ciasto jest w piekarniku jestem ciekawego jak wyszlo:) xxx
kiciaRewelacja, piekłam tort kilka razy i za każdym razem jest bardzo dobry.
MamaBardzo dobre
steniaa kto mysli czy dac orzechy czy truskawki
mamajadlam ten tort w CANADZIE mniam mniam
aniaBez glutenu?A bułka tarta?
moniaTort z tego przepisu piekłam już dwa razy, jest przepyszny - polecam gorąco!!!
kasiunia22Witam . Ja dalam mniej jajek, zamiast bulki tartej kasze Manna . Pyszny. Tort
melkaJa robię trochę inaczej, zamiast bułki tartej daję zmielone w maszynce do orzechów biszkopty, najlepsze te z firmy" San'. Nie daję ani kawy ani kakao, ale to rzecz gustu. Masę robie tak: ucieram pół kostki masła z cukrem i stopniowo dodaję ucierając masę budyniową robina z utartych dwóch żółtek z cukrem, goace mleko i zagęsczone mąka ziemniaczaną i pszenną. Trzeba uważąć przy ucieraniu żeby sie nie zważyło. WQ trakcie ucierania dodaję 20 dkg zmielonych orzechów włoskich. Radze spróbować, warto!
steniadzisiaj piekłam jak zawsze przez 1 godz.i 10 min w temp.ok.170 stopni,po tym czasie otwieram piekarnik i zostawiam na 10 min.Tort wspaniały.
   wyswietlono 1-10 z 56   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tort orzechowy

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.