Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Jałowcówka

  Mocny trunek o intensywnym, zbliżonym do dżinu smaku, na owocach jałowca
 
czas: 1 miesiąc
liczba porcji: 0
 
składniki: garść owoców jałowca
pół litra czystej wódki

 
przyrządzanie: Owoce jałowca zbierane po pierwszym przymrozku zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. Przed podawaniem nie usuwać owoców, gdyż wzbogacać będą dodatkowo smak.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 12   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
st@chemik Kup torebkę szyszkojagód jałowca [ w aptece] wsyp do flachy zwykłej białej wódki 1 płaską łyżeczkę cukru i POCZEKAJ ,a otrzymasz ( nie zdziw się ,lekką brązową ciecz ___skuteczna i swojsko pachnącą) Jeżeli masz destylator to odpędź i będzie GIN made in Poland!!!
marekdzisiaj zalałem wodka suszone ziarna jałowca. ciekaw jestem co z tego wyjdzie
basianalewka cytrynowa: 500ml wódki 40% skórka -żółte z odrobiną białego, z 1 cytryny sparzonej wrzątkiem (usuwamy wosk i chemikalia) pokrojonej drobno;2 łyzeczki cukru.Dajemy to wszystko do butelki z wódką ,wstrząsamy i odstawiamy na minimum 3 dni w temp pokojowej.Możemy w międzyczasie wstrząsnąć.Może sta tydzień.Ta cytrynówka ma byc mętna ale jest pyszna i nie ma po niej kaca
kajetanja uważam że maksymalnie 70 ziaren bo będzie za ostra.yła
jack50na pewno wystarczy ok 30-40 sztuk ziaren,ale uwaga, lepiej zrobic juz o takiej mocy na poczatku zeby sie nadawala do picia , u mnie byly nasiona zalane spirytusem, jak dodalem wody po maceracji to sie zrobila ciecz o kolorze sino zielonym ktorej nie mozna bylo wyklarowac, pomimo ze byla dobra w smaku
piotrex"Weź cztery kwarty wódki, i rozpuść w wodzie dwa funty cukru; wlej wódkę i syrop w butel; wrzuć do tego pół funta jagód jałowcowych, ćwierć łuta anyżu, ćwierć łuta kolendry i ćwierć łuta goździków; to wszystko roztłucz trochę w moździerzu, zamąć i zatkaj, niech tak stoi przez trzy tygodnie. Przecedź przez sito, a potem przez worek lub bibułę, i zlej likwor do butelki. "
st@stary Podpowiadam jeżeli ktoś ma dostęp do aparatu destylacyjnego/szkło/to taki nalew ,na szyszkojagodach i zwykłej gorzałce/może być z pszenżyta/"odpędzić" , a będzie lepszy GIN niż ze SZKOCJI!!
boruchwg.przepisu z książki którą mam jesli zalewamy wódką suszone owoce jałowca , to wystarczy 20-30 sztuk.po 4 tygodniach tzw. maceracji zlewamy znad owoców i dodajemy 1 łyżeczkę od herbaty syropu cukrowego.jeszcze 2 dni i można próbowac.
xxxtak moga byc suszone
arenwaja czy mogą być owoce jałowca suszone??
   wyswietlono 1-10 z 12   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Jałowcówka

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
kuchnia litewska
Jałowcówka
 Barszcz po litewsku
 Sałatka z wędzonym twarogiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl