Aktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
¶niadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  zapiekanki, tarty, pizze

 Angielska zapiekanka rybna

  Tre¶ciwa potrawa z wędzon± ryb± i ziemniakami
 
czas: 50 minut
liczba porcji: 5
 
składniki: 750 g ziemniaków
400 g wędzonej ryby (makrela, pikling)
250 g ¶wieżej ryby
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
łyżka m±ki kukurydzianej
2 jajka na twardo
30 g tartego żółtego sera
li¶ć laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

 
przyrz±dzanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękko¶ci, po czym odcedzić, wymieszać z masłem, 3 łyżkami mleka. ¦wież± rybę zalać w rondlu pozostałym mlekiem, dodać gałkę, li¶ć laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Mleko odlać do drugiego garnka, a rybę przykryć i odstawić. Usun±ć li¶ć laurowy i do masy rybnej dodać m±kę kukurydzian±, a następnie dokładnie wymieszać. Rybę wędzon± dokładnie obrać ze skóry i o¶ci, a następnie dodać do mleka. Wrzucić również ugotowane wcze¶niej na twardo, a następnie drobno posiekane jajka oraz natkę. Przyprawić sol±, pieprzem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i nakryć mas± ziemniaczn±. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 


podaj dalej


komentarze
misiekmmm ale brzmi smakowicie
adkaludzie nie wiecie co zrobić? dla mnie jest wszystko jasne jak słońce.
BarossaDziwny jaki¶ ten przepis, nie do końca wiadomo co i jak robić, np. co zrobić z mas± rybn± z m±k± kukurydzian±.
wlasniepowiedz mi prosze co zrobic z wedzona ryba wymieszac ja z posostalo czy jak czy zrobic dwie warsty tego smakowitego sosu?jedna ze swierzej a druga z wedzonej rybki....
hmmAsorki nie rozumiem a co zrobic z ugotowan± na mleku i zmieszana z m±ka kukurydzian± czy należy zmieszać razem z ryb± wędzon± czy ma stanowić jend± z warstw bo brak dokł±dnego opisu!?
kundabardzo smakowalo to calej rodzinie
   wyswietlono 6 z6

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Angielska zapiekanka rybna

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstr±g w ma¶le czosnkowym
 Grillowane warzywa ¶ródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszon± kapust±
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dyni±
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta le¶na
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzol±
 

 
kuchnia angielska
Addington
 Angielska zapiekanka rybna
 Pieczeń z tuńczyka i kukurydzy
 Brytyjskie ciasto bożonarodzeniowe
 Crumble z czarnymi porzeczkami
 Fish & chips
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl