Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (310)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Makaron po chińsku

  Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane danie. Jego podstawą jest chiński makaron jajeczny, a smaku dodają doprawione na ostro warzywa.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 400 g chińskiego makaronu nie wymagającego gotowania
250 g małych pieczarek
1 por
200 g marchwi
puszka kiełków (grochu lub soi)
sok z cytryny
sos sojowy
imbir, sól, pieprz

 
przyrządzanie: Marchew obrać, pokroić w słomki. Pory pokroić w krążki. Pieczarki przepołowić, skropić sokiem cytrynowym. W woku (albo dużej patelni) rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć około 3-4 minuty. Dodać pory i grzyby. W tym czasie makaron zalać odpowiednią (podaną na opakowaniu) ilością osolonego wrzątku i przykryć. Gdy warzywa i grzyby są już miękkie, dodać odsączone kiełki, doprawić mocno do smaku imbirem, pieprzem i solą, odbrobiną soku z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać z odsączonym makaronem i chwile smażyć.
 
uwagi: Najtańszy i najłatwiej dostępny makaron chiński można zbobyć kupując tzw. zupki chińskie - nie dodawajmy jednak do kluseczek dodatkowych przypraw, które możemy znaleźć w torebce.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 21   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
AniaJa dodalam pokrojonego w paseczki kurczaka - marynowanego w sosie sojowym.
Ja Ja mieszkam z wietnamska rodzina Bo moj chlopak z tam tad pochodzi ale obecnie mieszkamy w niemczech a nie w wietnamie : ) zapweniam was ze jak Jego mama zrobi zarelko to masakra . A ten kto napisal ze z zupek chinskich makaron Mozna dac to niech sie punknie w glowke
natkazamiast pieczarek proponuje dodać grzyby mun:) oraz pędy bambusa:) pozdr
Polscy Lanserzy !Tak na marginesie...w Polsce nie ma jak dotychczas Chińskich restauracji. Są jedynie te wietnamskie, zwane chińskimi ;<
LupekMigmik twoj przepis jest przepyszny. palce lizać. pozdro...
alabzdura nie makaron pracowalam w chinskiej knajpce i wiem co dobre to napewno nie
waldussssWitam gdzie można kupic ten makaron może ktos poda jakiegos producenta lub nazwe???
baslukwszystko dobrze, tylko gdzie tu olej sezamowy? To właśnie on, obok sosu sojowego, nadaje ten charakterystyczny smaczek "chińszczyźnie". Ważne - ten olej dodaje się pod koniec i "do smaku". Do smażenia się nie nadaje, ponieaż się pali. Ale bez niego - ani rusz! Aha - ja mięsko wstępnie krótko potrzymałam w marynacie z sosu sojowego i octu ryżowego, z dodatkiem świeżego startego imbiru.
www.piosenkarki-i-aktorki.blog.onet.plJa bardzo lubie gotowac ;p A jak robie chinski makaron dodam jeszcze pokrojeonego z paski kurzaka i jajko pokrojone wczescie upieczone na patelni. Polecam ! Ale i tak najlepsze jest w chinskich restauracjach ;p
MalangeBardzo, bardzo dobre :) na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego jadłospisu. Polecam!
   wyswietlono 1-10 z 21   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Makaron po chińsku

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia chińska
Ryba po chińsku
 Warzywa słodko - kwaśne
 Ryż smażony z groszkiem i marchewką
 Warzywa z wędzonym tofu
 Makaron z grzybami shitake
 Wieprzowina w cieście
 Kurczak cytrynowo - imbirowy
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.