Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Leczo

  Najbardziej znane u nas węgierskie danie. My podajemy je w wersji bezmięsnej, za to z dodatkiem cukini.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 3 czerwone papryki
2 zielone lub żółte papryki
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
30 dag cukini
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku

 
przyrządzanie: Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić tez pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
 
uwagi: Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.


podaj dalej


komentarze
okeciebooomba,lepsze niz kobieta...
dirphiajestem za granica a smak unosi się jak w moim rodzinnym domku , ja ugotowałam ziemniaczki dziękuje za pomoc ! MNIAM
graniazapomniałam o pomidorach
graniaCukinia,cebula,papryka surowa oraz z przypraw dodaję liść laurowy,ziele angielskie, papryczkę chilli,olej. Można dodać kiełbaski lecz wolę tylko warzywną i to z ryżem.Smacznego
SylwuniaIdealne po ostrym seksiorze!!
brutusdo leczo dodaje utartą marchewke, pietruszke, pora i usmazone pieczarki
RobinJa dodaję wędzony boczek(chudy),oraz kiełbaskę. a zamiast oleju- smalczyk własnej roboty.Gorące wkładam do słoiczków i zakręcam. Można delektować się kilka dni :) Pozdrawiam.
BabciaMożna posypały serem parmazan
pelonwjest pyszne ale dodałam podsmażoną kiełbaskę i lepsze. dobre z boczkiem i z tzw bigosówkami czyli ścinkami z wędlin ( czasem można kupić takie w sklepach ). do lecza mozna też wrzucić pieczarki. można polać nim ryż i mieć ala chińskie danie. można dodać do mięsa mielonego i też do ryżu. można wkroić pierś z kurczaka lub z indyka. no pyszne wszystkie opcje.
marek holera pyszne
borys take pyszne że smak cuć
magdalenaPyszne. Dodaję jeszcze papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę.
karolajest pyszne
olapychota
KarolciaPyszne polecam!
waniaA ja dodaje jeszcze 8 papryczek chili i główkę czosnku :-) Mniam
Jacek :)Przepyszne :). Mniam :)
OrzelTrzy podstawowe składniki ; Papryka, pomidor, cebula w równych proporcjach np.po 1 kg.reszta wg. uznania może być jako wypełniacz :cukinia, kabaczek, pieczarki. Kiełbasa, boczek.
bazylsurowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i podsmażony delikatnie na patelni dodaje daniu wyrazu. Ja dodałem ok 100g - prawie go nie widać a zapach jest niesamowity.
pycha ,takie zrobiłem :)pycha
JolaPychotka, tylko ja wkroiłam jeszcze kiełbaskę węgierską ostrą z Węgierskich smaków. Kiełba dała taki niesmowity kolor, smak i tłuszczyk aaaaż ślinianki mi ściska :)) Pozdrawiam Jola
dankadodaje jeszcze pokrojony w kostkę ogórek kwaszony .
KosiuJa dodaje jednak Kiełbasę ( wazne zbey nei była mocno zmielona) Oraz wędzony boczek :) Wtedy jest aksamitnie juz :D
izaooooooooooooooooo
lilinkawlasnie zaraz takie bede robila
smakoszleczo pyszne. :)
citka34ja mam zamiar zrobic dzisiaj
olaco to za leczo bez miesa czy kielbasy.Moim zdaniemto nie leczo tylko zupa jarzynowa.
effkaLudzie, prawdziwe wegierskie leczo jest takie jak w przepisie powyzej!!!! Wszelkie kombinacje z mieskiem, kielbaska, boczuszkiem i nnej masci dodatkami, to sa nasze i tylko wylacznie nasze wymysly. Tez bym chetnie cos dozucala do takiego leczo, ale maz nie lubi i musze sie obejsc sie smakiem:( Natomiast lubie na nastepny dzien podgrzac na patelni i do tego dodac ze dwa jajeczka, swierza buleczka i zarelko jak znalazl:) Smacznego!!!
BrydziaMoje składniki to(ilość według uznania): cukinia pomidory kiełbaska papryka cebula pieczarki przecier pomidorowy i przyprawy. Pycha myślę że to najlepszy przepis!
PiotrDzisiaj zrobiłem swoje pierwsze LECZO,z pięciu przepisów wyszło mi moje.Pychota
maggieja dodaje baklażan a z przypraw dodatkowo oregano, rewelacja!!!
aniaa ja jeszcze dodaje parúweczki ze sloika polecam
Anula83Ja nie smażę cebuli tylko gotuję ją pokrojoną w kostkę w wodzie z octem.Moja rodzinka uwielbia leczo,ale tylko z mielonym mięsem.Kiełbasa w ostateczności.
pawela ja jeszcze dodaje sera. pycha
miiiniao feee.!
iladodajcie sobie kukurydze
majaA mięsko?
JolkaJa dodałąm do tego troche mięsa i grzyby boskie
rafilipyszny pszepid
niglla 2leczo z cukiniąą lub kabaczkami????????????? TO NIE PRAWDZWE WĘGIERSKIE LECZO!!!!!!!! TO POLSKA MODYFIKACJA!!!!!!!!!!!
kobraaWypróbowałam i naprawdę smaczny!!
zuzannaaaawitam a ja dodaje jeszcze papryczke chili ale koniecznie bez pestek bo wtedy jest piekielnie ostraaa...bazylia koniecznie moze byc suszona ...paptyka ,pomidor cebulka oraz mozna dodac paste pomidorowa w puszkach takie sa lub pomidory z puszki cale lub pokrojone i dla urozmaicenia piers z kurczaka zamiast kiełbasy -PYCHOTKA.
rosułfuj
Robileczo zagęszczać mąką o fuj Ja robię z kabaczka rozgotuje się to samo się zagęści
kamila co z przyprawami??
IKkazdy dodaje co LUBI i nie grymascie
krzysiekja to wszystko do gara i gotowac 15 min i na talerz :) smacznego . pozdrawiam z bialoleki
sylwiaa ja robie tak kroje cukinie pomidory w cwiartki i papryke zolta i czerwona bo zielona nie jest zbyt dobra wrzucam wszystko do garnka do tego dodaje podsmazony boczek i mieszam. nie dodaje zadnych przypraw tylko troszke wegety bo danie samo w sobie jest dobre.
baśkaja dodaję świeżego ogórka (w kostkę), obowiązkowo kiełbaskę w większe kostki smażąc na oleju jako pierwsze... i zagęszczam mąką sypiąc cienko i szybko mieszając na gotującą potrawę na sam koniec gotowania...
bograczz parówkami to chyba studenci robią :D heheeh
wędzonymarcin te parówki ze słoika z lidla to był jeden z moich najgorszych zakupów chociaż w lidlu można trafić na dobry import czasem. Ale z parówami to dałeś czadu. Leczo bez swojskiej kiełbasy i boczku to nie leczo. pozdro.
luniaja jeszcze dodaje podsmarzona kielbase najlepiej staropolska itroszkeczosnku i bazylii
asialeczo z parówkami jest najlepsze
maniaja dodaje jeszcze pieczarki przysmazone
martaleczo jest pyszne a parówki które dodales musialy byc ochydne to do marcina zamiast cukini moga byc tagze ogórki
werciasmaczne
antyKazimieraDrogi Kaziu! Twoje hasło: faceci rządzą obowiązywało w średniowieczu!!!Tak piszą zakompleksieni faceci ale można się udać do specjalisty on wskaże właściwą drogę....
yyym@marcin - jeśli uważasz, że jesteś kreatywny, bo dorzuciłeś do lecza parówki z Lidl'a, które są ohydne, to chyba coś z Tobą nie tak! ;D
marcinja dodałem zamiast kiełbaski, takie paróweczki co są do kupienia w Lidl'u w słoikach. Pokroiłem w talarki i hops do garnka. Dodałem także jedną papryczkę chili i kilka ząbków czosnku. Właśnie się wszystko dusi :)
kazio i paczka Droga Dorotko. Twoj przepis jest bardzo biedny i pospolity. Troche wyobrazni,kreatywnosci kobieto. Faceci rzadza!
sysiawidocznie to wersja podstawowa ale reste dla smaku mozna sobie dodc od siebie ;)
kajulkaa dzis pierwszy raz zrobilam... pycha! i to bez tluszczu dusilam warzywa, dodalam czosnku i kielbasy. na koniec troche zagescilam, ... i zadnych przypraw! poprostu pycha!
anetakocham leczo
Evita8bJa dodaje jeszcze drone kawaleczki piersi z kurczaka. Pyszne.!!!
DorotaMoje leczo palce lizac. Od 1985 r. to moje danie od sierpnia do listopada, z naszych polskich warzyw. Oczywiscie na kielbasce!!! Pyszne. Moj przepis wedruje, po gornej Austrii.
koksiummm mniam
dziobusiowapyszne jest to leczo .! : )
gosiaborskaja teą lubię leczo i nawet dawno go nie jadłam
StellaDokładnie, każdy przepis jest dobry, bo co tu może nie smakowac jak tu same dobre i zdrowe zeczy. Ja do mojego leczo dodaje kielbaske i koniecznie pieczarki i dużo cukini. Palce lizać ;)
sobeka gdzie kielbasa w tym leczu
emylyakocham leczo mmm.... !!!!
on Ale ta strona, to nie zabij mnie smiechem, tylko strona kulinarna wiec troszke co niektorzy przesdadzacie z komentarzami.
EmckaJa odkad pamietam moja mama robila leczo i zawsze je pasteryzowala :) i potrafilismy na tym przezyc cala zime. Byly to zawsze najlepsze zimy :D
meryczy leczo można pasteryzować w słoikach
xxxbleeeeeeeeee nie lubie lecza :P
Gaia.jajka to sie je z majonezem, kucharze z a3 grosze:P
bobnie ma jak ostre leczo i podawac po polsku z wódeczka.mniam
kuchareczkarobie leczo w/g mojego pomysłu i mi smakuje mók oryginalny przepis na leczo jest niepowtarzalny ponieważ trudno jest powtórzyc za każdtm razem ten sam przepis :D
Maniek36Każde leczo jest dobre,byle nie przesadzić i dodać np. czekolady!
wegeqkizNie ma to jak dodać troche martwych zwierząt.
Ewaa ja do lecza dodaje tez duzo koperku i troszke bazylii.
olgierta ja robie z majonezem hahahaha -)
PityuNo nie wiem gdzie bylas:) Ja mieszkam w Budapeszcie:) I zawsze tak robimy. Moze to co jadlas to nie bylo leczo:P tylko Lecso Szelet, tzn mieso z papryka. Wtedy jajek sie nie dodaje. A taka karkoweczka jest pyszna:P
animekPityu! Ja chyba byłam za każdym razem na jakichś innych Węgrzech, bo nigdy nie jadłam leczo z jajami!!!
PityuNa wegrzech nie ma lecza bez jajek. I pol kilo pomidorow to lekka przesada. My dodajemy tylko 1 pomidora do leczo, 1 duza cebule i baaardzo duzo papryki:) No i oczywiscie dla pikantnosci Eros Pista Ostrego Stefka. Na koniec 1 jajko na jedna osobe.
guskarodzina mojego meza daje na koniec do lecza 5 jajek :(fuuuuuuj
asia do leczo dajemy kiełbasę z tym, że taką paprykową, czerwoną w środku. Dodajemy multum rodzajów papryki i nie chodzi mi tu o kolor bo dajemy tylko czerwoną, ostrą, słodką,łagodną. Dodajemy cukinię i czosnek, cebulę dodajemy tylko szalotkę. Nie dodajemy koncentratu! Najistotniejsze co dodajemy to jest skórka z razowego chleba i w zależności ile robimy lecza dodajemy od skórki z jednej kromki do 3,4. Dodajemy również bardzo dojrzałe pomidory, czosnek i jeszcze raz dojrzałe pomidory. Jeśli chodzi o przyprawy dodajemy ziele ang, liść laurowy natomiast podstawą jest kminek i majeranek. Absolutnie nie dodajemy jajka ani mąki!!! Ten przepis jak i inne nie odpowiada prawdziwemu leczu więc radzę eksperymentować :) Mieszkam na Węgrzech od lat, wiem co mówię :)
StantatankaLeczo .Kochani.Przepis na domowe jedzonko opracowywuję sam a żona jest zadowolona z mojej kuchni np. Leczo,Jeśli życzy sobie zielony groszek czemu nie marchewka,cukinia,pomidory,papryka zielona i czerwona ,cebula,pieczarki,mięso wieprzowe,czosnek,sól,pieprz,oliwa,tabasko
olkeipa jakie wino najlepsze? czerwone czy białe? wytrawne czy pólslodkie??
hahahaja ja proponuję gożką czekoladę, będzie pyszne, a i śledzie!
viniMiałem okazje pomieszkać na przedmieściach Budapesztu - lata temu - w domu węgierskiej rodzinki. Leczo to banalna i piękna w smaku potrawa. Przepis jest banalny 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynka), 1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1 kg pomidorów, sól, chili i ostra świeża papryczka. Podawane zryżem. Żadnej KIEŁBASY, PARÓWEK czy innego badziewia. Nawet wody się ni dodaje!!! Wychodzi coś wspaniałego. Pot ścieka po karku z obfitości ostrej papryki, ale i tak idzie się po dokładkę :D
mistrz kuchni Adrian MCo za różnica czy oryginalne czy nie. Ma smakować, każdy ma inny smak inny zmysł... Dodajecie do pizzy ketchup? Na Bank 90% ludzi dodaje. We włoszech to też profanacja! I co z tego...
kasiaa jajka? ja dodaje jajecznice na koncu
antyplagiatNa całych Węgrzech nie uświadczysz lecso z cukinią czy kabaczkiem. Wegier żaden nie sprofanowałby tej potrawy. Tak samo jak nie podałby z ryzem, jak na niektórych portalach proponuje się, czy z ziemniakami. Tak zsamo dodawanie parówek czy kiełbas. TO ZBRODNIA, taka sama jak dodawanie do naszego bigosu: pomidorów.
lol2tsss . bardzo dobre jest z cukinią . C; polecam .
co za roznicameg czepiasz sie bezsensu co za roznica czego dodasz do leczo moze i to juz oryginalne wegeirskie leczo nie bedzie ale jesli bedzie lepiej smakowac to co za roznica?
niedzwiedz05odkiedy do leczo?fasolke,pieczarki,marchewke.zastanowcie sie !
Mitch75plproponuje dodoc ogórki kiszone pokrojone w kostke
wdowaJa natomiast dodaje pokrojona w plasterki kalarepke.No i skladniki nie rozgotowuje tylko tyle aby bylo do gryzienia.Pycha.
witekSuper ja dodaje bakłażany pieczarki ,cukinie robie na podudziach z kurczaka takie szybkie danie + ryż
Ysobeth nha AnaNo i dlatego to, co ja gotuję, nazywam nie leczo, tylko "potrawą leczopodobną" ;-) Bo do składników podstawowych dodaję cukinię/kabaczka w grubą kostkę, albo brokuły, albo fasolkę szparagową (może być mamut), albo dwa z tych ekstra składników. "Wkładka mięsna" też jest rozmaita - kiełbasa, chudy boczek, pieczona/duszona wieprzowina, pulpeciki, albo wręcz okrawki wędlin. W ten sposób w sezonie co tydzień gotuję ogromny gar, za każdym razem nieco innej potrawy. Zamrażam z tego gara jedną lub dwie porcje, i zimą jak znalazł. Z przypraw sypię obficie słodką paprykę, trochę bazylii, pokrojony drobniutko imbir, utartą gałkę muszkatołową - a przede wszystkim "przyprawę do dań z pomidorów" Kotanyi (z gruboziarnistą solą morską) i trochę takiej do pizzy. I szczyptę pieprzu cayenne.
MegLeczo to wylacznie papryka, cebula i pomidory. cebule podsmaza sie na smalcu i pokrojonej w kosteczke slonince-i to jest oryginalne wegierskie leczo!! Ludzie te dodatki to jakby ktos do naszego polskiego bigosu chcial rzodkiewke, ogorka surowego i np. sałate dodac. Ble!
Aguśa do lecza można dodać parówki??
nikitai zasmażkę :):):)
sylwiia ja dodaje jeszcze marchewke i pieczarki i fasolke szparagowa pycha
AB...do tego przepisu dodaję pieczarki, kiełbasę, przyprawy Leczo Knorr. Zajmuje mi to z pokrojeniem ok. 2 godzin
krysia6334ja dodaje ogurasy a nie cukinie
mispieczarki i kiełba musi byc
smakoszlecho jesli chodzi o skladniki to odmiana polskiego bigosu w wersji wegeta
krysialeczo to wylacznie papryka cebula ipomidory
xoxoczu ktoś, kto jadł prawdziwe węgierskie może podać ten JEDYNY prawdziwy przepis, bez machewek, pieczarek, ziemniaków itp?
iwaa ja bede robila jutro...
szatanogon kota i marcepana
jarrowja jeszcze dodaję do tego mód,cukier i smalec oraz śledzie surowe.
zioberrochyba zapomnieliscie co to jest leczo jadłem go na węgrzech jak ktoś lubi eksperymenty to proszę ale nie nazywajcie tego leczem leczo ma być typowo wegetariańskie
areeckija pierdziu tak czytam, jeden dodaje pieczakri marchewke - drugi dodaje fasolke z puszki? -trzeci dodaje ogorka???!! -czwarty zas ziemnkai i jajaka wraz ze smietana :D wow a piaty to wygral z jablkiem !!!!!!!!! wiecie co ? chcecie experymentowac ale nie z leczo !
leoncjoleczo jest potrawą wyłącznie wegeteriańską
lopekbardzo dobre
bidziaprzy takiej ilości składników to wychodzi Wam danie jednogarnkowe czyli tzw.śmietnik
węgieri jak dodacie te wszystkie dodatkowe zielska i inne takie - to już nie jest leczo
marlenaja dziś właśnie robię i dodaję kiełbaskę z grilla, do tego cebulkę zeszkloną z pieczarkami, paprykę, marchewkę i oczywiście cukinie ale nie kroję w kostkę tylko w drobne paseczki. na koniec gdy jest gotowe koncentrat pomidorowy, sól, i przyprawę np do bigosu. ozdabiam to świeżo pokrojonym koperkiem.
kkja dodaje czerwona fasolke z puszki
SylwiaA ja dodaję ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę. Dzięki temu zyskuje ciekawy smak.
reniaO a najlepiej skakuje z ziemniakami i kielbaska z grilla. mozna jeszcze dodac 2 jajka i lyzke gestej smietany. lub zagescic mąką. Ja dodaje grzybki, borowiki i maślaki. palce lizac
zygizapomnieliscie o najwazsniejszym .trezeba jeszcze dodac , jablko pokrojone w kostke ,marchewke,suszone sliwki i słoninkę, to gotuje sie jescze ok.30min.
marcinkosa leczo
mareckiKuchnia węgierska lubi kminek. Dodaje kminek, szczyptę bazylii i oregano.
szostakJa na początku podsmażam cebule z kiełbasą i dopiero potem wrzucam reszte i podaje z ryżem. Wyśmienite :D
ravzaprosi mnie ktos na leczo;>
myszka56ja dodaje cukinie i fasolkę szparagową
madziaa ja właśnie zrobiłam ale podstawą jest cukinia!duszę ja (obraną,wydrążona z pestek i pokrojoną w kosteczkę)na oleju,dorzucam 3 pokrojone w kostkę i podduszoną cebule,wszystko się pitrasi cały czas,następnie podsmażona w paseczki paprykę(dziś miałam tylko 3 czerwone i tez git)potem trochę marchewki i pietruszki zielonej,papryka słodka i ostra,sol,jarzynka i dusze aż zgęstnieje a cukinia się zacznie rozgotowywać-a i koncentrat pomidorowy sporo i dodałam kilka pokrojonych parówek przed końcem gotowania.Razem zajeło mi duszenie tego ok 40 min.I ludzie!jakie jajka jaka śmietana?!fuj!!!i nie powinno sie wogle mięsa dawac ale chłop by sie nie czepił wtedy.Danie dobre ale pospolite wstyd by mi było gościom zaserwować..
lapusiaa ja dodaje wszysstkie warzywka zielone i marchewkę a na koniec trochę białej poszatkowanej kapusty, poprostu wysmienite danie na obiad i rózne przyjęcia, polecam:)))))
WiolaNie polecam jak ktoś wcześniej pisał zagęszczone jajkiem, wtedy traci smak i jest okropne!
KasiaJa tez podaje z ryżem, a dodaje tez pieczarki i kiełbaskę wędzoną. Pycha! :)
dabdarija tez podaję z ryżem i jest super! ale to rzecz upodobań kulinarnych :)
konioleczo z ryżem?ble
asiamoim zdaniem mozna dodac wszystko co jest pod reka, początwszy od bakłażana na kukurydzy kończąc. na węgrzech zagęszczaja leczo wbitym jajkiem :)
ksysioja to zawsze do lecza dodaje fasolke szparagowa zolta i zielona ;)) jesli ktos lubi to polecam zamiast cukini dac wlasnie fasolke,
marusiaDodałam jeszcze podsmażoną kiełbaskę i jest WYŚMIENITE!! Polecam!!:)
maxJa robię na dobrej oliwie z oliwek z boczkiem i wiejską kiełbasą, polecam zamienić olej oliwą - lepszego leczo nie jadłem
AguniaMoim zdaniem jest super;) pyszne.
magyarkoniecznie dodajcie troszkę ostrej papryki w proszku (daje lepszy, intensywniejszy czerwony kolor niż słodka) i paprykowanej kiełbasy - lecsó ma byc intensywnie czerwone i - rzecz gustu i wytrzymałości - pikantne.
mirek rusekPan Okrasa na jednym z pokazów zaserwował leczo z papryki,pomidorów,poszatkowanej skórki cytryny oraz bazylii widocznie nie był na Węgrzech,oceńcie sami
..Pyszne
kuchareczkaja polecam dodac pieczarki i kiełbaskę rewelacja polecam moi znajomi sie zajadają do tego ryż i super proste danie gotowe
ewciaja tam nic nie dodaję tylko woda pychotka
OleyJa dodaje kurczaka, którego podsmażam na patelni z czosnkiem+kiełbaska chuda,najlepiej senatorska drobiowa-dodaje 2 puszki pomidorow(cale kawalki),cukinie 2 papryki cebule 4 ząbki czosnku i podaje to w formie risotta z ryzem basmati z dodatkiem sosu kamis "leczo"-po prostu rewelka, choc modyfikacji sporo
mamaja robię z cukinia i z kiełbasą, pychotka
dzidzja leczo robie z kiełbasą a bez cukini i tez jest pycha
chwodradzam fasole, neutralizuje smak pomidorow i papryki a glownie o te smaki tu chodzi
marta sóper danie podoba mi sie
lolano dobreeeeeeeeee
tomekfajnie ze mam juz przepis,czas do kuchni
asiamozna dodac czerwoną fasolę PYCHA polecam
SMAKOSZ KUROŃJA TAM WOLE LECZO BEZ CUKINI I PAPRYKI A TYM BARDZIEJ MIĘSA polecam
bucketowanie no leczo musi miec kiełbasę najlepiej wlasnie balkańską, ewentualnie ja daję jałowcówkę i wędzony boczek. ten aromat............... hmm
PUPAA MACIE JAKIES PRZEPISY NA LECZO Z DODATKIEM MIESA , OPROCZ WIEPRZOWEGO ( TEN JUZ SMAKOWALAM) ?
SzymonDzięki zaprzepis, smakowało.
jolato prawda super przepis bez fantazji
karolinadodajcie sobie parówki w plasterkach, pycha
rada ja dorzucam grzyby i kiełbaskę pokrojoną w kostkę
świtZamiast cukini użyłem wieprzowiny. Czosnek smażony na oliwie z oliwek (6 małych ząbków), potem solona wieprzowina (ok. 400g chudych kawałków z karkówki). Po usmażeniu mięso dodałem do cebuli zeszklonej w garnku, ponadto dałem dużo więcej słodkiej papryki, niż w przepisie. Reszta zgodniez przepisem. Bardzo dobre. Po przyrządzeniu smak czosnku nie był zauważalny - połączył się z innymi,
janfaktycznie pycha
AntyFrytna koniec posypać żółtym serkiem... pyszności :)
KikanjaKochani! TO wlasnie jest przepis na prawdziwe leczo, bez zadnych tam modyfikacji! wszystko inne to tylko regionalne wariacje!!!
ania i olawłaśnie jemy leczo! Pycha!!!!!!!!
RobertLeczo jest superowe na całym śeiecie....
AnulkaJest swietne!
ssssssbleeeee!!!!!
AniaA gdzie jajka ? Na koniec trzeba wbic kilka jajek i to dopiero jest leczo.
Politechnika ŚląskaDziękujemy właśnie jemy i nam smakuje łatwe do zrobienia i czekamy na więcej przepisów.... podpisano 3 głodni studenci Chemi
malykucharekja lubie leczo z sosem Hawajskim i odrobina tabasco :D
satanic war masterpolecam leczo_ ale warstwami układać na dole boczek kiłbasa słonina, potem cebula, pomidory na zmiane z papryka na koniec cukinia .... smacznego !
monkaja to leczo robię z fasolą jaś, poza tym dodaję przyprawę chili z czosnkiem, czosnek i chili dodają charakteru tej potrawie, wychodzi naprawdę pyszne
kamila 429leczo jest super smaczne polecam każdemu mniammmmmm!
rysiobardzo dobre
marzenaka.zdy ten przepis jest super smaczny
QuickSilverJa wlasnue jem Leczo i tak jak w przepisie jest pieczarki papryka itd.. I musze przyznac danie jet wyborne :)Polecam!!
missisja też dałam boczek usmażony na chrupko i pieczarki cieniutko pokrojone. Mniammmm
narutopalce lizać :D:P
Jacoale u góry pisze ze to wersja bez mięsna za to z cukinią
sredniasredia
ninkawy sie naprawde nie znacie...kielbasa musi byc, pieczarki, papryka,ketchup,cebula i mmm...pychota
margeritja takie nie robiłam ale po przepisie widze że nie będzie zbyt dobre. w leczo powinna być kiełbasa albi kurczak albo jeszcze co innego
Głomodor;)wszystko te przepisy są mniam;) pozdro
Olahehe ja niestetyt zapomnialam o cebuli no ale coz piersi z kurczaka nie dalam to nie bylo by leczo co nie?!Za to dalam boczek i pysznejjj kielbaski mniam palce lizac!!!!
wiolamoje leczo nie pierwsze ale co wy tu piszecie za przepisy to juz na pewno nie leczo - salceson, kurczak? wariactwo a nie leczo!!!!
kryska11Zaczęłam robić w tym momencie.Niestety ostra papryka została na palcach i nie mogę jej zmyć.Smażę wszystkie składniki osobno,potem połączę i na pewno będzie znakomite.Pozdrawiam wszystkich...k
jaaaanajlepiej do tego dodac jeszcze kielbaske i jakis boczus i mmmmm palce lizac
sandorw moim regionie Leczo : Robimy; 3-papryki -czerwone 3-papryki- zielone 2-3 papryki -białe 1-2papryki - Ostre czerwone 1-2papryki -Ostre zielone 1kg -Soczystych Pomidorów /skorki maja schodzic same/ ok, 0,5kg -kiełbasy wPolsce polecam -sląska ok,0,5kg-boczku 2-3śrenie cebule . Gdy To wszystko mamy obrane do dużego garnka Teflonowego cebulka na sam dół ,następnie pomidorki pokroic Bez skorek, 2-3łyżki oliwy , Paprykę -kolorystycznie pokroić na ciennkie paski dł.do 3-5cm. Na jarzyny posypac -najlepiej Vegete ,plus paprykę ostra isłodka w proszku , troszkę pieprzu , na Jarzyny należy włożyc -Boczek następnie kiełbasę , gotowac na wolnym -Ogniu dolać max -100ml wody Gotowac około 45minut Podawać -mozna na wiele Sposobow -polecam zBagitką ,bułka , czy wersja dla naprawde "Głodomorow " z ryżem expresowym na w/w porcje 4-torebki PLUS butelka czerwonego Wina . I Kolacja dla 6-osob -GOTOWA smacznego
kelenajlepsze leczo zrobił Heniek Grzmot.
AniaI oczywiście bez cukinii. Dziś zrobiłam z fasolką szparagową i piersiami z kurczaka.. Nie muszę pisać, jakie wyszło :D
Aniaja nie robię według żadnego przepisu tylko na oko, żeby było dużo. Oczywiście jeszcze pieczarki i mięcho!!!!Nieraz dodaję fasolę czerwoną, kukurydzę (tylko to już chyba wtedy nie jest leczo hehe) Łopatka albo szynka surowa, pokrojona i podsmażona. Bez mięsa sobie nie wyobrażam, no ale kwestia gustu.
Matimi sie własnie dusi ale dodalem zamiast cukini kabaczek:)
moniaWłaśnie jestem w trakcie robienia! wychodzi genialnie.Dodałam pieczarki i pokrojone parówki w plasterki.rewelacja:-)
Heniek GrzmotJa dodaję jeszcze pół kila salcesonu i 4 jajka. Jest całkiem dobre, tylko trzeba najpierw wypic litra.
cocoja wlasnie skonczylam gotowac swoje pierwsze w zyciu leczo. Wyszlo przepyszne, szybki i bardzo prosty przepis. Polecam wszystkim. Bulka z maslem a jak smakuje.... mmm...
elkaja robie wg przpisu ale z dodatkiem pieczarek, kiełbaski, czosnku. Jest rewelacyjne, nie ma duzo roboty a wyszlo doskonałe! Polecam!
anialuk_80oprócz cukini i kiełbaski dodaję jeszcze fasolkę szparagową jest rewelacyjne
rafałtroche zmodyfikowałem :) produkty przygotowane i robię :)
MisiekZaczynam produkcję leczo , ale dodam czosnku
ginkabja dorzucam jeszcze podsmarzone pieczarki - miodzio!!!
alka super,i duzo lepsze bez miesa .Radze jednak dodac wiecej cukini :)
MarzenkaWłaśnie się za to zabieram, ale przepis wygląda dobrze, ale ja pewnie dodam troszkę więcej cykini, dodam również kiełbaskę, może boczku, a na pewno dodam czosek, bo dla mnie każda potrawa musi być z czosnykiem :)
hojeszybko i pysznie!
edidobrze jest tez dodac na sam koniec 1 zwykly serek topiony
krzysiek69a ja by było bardziej egzotycznie dodałem do tego awokado. I wyszło rewelacyjnie:)
miroi cukinia i kiełbaska, wtedy jest dobre:)
MaronWłaśnie to robie, może mi nic nie wybuchnie do konca :]
travelerwlasnie przyżadzilem :D super sprawa :D
:)ale sie najadłem
GamalielPychota palce lizać :)
anulkaprzepyszne :-))))
marzenajutro ugotuje napewno
elinkadobry pomysł na obiad
lydziaJa też zamiast cukini dodaję kiełbaskę;)i jeszcze łyżeczkę cukru;) Zgadzam się z "LILą"-leczo najlepsze jest na drugi dzień;)
bernizamiast cukini kiełbaska :)
aniazamiast cukini dajcie kabaczka
lilismakowicie się to zapowieda. Gotuje dziś leczo:)
HankaSpoko dzisiaj zrobię:-)
cieslakojojoj jutro ugotuje
LilaLeczo jest najlepsze na drugi dzień a nawet na trzeci.Wtedy wszystkie składniki się w nim dokładnie przegryza...
węgierzamiast kiełbasy dodajcie podsmazoną wołowinę kostka a cebule posmazcie z pieczarkami
majkanareszcie mam pomysł co zrobie na obiad
DusiaPrzepis jest super..Ja troche bardziej podusilam i wydaje mi sie ze jest lepsze..Pozdrawiam smacznego
edimagda.M na nauke nigdy za pozno a ty jestes taka dobra kuchara ?
magda.Mmając lat 20 uczysz się gotować? To co ty robiłaś do tej pory?Przepis fajny :)
Monaciekawy przepis,napewno zrobie ale chyba z kiełbaska
:0 ):))
Kozaa tak wlanie kombinowalem zeby zamiast kielbasy uzyc cukini - dzieki ;)
alkaA mojemu ukochanemu najlepiej smakuje wersja z piersią kurczaka zamiast kiełbaski!polecam!
aniano nawed dobry pszepis :):):):)
paczekCo z przyprawami bo ja "lubię życie ze smakiem"
maniazamiast kiełbasy daje się parówki i wtedy palce lizać:) i smaku nie psuje..
kajaja dopiero sie ucze gotowac mam 20 lat i razem z moim chlopakiem zamieszkalismy razem teraz dbam o to co je, ucze sie coraz to nowych przepisow dzisiaj zrobilam super bigos pychota
Lubie żarciemmmmmmmm co za przepis, wyglonda smakowicie, dzisiaj se zrobie, a znacie przepis na wodzionke czyli bruzupe Przepis : suchy chlyp, woda, czosnyk, sol Suchy chlyp zalejcie wodom (wrawom) potym dodejcie sol i czosnek. I miłego żrania
sylaleczo supper pyha i na ostr mniam
misiaja tam kocham leczo z kielbasa :] ale trzeba drobno pokroic ... najlepiej wiejsca jest pyszna ... ja jeszcze dla smaku daje czerwona fasole :] pyyyyyycha
kattrinleczo to najlepsza zecz którą lubie jesc i robic a przedewszystkim uwielbia mój mąż i dziecko polecam
bataleczo jest lebsze gdy kupi sie gotowe i odgrzeje
nickta poco kiełbase.. tylko zabije smak, w sumie leczo to przede wszystkim duszone warzywka, papryczka, cukinia, czosneczek, a mięsko niech sobie biega beztrosko i wszyscy będziemy zadowoleni :) Zastanawiam się co za różnica z tym węgierskim winem...
waldes:PP właśnie zaczynamy gotowanko :)
Brodziuwłaśnie robie pychota ;]]
kaśkapapryla zielon, żółta,czerwona do tego podsmażone pieczarki z cebulka,kabaczek,pomidorki ,podsmażona kiełbaska i co najwazniejsze przyprawy-wegeta,papryka słodka i ostra,pieprzi troszkę czosnku pycha
graziaNarobiliscie mi smaka.Jutro na pewno zrobie sobie leczo
IziaMhhhhh Pycha mniammniammniammniam
joannaczosnek koniecznie pychotka ,oj dołożę papryczkę ostrą.PYCHA
figaroa da sie z miesem??
akasha55wlasnie zrobilam pyszne leczo. na patelni podsmazylam piers z kurczaka i 1 duza cebule przelozylam calosc do duzego garnka nastepnie dolozylam 2 duze czerwone papryki 1 duzo zolta papryke i 1 duza zielona to wsztstko dusilam na malym ogniu pod przykryciem potem dodalam pomidory z puszki i koncentrat na samym koncu podsmazylam kielbase na patelni i dodalam do reszty. przyprawy to :1 lyzeczka cukru 3 lyzeczki wegety pieprz i oczywiscie duzo slodkiej papryki w proszku. pyszne palce lizac polecam i te wersje .pozdrawiam
bata2 zolte , dwie czerwone,dwie zielone papryki trzy cebule.Troche kielbasy , baleronu,pieprz sol , papryka slodka i ostra,posiekany drobno czosnek ,koncentrat pomidorowy i oczywisce pomidory.Troche majeranku i swiezo startej galki muszkatolowej....Liscie laurowe.I oczywiscie najwazniejsze :Wprawna reka mojego meza,ktory to wszystko przyprawil...Lizac nie tylko palce :-))
dfryzpucha teraz własnie zrobiłam..mniam mniam .Zamiast cukunii dodałam podsmazoną kiełbaske pychotka
Maniaja dodaje rowniez kabaczka i kukurydze no i pieczarki bo bez nich dla mnie lecza juz nie ma.najwazniejsze zeby czosnek dodac juz jak leczo przestygnie zeby danie nabralo aromatu....mozna rowniez zrobic nalesniki na slono i zawinac w nie leczo...pyszotka
anusiauwielbiam leczo. jest ogniste. pyszne.
sabi28robiłam ,bardzo dobre chociaz zamiast łyżeczki ostrej papryki wsypalam cała torebke,mój maż był zachwycony
mimbozaraz ide robic dla mojego portgulaskiego narzeczonego. pozdrowienia z london!!
maria mozna do tego dodac kukurydze??wlasnie robie jest pyszne!!!i nie wiem co tam jeszcze dolozyc:-)))
donlolloja wlasnie robie i naprawde dobre wychodzi,zaraz wyrzerka mniam
Boskrzętnie podpowiadam, że należy dodać tabasko by nabrało to odpowiedniego specyficznego smaku....
john :)ja radze cukinie wrzucic jak najpozniej i pokroic w bardzo gruba kostke tak ok 2 cm. i swietnie mi poasuje do tej potrawy komber i koper wloski. zsg2 w krakowie pozdrawia:P
fjfto jest beznadziejne
AdziaNo mi się udaje robić leczo kupione, z własnym dodatkiem Chilli, mięsa i przypraw. Tylko coś czuję, że może przesadziłam z Chilli... Pss... ;-)
alusiarobie Leczo dla mojego kochanego misiaczka
Ja1a ja wlasnie próbuje zrobic leczo :D zawsze jadam zrobioe przez rodzine dzisiaj sama musze podołac temu zadaniu :D trzymajcie kciuki :D robie leczo z kradzionej papryki
KasiulecJeeeeju Jaka pychota. Nigdy w życiu nie robiłam leczo. Podsmażyłam najpierw kiełbaskę z cebulką, potem resztę warzyw, trochę przypraw. Mmmmm Jakie to proste :)
iwizaraz będę robić a jak mąż wróci z pracy to będzie miał wyżerkę.dodam kiełbasy bo jesteśmy mięsożercami :)
wwa ja daje kielbasisko do tego + lososia i wszystko na piwie pszenicznym prze pycha:D
tesa32Moje leczo właśnie sie gotuje .Ja dodaje jeszcze marchew potartą na tarce o dużych oczkach,pieczarki pomidory ,papryke i cebule Przyprawiam solą ,papryką słodką i ostrą,troszke cukru ,octu i oliwy. Pycha!
eksperymentatorBędę robić leczo i mam zamiar dodać zamiast pieczarek boczniaka.Czy ktoś z was dawał boczniaki ?
jaroboczek i kiełbase w kostke podsażyć,cebule papryke pieczarki poddusić całość wymieszać dodać przyprawy do smaku i koncentrat właśnie zrobiłem mmmm pychotka
adaa ja dodaje oprócz tego kalafiora, ogórki konserwowe i kiełbaskę
marzannaja robię leczo z dodatkiem pieczarek.Zamiast pomidorów koncentrat pomidorowy.Super smakuje.Polecam
sisido P...... to jak zrobisz leczo, to pozniej w słoikach musisz zagotowac,tak jak przetwory.i beda dobre:)
Agatkaproponuje dodać jeszcze pokrojona w kostkę i podsmażona pierś z kurczaka , a zamiast pomidorów może by koncentrat pomidorowy...przepyszne
smakoszrobię tak : dw3ie cebule, 4 papryki, 4 pomidory, 4 zabki czosnku, duża pierś kurczęcia, cukinia, oliwa, pieprz, sl i sos sojowy.. calośc podduszona ... palce lizać
leniucha zamiats piwa moze byc wóda:P
rzoisLeczo koniecznie z cukinią i trzeba troche dusić, bo zanim wszystko zmięknie minie napewno więcej niż 5 min.
katarinkawystarczy wlozyc grace leczo do sloikow, dobrze zakrecis i postawic do gory wieczkiem do ostygniecia a potem w zime otworzyc i szamac mniam mniam
mariannettoprzepis super zajefajnt kucharz z niego palce lizac:
lakiluk1000nie ma nic lepszego niz leczo
megi swietnie smakuje i latwe do zrobienia
megi naprawde pycha i bardzo szypko go robi
pallusiaHmm.. chcialabym zrobic takie leczo, ale potem włozyc to do słoikow i przechowac na zime, czy ktos mi doradzi co mam zrobic?
klotimoja mama robi z miesem i jest bardzo pyszne:P:Pmmmm palce lizac:P:P
krzemyszekohyda ble zaraz się otruje
jimytukanzamiast wina moze byc piwo
Łukaszja mam swój własny przepis, napisał bym ale mi sie nie bardzo chce, ale dobry bom ja ugotuje to w moment znika :D
Kicia227Leczo pycha!!! Palce lizać, polecam:P:P:P
nikaleczo bajeczne, zamiast oleju mozna dolac wiecej wody jesli ktos sie boi o kalorie. Polecam.
magda wasiakja robie leczo z przepisu babiczki i jest wery good!!! wszystko tak piosze wyuzej tylko kiełbaska cieniutko i troche majonezu,papatki :-)
beka_18ja dodaje parówki w plaserkach
OllaNormalnie ja np jem bez miesa :p :/
EjmiLeczo wcale nie jest kaloryczne, a te 3 łyżki oliwy na pewno o tym nie świadczą. Leczo to przecież same warzywa, podduszone wiec - nie smażone i nie na tłuszczu tylko na zdrowej oliwie. Nawet dodając mięso z kurczaka potrawa nie jest przesadnie kaloryczna i mogą ją spożywać spokojnie osoby na diecie. tak wiec śmiało drogie panie:) smaczego
MonikaCzy wiecie może ... ile takie leczo ma kcal? jest pyszne ... ale zauwazylam, ze strasznie tłuste. nie wiem czy te 3 łyzki oliwy tak "działają".
Dorcialeczo w moim wykonaniu, na razie sie dusi :D będzie pyszne bo dodam troszkę śmietanki żeby było łagodniejsze :)
Wiolaa można, można bez mięsa. Własnie jem. ;]]
anetavip25wlazłam na stronke bo zapomniałam jak sie to robi.ech....skaładnki wszystkie mam.no to co...do roboty
nati107taaaa kaaczek to jest to:)ide wlasnie robic leczo.papryczka,pomidorki,kabaczrek,cebulka i paroweczki:p mmmmmmm pycha
zeniajestem miesozerna wiecdodaje do lecza wcześniejuduszone mięsko to jest dopiero pychotka
mięsożarłfuj, jak można leczo robić bez mięsa?
DomiNioo.. A ja wlasnie zabieram sie za konsumpcję ;]
GrzesA mnie cos sie nie udalo;/ehhh to juz nici z obiadu na dzisiaj;(
Kaskamniam mniam wlasnie sobie jem hehehe
student_madridwlasnie na obiadek sobie robie leczo :D i jestem jak najbardziej za bezmiesna wersja tego dania.
nikielprzed chwila skonczylam gotowac - pierwsze leczo w zyciu :D Dodalam koncentratu duza lyzke i wyszlo super- smaczne, zamiast cukinii- baklazan - ale to tak z braku laku :) Polecam i dziekuje za prosty przepis.
jolajest niezłe ale smakuje wyśmienicie z parówkami
ANECZKA83241ja jak robie leczo dodaje jeszcze pieczarki i ogorki w occie oraz oczywiscie kabaczka wtedy nie trzeba lecza zaklepywac bo jest dosc geste jestem kucharka wiec wiem co mowie poprostu niebo w gebie SMACZNEGO WSZYSTKIM
olajest ok ,ale ja zawsze dodaje rozbeltane jajko bo w tez sposob ono sie zageszcza
Alosja do lecza dodaje jeszce cukinie i to dos duzo wtedy leczo ma dosc ciekawszy smak :)
BobsoUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU Niebo w gembie
Lukassuper przepis polecam
Oleńkatak można dodać mąki żeby zagęścić.
teresa mam pytanko czy panierujecie leczo na zime jesli tak ja chce przepis trams@tlen.pl
MICHAL87UKOJ KOLEGO MASZ ZUPELNIE RACJIE ZE DO LECZA TYLKO BOSMAN !!! JA NIESTETY NIE MOGE TU KUPIC BO JESTEM W UK ALE POCHODZE Z SZCZECINA I BRAKUJE MI TEGO PIWA STRASZNIE BOSMAN WYGRYWA
kasienkaa ja mam pytanko czy ten boczek lub kielbaske dodajecie pod koniec ?
mika ja robię leczo z mięsem wieprzowym,bez rzadnych boczków tylko pomidorki,papryka.cebulka i przyprawy.cos niesamowitego!
michal ale chlem nic gorszegooojni nie jad
paawweldo lecza to tylko bosman szczecin:)
JasiaTakie leczo pakuje do słoików,gotuje 20 min.W zimie podsmazam kielbaskę dodaje leczo ze sloika i cala rodzinka zajada PALCE LIZAĆ PYCHOTA
Madziaja tez chłonę leczo..z kiełbaska :D jami:D Czy dodajecie moze mąki????
smakomusi być z wędlinką,ew. z pieczarkami, bo inaczej to nie leczoo
salma a ja do leczo dodaje pieczarki
asiaHmmm. Moje leczo jest ciut inne, z kielbasa i jak mam to boczkiem. Dodaje duzo majeranku, listek laurowy, pieprz i..... cayenne peper, papryke w proszku i tabasko. Normalnie nie ma mocnych... ;-)
darcia07Ja jem wlasnie leczo z ryzem.... i zajebiscie mi smakuje=) Chociaz mam 15 lat.... umiem to gotowac (i nietylko to) xD kocham kuchnie=) Ale to nieznaczy ze jestem grooba xD hehe=) smacznego=) Pozdrawiam
tgDodajcie szczyptę gałki muszkatałowej. Pyszne!
gacekbardz dobre!!smacznego..................
AsiuniaJest super ale tylko wtedy kiedy mój tata to przyrządza!:D
misia palce lizać
BOCZEKSMAKUJE ALE CZEMU AKURAT Z BAGIETKą
bongoNie wiem czy amatorzy kiełbasy w leczo zauważyli, że przepisy na tej stronie są wegetariańskie, więc wersje mięsne muszą sobie sami skomponować. A leczo pycha :)
pysiafujj z cukinia blee!Lepsze z kielbasa(z kielbasa palce lizac)
MARGERITKA200pardzo dobry przepis polecam wszystkim.mój kochany jest bardzo zadowolony z tej potrawy
ludzie kupcie se w biedronce tam jest extra
stefanjak ktoś nie potrafi nawet lecza zrobić to powinien już nigdy nie wchodzić do kuchni.
waldi5242a ja zrobiłem i nie wyszło .ale kot zjadł!!
Angelmoja mami robi naj naj lepsze leczo..z kielbaska sukinia ogoreczkiem papryczkami i takimi roznymi duperelami..wogole jak ktos mowi ze leczo bez kielbasy jest nie dobre to ma cos ze soba nei tak....albo ktos mu to zle przyzadzil albo..nie ma smaku..:)nie nom bk..swietne jest lecz!!:)
QwertopioAby przemienić Leczo w bardziej wartościowe jedzonko jednocześnie nie zmieniając smaku tego zajebistego dania polecam dodanie gulaszu z kurczaczka przyrządzonego odzielnie i białego ryżu.... wprost paluszki lizać, pyszota:) ( na ta ilość Leczo dodaję gulasz przyrządzony z około 70 dag piersi z kurczaka) Podziękowania dla Eweliny za odkrycie przede mną tego pysznego jedzonka....życzę wszystkim smacznego.
kremikpychotka po dodaniu czegos wedzonedo usmazonego razem z cebulka;o)
cinolA ja dodałem do tego 40dkg boczku i 40dkg łopatki wieprzowej podsmażone wszystko na patelni.trochę leczo trochę gulasz. :)
Grudziusuper przepis. raz spróbowałem dodać kiełbasy ale to niewypał:( polecam same warzywa!! :)
Karolinciaświetny przepis.polecam;)
beataja kodaje kiełbaske i na końcu jajka surowe niech lekko się zetną to dopiero pychota
oloprzepis totalnie smaczny i prosty w przygotowaniu.polecam
papryczkaprzepis super ale kielbaska przesmazona podnosi smak chyba ze ktos woli tylko warzywne. pycha
jamozna zamiast sypkiej papryki dodać łyzeczke przecieru pomidorowego
cycoo....a ja proponuje do tego wszystkiego jeszcze zimnego, spokojnego żubra ;)
Goniazgadzam sie!!!
welon61Leczo robi sie na smalcu, nie na oleju. No i kminkiem trzeba podsypac, nabierze niecodziennego aromatu.
luckypycha pycha pycha to z kiełbasa podwawelska po prostu palce lizac
MonikaJa dodałam też kiełbase i parówki oraz pieczarki - SUPER!!!!!!!!!! a i zamiast pomidorów ( bo miałam mało) dodałam przecie!!
magdzikaja proponuję dodać pokrojoną w talarki cienką parówkę-kielbasa jest za ciężka trochę.polecam gorąco
Mniamniamja proponue dodac 0.5kg kiełbasy podwawelskiej pokrojonej w platerki, ale wetedy jest puchota mniam mniam sprubujcie
tomekNaprawdę przepis jest genialny, cukini co prawda do tej pory nie znosiłem, ale w tym wydaniu palce lizać:)
MartusiaPalce Lizać dzięki
Palce lizaćokoło 20 minut trzeba pasteryzować. Przechowuje się bezproblemowo, można je nawet rok trzymać
MartusiaCzy możecie mi powiedzieć ile czasu trzeba pasteryzować leczo bo chce zrobić i włozyć w słoiki z gory dziekuje
ewciuniuniusiaWypróbowalam dziś ten przepis, pierwszy raz robiłam leczo i wyszło przepyszne, dodałam jeszcze tylko ostra paprykę aby było bardziej pikantne - znikło wszystko w mgnieniu oka - POLECAM!!!
o bożejak dodanie sosu z torebki może być czymś wspaniałym. toz to zaprzeczenie prawdziwej kuchni
AśkaMój przepis to : 1kg.papryki czerwonej 1kg cebuli 1 kg pomidorów limonków 0,30 kg pieczarek 0,50kg kiełbaski boczek wędzony oregano ostra papryka do smaku sos bollonese do zagęszczenia koeljność jak w waszym przepisie PYCHA
Aśkaa czy ktoś próbował zagęścić leco - sosem bolonese "Knora"- mówię am coś wspaniałego
bluesky49Skorzystałam z trochę innego przepisu - to znaczy wszystko gotowałam dłużej, w dodqatku dodałam pierś z kurczaka. Pycha!
maxiorTaaaa wszystko ok ale po 5 minutach to cukinia jest jeszcze twarda:))
maxiorJa tam dodaje wiecej cukini i kabaczków,mniej papryki,ale jak kto woli.Oryginalne wegierskie jednak mi tak nie smakuje wole nasze modyfikowane:)
Iwkaleczo robię już po raz drugi,mam nadzieje że będzie tak samo dobre jak za pierwszym razem a może i lepsze
kosamusi być wędzona kiełabaska
paulamoże te leczo jest dobre, ale napewno nie lepsze od mojej mamusi!!!!
ZanciaBede dzis robic pierwszy raz te leczo ;D ciekawe co wyjdzie... mam nadzieeje ze bedzie smaczne
misPomidorki z puszki z tym sosem pychota
Elaja dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i kabaczek, na końcu łączę z pokrojona kiełbaską lub wędzonym boczkiem. Jeżeli robię leczo na zimę to bez wędliny ( wędlinke dodaje po wyjęciu ze słoika o odgrzaniu)
KubowyLeczo - przegląd tygodnia z lodówki + papryka.
forestnie wyobrażam sobie lecza bez dodania do niego pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych.
guciaja zawsze bez mięsa mozna dodać bakłażana
sebsleczko babeczka tylko dodalem troszke kielbaski-zeczywiscie palce lizac i te 4 porcje zjadlem sam-hehe:-)
ZuzekA ja proponuję z kotletami sojowymi!!! Fajnisty wydumek.... brzmi troche dziwacznie, ale smakuje!!!!!
agaoczywiście,że z kielbaską ja lubie z ryzem
AlaZobaczymy jak wyjdzie dzisiaj
harikleczo.....do gotowania odrobina wytrawnego czerwonego winka! oszalało moje podniebienie!! no, później też, tyle że półwytrawne.
marcinz kiełbaską musowo ( pychota ) i na ostro
palce lizać jest pyszne
aneczkaleczo jest superale oczewiscie z mieskiem ...Pozdrawam
basialion masz racje!!
KNigdy nie robilem z cukinia, ale zawsze z kielbaska. Teraz polaczylem obydwie rzeczy i musze przyznac, ze jest jeszcze lepsze!
jojomam nadzieje że wyjdzie
gosiaoczywiście... kiełbaska obowiązkowo ;)
ClavdvsiaZobaczymy dziś jak mi wyjdzie :) Mam nadzieje że bedzie dobre :)
zośtalwco jest pychota jak ugotuje sąsiadka
zośtalwco jest pychota jak ugotuje sąsiadka
kamil2628wspaniałe danie ja dodałam mięsko smazone i wędzony boczek pychotka
sikoreczkamniammm uwielbiam je:D do tego jeszcze pierś z kurczaka:D:D
lionja robię takie mocno pikantne, super na kaca i zapijam zimnym piwkiem, pycha
julpomidorki lepiej sparzyc i obrać, lekko na oliwce poddusic i na końcu wymieszać z całością
stefanale niedobre wole chinszczyzne
dzis prubuje pierwszy raz bedzie pycha
luluA ja dodatkowo boczek wędzony gotowany i kiełbachę! Smacznego :-)
pikakaBARDZO DOBRE.....PROPONUJE JESZCZE KIEŁBASKE LUB PORÓWECZKI...
Tomaszuwielbiam leczo,wcześniej tylko pomagałem mamie w jego przygotowaniu a dziś zrobię je sam dla mojej ukochanej:* trzymajcie kciuki
Agaja dopiero sie ucze gotowac bo jestem początkującą gospodynia i młoda zona ale leczo bardzo lubie dlatego sprobuje go zrobic wsrode.Mam nadziej ze mi wyjdzie.Trzymajcie kciuki.
izaJak sie zageszcza leczo!!??
anettazjadlam przy okazji litery, dodaje kielbaske oczywiscie
anetaja dodaję jeszcze kiełske i MAJERANEK!, pychotka, spróbujcie
eJak także dodaję kiełbasę i jeszcze troszkę ketchupu pikantnego dla lepszego smaku
dana53To jest najwspanialsze danie naswiecie.Ja dodaje jeszcze troche kielbaski.
PrzennyMmm pychota . ten kto wymyślił te danie ... Nagroda Nobla dla Niego prosze :)
CrazyNo zarełko pychotka. Przygotowanie tez nie skomplikowane, z kiełbbaska poprostu extra :D
agataa ile wody trzeba dodać ?
sowaMożna dodać i leśnych grzybów. a najlepsze z kurkami
martaSpróbujcie da troszku oregano będzie pyszne
fasmamutkaJa zamiast cukini dodaje kabaczka i tez paluszki lizac
iza:-)Świetny przepis napewno skorzystam tylko dodam jeszcze trochę kiełbaski co poprawi smak:-)
misiaa ja do tego wszystkiego wlałam kieliszek wytrawngo wina - pychota
strzyga60a ja dodaje 2 zabki czosnku a ostatnio kupuje kostki bulionowe czosnkowe knorra. sa tez parykowe i bazyliowe. rewelacja.
Roksanamniam mniam do tego dodalam kiełabske i wędzony boczek ..PYYYCHAAA
domekja ściągnąć skórkę z papryki
fryzkamoj maz zjadl wszystko w mgnieniu oka...po prostu boskie:)
iwado tego parowki i pieczarki i niebo w gebie. pozdro :)
do początkującejpomidory puszczają tak dużo soku zresztą inne warzywa też. Zrób , uda się :)
ankaa ja do lecza wrzucam kilka marchewek pokrojonych w krążki...dodaje to pewnego smaczku potrawie. Radzę sprobować. Życzę smacznego
aniabez cukini z ale wiecej pomidorków i papczyczki:)hehe
gonia_krakwyszło pyszne!! a z pomodorów i papryki zrobił się suuper sosik :)) Mniam mniam-polecam z większą ilością wędlinki pokrojonej w kostkę i podsmażonej wcześniej na małym ogniu..:)
Dodacześć Kochani:) Leczo to tylko i wyłącznie z kiełbaską i pieczrkami:D hehehe tak tak podnosi temperaturke :) hehehe a jakie fajne jest później śniadanko po gorącej kolacji i może deserze:D
Mateusza ja zamiast cukinni daje troszke papryczek chilli i wiecej pomidorow :)
aru6no polecam ale z paruwkami . palce lizac ,
początkująca...jak Wy to robicie, że to leczo ma tyle w sobie płynu na zdjęciu, niemożliwe przecież by to sok puściły aż w takiej ilości warzywa.... koncentrat sam w sobie też takiej konsystencji nie da.... czyżbym coś pomyliła lub niedoczytała, czy może zapomniano tu wspomnieć o czymś??
mila4444Nasze leczo tez było super !!!Dodałam chlebka razowego do smaku ,mowie wam wyborne!!!
emmaa ja robię z kiełbasą i pieczarkami (tak mnie mama nauczyła) pycha i oczywiście pomidory trochę przecieru pomidorowego, paprykę i cukinię.Pozdrawiam :-)
galeczo z dodanym kabaczkiem pokrojonym w kosteczkę jest dobre ... :)
Rafała ja robię dzisiaj leczo dla mojego chłopca !!!on jest nieco wybredny więc myślę, że będzie mu smakowało
anianajlepiej dodać pomidory, przecier pomidorowy i keczup do tego xD smakuje pycha x)
ivkasuper sprawa.polecam suszone pomidory zamiast normalnych,sa wygodniejsze i latwiej przyswajalne przez organizm.niz swieze
MARLIPYSZNE LECZO
hendrykmagda - czy Cię po... soliło? przecier zamiast pomidorów? to taki sam absurd jak wyrób czekoladopodobny. po co miec namiastkę, jak można mieć prawdziwy smak. śmierć przecierom, niech żyją pomidory!!!
magdazamiast pomidorów przecier dodać kiełbasę
ratatoj;)fajne komentarze i porady, prawie kazdy cos wnosi ciekawego... proponuje "wrocic do zrodel" i zobaczyc sobie we francuskiej kuchni przepisik pod tytulem Ratatouille
marcina ja to zaraz odpalam kuchnie i bede experymentował zrobic leczo z pieczarkami bo ktos mi polecil ja tez polecam bo ponoc jest zajebiste !!!!!!!
ksymesale ta wersja jest spoko, próbowałem :)
ankaczy ktos jadl leczo na Wegrzech tam kazde jest z miesem i kielbasa pozdrawiam
okiWłaśnie zrobiłam leczo z przepisu snake44 44 (tylko bez cukinii) - rewelacja. Mąż już prosi o dokładkę;-)
Zetto ja sobie poczekam do wiosny na cukinie....
taszajezeli ktos chce urozmaicic minimalistyczny charakter tego dania , czyli po prostu miec wiecej, wiecej i wiecej!! - polecam dodac baklazany, swieze patisony, dynie i obowiazkowo kabaczek - oczywiscie pocwiartowane :))) to wszystko wzbogaca smak, ale nie zmienia ogolnego charakteru leczo wiec zadowoli zarowno eksperymentatorow, jak i tradycjonalistow :) a osobiscie nie wyobrazam sobie leczo bez oregano i tymianku!!! smacznego!
lolable z kiełbasą leczo jest niedobre
ulaa jak nikt chyba dodaję ogórki kiszone. naprawdę dobre. do dzis myslała że to podstawowe składniki lecza. pozdrawiam
Izuniawlasnie zrobilam i zjadlam sowja wersje "leczo" bylo przepyszne tylko troszeczke mnie pali ale popiłam winkiem i jest OK :) - polecam
martynazrobiam leczo i wzięlam pod uwagę komentarze innych. Palce lizać!!!
krzysiekkumpel zchudł 20 kg na samym leczo,żadnych kluch,chleba,ryżu,nic tylko leczo oczywiście z mięsem-rewelacja ja zaczynam i też polecam
snake44_44moj przepis na leczo: 1papryka czerwona 1papryka zielona 1 cukinia 250g pieczarek paczka kielbasy krakowskiej suchej sokolow 4 cebule 3 duze pomidory(ok 0,5kg) kostka rosolowa przyprawy: papryka ostra i slodka, pieprz sol olej Cebule zeszklic na 3 lyzkach oleju dodac posiekana w paski papryke nastepnie dodac sparzone i obrane ze skory pomidory pokrojone w nieduze czastki oraz cukinie pokrojona w kostke.Wrzucic kostke rosolowa.Wszystko dusic na malym ogniu.Dodac podduszone wczesniej pieczarki oraz podsmazona kielbaske pokrojona w paski.Doprawic papryka sola i pieprzem do smaku(ja np daje 2 lyzeczki papryki slodkiej i 1 ostrej) Smacznego!!!!!
kamilka01ja dodaje jeszcze mieska do tego i pieczarek:) zajebiste zarcie polecam...
kikiBardzo podnosi smak lecza dodany do calosci wyciag z podsmazonej kielbaski i zeszklonej cebulki. Nie moze to byc zawiesina oklejowa:(( nie olej tylko tluszczyk wytopiony z kielbaski duszonej na wolniutkim ogniu i z duszaca sie cebulka:) Polecam sprobowac:)
Lajlaw moim leczu widnieja taskie skladniki jak kielbasa boczek ktory podnosi bardzo smak pieczarki papryka czerowna i zielona co mi stwarza apetyczny kontrast cebulka oraz niezapominam o jajkach i pomidorach :) wsztystko przyprawiam sola pieprzem....pycha
gajakto robi leczo z olejem odsyłam do książki Nobel dla papryki
aniabogusiaw skład mojego lecza wchodzi papryka, pomidory, cebula, czosnek, kiełbasa, wedlina, doprawiam papryką w proszku, przecierem pomidorowym, duzo pieprzu, mało soli, pychota
mickeyParóweczka w leczo jest cool! Dużo dużo papryki
wolferinwszystko taniutkie nic tylko zajadać a ja dodaje troche pieprzu kajenskiego dla smaczku i podaje z bagietka podpieczona np w piekarniku z czoskiem lub robie masełko czosnkoe aluszki lizać :-)
betantak, tak, paróweczki + boczuś i tylko cebuli mniej, bo nie przepadam;)
takiowakia ja bardzo lubie leczo bez miesa. Ot co :)
ReneJa dodaje rtoche ostrej papryki ze sloika i chili pepper
agnessleczo o tej porze roku smakuje najbardziej,ale obowiązkowo musi być mięsko,czy to kiełbasa,czy boczuś,czy paróweczka:)...a ja dodaję kabaczek-mniam!!!:))))))
Anusiabrakuje tylko paróweczek!
BETIja dodaję do lecza parówki,pieczarki (mogą być nawet z słoiczka konserwowe) tez bardzo dobre. a mięso to raczej do bogracza tak myślę?
Andrzeja ja robię odwrotnie robię, pomidory dodaję do zeszklonej cebuli .Paprykę i cukinie gotuję w bardzo małej ilości wody ( bo wyjdzie dużo soku z papryki ) i do wszystkiego dodaję dużo wędzonki i kiełbasy .Pycha
kamabardzo smakuje po zagęszczeniu jajkami, lub żółtym serem
ptysiaCzesto robię leczo.. za każdym razem eksperymentuje.. raz z cukinią, raz z pieczarkami.. mięso obowiązkowo .. :)
marydodajcie 2 petka kiełbaski i od 3 do 5 parówek jest wspaniałe:)))
jezmięsko obowiązkowo
oliwszyscy maja racje- brakuje jakiegoś mięska!!
yvettz odrobina wedzonego miesa smakuje wspaniale :-)
sissa jaa zamiast boczku dodaję kiełbaskę... ;-))
Frytkaodpowiem ci jak zaraz skocze do kuchenki i to przyzadze zaraz bede ;-)
ChloeKiedys dodalam tez czerwona fasole z puszki.. bylo duzo bardziej sycace =]
KiciaraBardzo dobry przepis.
czarnaz ryzem to jest najlepsze!!!a bez miesa tez moze byc!!!
palcelizacJeszcze gorące leczo mozna nałożyc do słoików, zakręcic i pasteryzowac przez ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze ok. 90 - 100 stopni.
agaA jak zrobić leczo na zimę? Czy można pasteryzować? A może zamrozić?
pampekja to bym dał coś mięsistego
BorewiczPieczarki? Do lecza... Boże...
gaza_aja dodaje jeszcze patisony albo kabaczki i bezwzglednie jeszcze pieczarki ....pycha...
LenaW wersji oryginalnej Węgrzy smażą najpierw boczek, wg mnie wersja wege najlepsza :)
violciaja dodaję trichę kapusty pekińskiej
a ja tam wole z makaronem :P
skrzypekzgadzam sie z kielbasa lub boczkiem znacznie lepsze.zamiast bagiedki rownie pyszne jest z ryzem
Ja też taką lubię, tylko zabielam śmietaną.
olaz kiełbasą jest jeszce lepsze :)
sylavA gdzie kiełbaska lub boczek?

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Leczo

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia węgierska
Biała kapusta z papryką
 Paprykarz z pieczarkami
 Papryka faszerowana
 Zupa rybna halaszle
 Leczo
 Naleśniki Gundel
 Zupa gulaszowa
 Węgierska szarlotka
 Łazanki z szynką
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl