Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa rybna halaszle

  Są tacy, którzy twierdzą, że Węgrzy stworzyli najlepszą zupę rybną na świecie.
 
czas: 2 godziny
liczba porcji: 4
 
składniki: 80 dag ryb słodkowodnych
2 cebule
2 duże, mięsiste pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 liście laurowe
sól
olej

 
przyrządzanie: Około 50 dag ryby zalać wodą, dodać jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby oddzielone tak, by zostały cztery nieduże porcje odłożyć. Na małym ogniu, pod przykryciem ugotować prze około godzinę około dwa litry bulionu, który następnie przecedzić przez sito. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i papryki, obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dusić do miękkości, a następnie zmiksować.
Rozdrobnione warzywa połączyć z bulionem rybnym, doprawić do smaku solą i papryką. Do zupy włożyć pozostałe kawałki ryb i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po nalaniu zupy na talerze zadbać, by na każdym z nich znalazł się kawałek ryby.


podaj dalej


komentarze
kiziNajlepszą zupę rybną jadłam na Węgrzech mimo, że zawsze zamawiam zupęrybna w restauracjach jak tylko jest ale za ta z Węgier tesknie jak za smakami z dzeciństw
sandorO Jezu! To wzsystko moze byc z wyjatkiem wegierskiej zupy rybnej! Atom ma racje, chyba on tez jest Wegrem, jak ja.
poczwarkanajlepszą zupę Halaszle możecie zjeść w Niechorzu w smażalni ryb Kergulena oferują zdecydowanie jedną z najlepiej przyrządzonych zup rybnych, ostrych i cholernie smacznych. Polecam Piotr.
MateuszZupka pyszna ja osobiscie zrobilem z karpia. Prawdziwa Halaszle jest z sandacza :)
KasiacosScamper, oczywiście pewnie nie jest, bo własnie po to w tych kostkach taka moc chemii m.inn glutaminianu by smak był mega, a zdrowia zero i hodowla raka jak znalazł...ale zupa wygląda z przepisu, że smakowita i zdorwa, lecz bez serka i kosteczek;) smacznego i dzięki
AtomWegrzy nigdy nie urzywaja do halaszle lisci laurowych, zato dodaja 1 duza lyzke papryki czerwonej slodkiej w proszku!!! Warto rozdielic Halászlé od Halpaprikás. To nie to samo!
kamia można użyć mrożonej ryby, czy musi być świeża? Nie wiem, czy nie powstałyby szumowiny z ryby mrożonej. Proszę o podpowiedź.
krzysiekJadłem to w Parku Nar.Hortobagy na Węgrzech.Były 3 gat.ryb.: sum,szczupak i sandacz.Coś wspaniałego.
cocobiLeon jak zwał tak zwał ważne ,że zrozumiałeś, a przepis całkiem fajny. Mniej krytyki i Polskiej złośliwości więcej gotowania i smakowych doznań :) pozdrawiam
chochlaJeśli nie mogę dostać ryb słodkowodnych to czy można je zastąpić inną morską ? jaką ?
jarekz suma "harca halaszle" znakomita! W Miskolcu-Tapolcy oraz w Polgar.
protoswłaśnie przygotowuję się do przygotowania zupy rybnej. Wg powyższego przepisu,nie uważam,że miksowanie wszystkich warzyw jest konieczne.Proponuję dodać jeszcze dużo słodkiej,czerwonej papryki. Zdecydowanie podniesie jakość zarówno wizualnie jak i smakowo. Poza tym wszystko jest ok. Smacznego...
janiestety to nie jest typowo węgierska zupa ... Węgier użyłby smalcu a nie oleju droga Pani ....
barbaraa ja gotuję tak- nauczyła mnie w tym roku pewna francuska będąc u mnie na wakacjach i jest pyszna. Oto przepis: na spód rondla dać natkę kolendry i wkroić ze 4 ząbki czosnku , na to warstwę ziemniaków w talarki, na to płaty rybne (mintaj, panga), na to natka kolendry, na to warstwa ziemniaków w plastry, znów czosnek pokroić na to pokroić ze 3 pomidory w plastry. Zalewa: papryka mielona słodka + papryczka ostra + kurkuma + kminek + olej wymieszać , polać po wierzchy , wlać trochę wody i dać na duży ogień jak się zagotuje dusić na małym ogniu , posolić do smaku, od czasu do czasu przychylić rondel żeby sos rozlał się po całości, dusić do momentu ugotowania ziemniaków. Podawać z dowolną surówką. Ja podaję z upieczoną papryką pokrojoną i czosnkiem polane to wszystko oliwą- pycha. Osobiście nie lubię kolendry ale w umiarkowanej ilości jest do wytrzymania.
scamperrobię tą zupkę bardzo często,ale troszkę na skróty bo zamiast gotować wywar z ryby używam rybnych kostek bulionowych knorr i dlatego zupa jest gotowa bardzo szybko,i myślę ze nie jest nic gorsza w smaku
MarciaOdpowiadam na pytanie anumar. Wywar rybny gotuje sie z samych ryb, ale po wygotowaniu nie nadaja sie one do spozycia, bo rybka to delikatne miesko i po prostu sie rozpada po godzinie gotowania, a czas ten jest potrzebny aby uzyskac aromatyczny wywar. Przecedzamy fragmenty rozgotowanych ryb. Te kawalki ryb, ktore bedziemy jedli moga pozostac w zupce ok.10 min i dodajemy je na koniec.
baldinismakowita wypowiedź
SasanekZupa całkiem smaczna jak na mój gust 7/10 zupę zrobiłem z kleni i świnek . Do sporządzenia bulionu użyłem łbów rybich,płetw,ości oraz jednej średniej płoci. Warzyw nie miksowałem.
LeonAniese - co to jest "couscous" ? Czy chodzi o Kuskus ? Jeżeli tak to jest to jedyna poprawna forma pisana tej potrawy. Zaczynasz się uczyć od Krupy chyba :)
AgaNajlepszą zupę rybną z suma jadłam w Tokaju... nie jadłam nigdzie lepszej.
anumarsorry, ale z tego przepisu nic nie rozumiem, nie wiem, czy ten bulion gotuje się z ryby, a jeśli tak to dlaczego go odcedzamy i wyrzucamy pół kilo ryby? Mógłby ktoś ten przepis podać jeszcze raz dokładniej?
m.A ja wywar zrobiłem z leszczyka,a dodałem kawałki dużej płoci i...palce lizać:) Polecam.
anieseA ja zrobilam te zupke z ryb slonowodnych oraz owocow morza (krewetki, mule itp.) i podalam ja z couscousem - pychotka :) Polecam szczegolnie tym , ktorzy nie maja mozliwosci zakupu swiezych rybek slodkowodnych w tym karpia :)
antyplagiatbibi i tomasz , nie macie racji: tylko dzwonka muszą być z karpia, natomiast sam wywar+ przetarte ryby z różnej drobnicy ryb ale TYLKO SŁODKOWODNYCH. inna będzie ta zupa nad Cisą , inna na puszcie, a inna nad Balatonem. Sprawdziłem, jadłem i najlepsza była w Szolnoku w restauracji nad samą Cisą , niestety, nie pamietam nazwy ale był tam taras nad samą rzeką. I tu muszę się pochwalić: odgadłem wszystkie składniki, od kucharza dostałem nawet porcję dodatkową gratis(!) plus kufel piwa ... wypity w jego towarzystwie. "Tłumacz"miał tylko problemy z tłumaczeniem, ale to juz inna historia. Zamiast karpia można dać również szczupaka tylko po ugotowaniu dzwonka trzeba na gorący połozyć nieco masła i pzykryć by dzwonko przesiąkła aromatem masła. Masło oczywiście musi być najwyższej klasy.
ARCTICRAIDERNAJLEPSZ ZUPA TO JEST Z DORSZA
irenka_2017zaraz-już idę gotować,zapewne-pychotka.POZDRAWIAM.
alka1Ja zrobiłam zupę z tego przepisu i jest dobra. A czy to oryginał czy nie, o to się mój żołądek nie pytał
modiargdyby była z samego karkia nazywała by się ponti lewes a nie hallash (ryba) lewes
magyarHalászlé ma dwie podstawowe odmiany: znad Dunaju i znad Cisy (Tisza), różnią się gatunkami ryb, użytymi do zupy oraz sposobem podania (przecieranie kawałków ryb albo i nie), zależy też od regionu. To tak jakby wykłócac się o nasz polski bigos, jakie mięso się dodaje, bzdury po prostu. A poza tym halászlé MOŻNA zrobic z karpia a można też z innych ryb, w zależności od wersji. I "hal" po węgiersku to RYBA, a "ponty" to karp, więc nazwa zupy nie pochodzi od żadnego karpia, tylko dosłownie jest to "ZUPA RYBACKA": "halász" to "rybak" a "lé" to skrócona forma "leves"="zupa".
MonikaByć może tradycyjnie halaszle gotuje się z karpia, my jednak gotujemy z suma i jest rewelacyjna. Wszystkich kulinarnych ortodoksów odsyłam do Budapesztu niech zobaczą w ilu wersjach tam można tę zupkę zjeść ;)
BubaZupa rewelacyjna-pychota,naprawde super .Chcesz zaskoczyć swoich gości?to podaj ją przy najbiższej okazji.Będą Cię chwalić!!!
MarekKarp po węgiersku nazywa się "hal". Wobec tego sama nazwa mówi z czego ta zupa mabyć gotowana.
tomaszmam rodzinę na wegrzech i zupą halaszle interesowalem się szczególnie p.Bibi ma racje halaszle jest TYLKO Z KARPIA .Ruska ucha jest z różnych ryb
Dzineknie dodaje sie zadnych lisci laurowych prawdziwe HALÁSZLÉ-zupa rybna to tylko na Wegrzech
bibihalaszle robi sie tylko z KARPIA!!!
mecenasmarek5studowałem na wegrzech.podstawa duzo głow,pletw i kregos lupów.jesli juz to tłusty(2-4KG)karp.
iwostopolecam dodać do bulionu rybnego w trakcie gotownia jedną całą papryczkę czuszkę oraz kilka ziaren pieprzu czrnego. Wersja picante dla smakoszy, pycha!!
aniamarekja z meżem zrobilam tą zupę z pstrąga.Dodaliśmy dużo czosnku i zagęściliśmy śmietaną. Wyszła wyśmienicie, efekt zaskoczył nas oboje. Jedliśmy kiedyś rybną zupę nad morzem, i powiem szczerze, "nasza" niczym nie odstawała od tej zrobionej w restauracji. Polecamy wszystkim miłośnikom ryb!!!
piesiarajak do zupki rybnej dodać na czubku łyżeczki gałki muszkatołowej to dopiero pychota i koniecznie w kociołki Pozdrawiam
Ula Kociołek do ugotowania zupy rybnej i gulaszu, możecie kupić na stronie www.kociolkowanie.pl Ja ma i jestem szczęśliwa jak mąż ugotuje mi coś dobrego z kociołka. Ula
asiapolecam!!! jest wyborna
Truflak Zupa rewelacyjna ja zrobiłam ją na dorszu wiec kawałki ryby mi sie nie rozpadły a te potrzebne do bulionu pozniejpo ich 1h gotowaniu w blenderze rozdrobnilam i dodalam do zupki mniami mniami mniami jadłam tą zupę na śniadanie objad i kolację!!! Proponuję jeść z kleksem gęstej śmietany ;-)
yazupychotka
cavedo halaszle to zdecydowanie karpik.
rysiakHej, do wszystkich doświadczonych mistrzów quchni:)! Jaka rybe polecacie do tej zupy?
pasiekaKochani ostatnio kupiłem kociołek węgierski i gotowałem zuku!Byłem w raju!Polecam taki kocioł, kupiłem go na stronce www.kociolkowanie.pl Piotr Pasieka
polomysle ze bedzie dobra nigdy nie jadlem zupy rybnej
alisonzobiłam z kostek rybnych bo to dla dzieciaczków -jestem zaskoczona efektem tylko do duszenia powinien być czosnek dodany.całkiem niezła
mar81zupe rybną trzeba gotować na głowach ryb wtedy aromat i zapach jest najwłaściwszy reszta jest ok i polecam dodac do takiej zupy drobno pokrojone ziemniaki
eM. i LeslieTo _jest_najlepsza zupa na świecie :> A dziś próbujemy zrobić ją sami.... :-)
justinazupa jest jeszcze lepsza jak się doda krewtki duże 3 min przed koncem gotowania
kononJest to super dobra supa. Ja (jestem Slowakem) na koniec dodam na werch supy lyzicke kwasnej smietanky.
PiotrZupa rewelacyjna na bardzo ostro i z chlebem. mniam mniam nic więcej dodawać nie trzeba
StefaneRTę zupę poznałem w Słowacji. Obecnie robię ją na bazie karpia (wywar z głów plus niewielki filet) i wychodzi znakomicie. A jaka pożywna :) Polecam każdemu !
soniaUgotowałam bardzo dobra będę miała tę zupę w swoich przepisach na zawsze.
onawlasnie zrobilam ta zupke, nic dodac nic ujac po prostu pychotka .Z tym ze ja dodalam ziemniaczki pokrojone w kosteczke ;)
onawlasnie zrobilam ta zupke, nic dodac nic ujac po prostu pychotka .Z tym ze ja dodalam ziemniaczki pokrojone w kosteczke ;)
lapsangwłaśnie jestem po ugotowaniu i zjedzeniu podwójnej porcji tej pyszności Moja Pani równiez dokladkę prosiła czyli zupka pychota A ja rzeczywiście zrobiłem ja na łbach łososich W Józefowie pod Wawką gdzie mieszkam jest zacny sklep marcpolu gdzie maja ten miły ubyczaj sprzedazy łbów i kręgosłupów łososia a to akurat na zupkę najlepsze jest Pzdrawiam smakoszy i żyjcie smacznie i kolorowo :)
bodzioMoja wigilijna zupa - PYCHA!!!!!!
SMAKOSZKAJADŁAM TĘ ZUPĘ BĘDĄC NAD POLSKIM MORZEM,NIEBO W GĘBIE PODANA BYŁA Z PULPECIKAMI RYBNYMI I KULECZKAMI Z ŻÓŁTEGO SERA PRZEPIS WYDĘBIŁAM OD PERSONELU W ZAMIAN ZA PRZEPIS NA TYPOWE ŚLĄSKIE DANKO-JESTEM ZE ŚLĄSKA
anzuz5457JADŁAM JĄ BĘDĄC NAD POLSKIM MORZEM,NIEBO W USTACH PODANA BYŁA Z PULPECIKAMI RYBNYMI I KULECZKAMI Z ŻÓŁTEGO SERA PRZEPIS WYDĘBIŁAM OD OBSŁUGI W ZAMIAN ZA PRZEPIS NA TYPOWE ŚLĄSKIE DANKO-JESTEM ZE ŚLĄSKA
krywan68Jadłem na Węgrzech.Smakowało wyśmienicie bardzo bardzo!!!Polecam knajpkę nad Balatonem w miejscowości Badascony.Knajpka jest zaraz za przejazdem kolejowym na skrzyżowaniu po prawej stronie.Mniam mniam
truckerjadlem zupe rybna nad morzem byla przepyszna wlasciciel knajpy nie zdradzil przepisu i od tej pory szukam tej zupki tez sprobuje pozdrawiam smakoszy
SlawA czy mogą to być rybie głowy? Akurat mam w zamrażalniku:)
OlaChciałam napisać, że w oryginale smakuje wyśmienicie ale ktoś mnie juz ubiegł:) Gorąco polecam!!
małgosiawłaśnie będę gotowała według tego przepisu myślę, że pycha
brodaczwłaśnie ją gotuję,ale juz wiem że będzie rewelacyjna
cutzajebioza!! najlepsza zupa na swiecie! polka pomidorowa sie przy niej kladzie!!
jarko122126lux
NatiiJeszcze nie jadłam tej zupy, ale chętnie bym spróbowała, bo zafascynowała mnie ta kuchnia :)
yetipychotka - łatwe i efektowne. rewelacja
ZenekA ja jadlem taką oryginalną na Węgrzech...Po prostu cudeńko smakowe...To jest najlepsza zupa rybna na świecie...
RamolPycha sprawdziłem

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa rybna halaszle

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia węgierska
Biała kapusta z papryką
 Paprykarz z pieczarkami
 Papryka faszerowana
 Zupa rybna halaszle
 Leczo
 Naleśniki Gundel
 Zupa gulaszowa
 Węgierska szarlotka
 Łazanki z szynką
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl