Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Papryka faszerowana

  To znane również w Polsce danie swoje korzenie ma jednak na Węgrzech.
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

 
przyrządzanie: Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).
 
uwagi: Podawać z sosem pomidorowym.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 46   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
WiolettaJa dzisiaj robię to paprykę
PATIJa dziś robię z pieczarkami , cebulą ,ryżem i z kiełbaską a mam dobpiero 10 lat
Marcin:-)Hej dziewczyny, kawka:-) ?
HNENa Węgrzech faszeruje się nadzieniem ryżowo-mięsnym właśnie te żółte podłużne papryki . Grzyby mi do tego nie pasują, zresztą na Węgrzech nigdzie nie jadłam ich z grzybami, wszędzie używają wieprzowiny. A ponieważ nie lubię sosu pomidorowego, polewam sosem śmietanowym, do którego dodaję sporo mielonej papryki. Pyszne!.
pandoraJa nadziewam kaszą z boczkiem i cebulką, ale wypróbuję jutro z mielonym :)
alina bardzo smaczne a w szczególności farsz
blanzyb.dobra nawet bez miesa i z sosem pomidorowym
bellaa ja zastapilam mielone gotowanym miesem zdrowsze i smaczniejsze
kaskaa ja bym dodała soczewicy, miesa mielonego ,kapusty słodkiej...i bez ryzu...na ostro....
kyysiaprosze nie dodawac zadnych grzybow
   wyswietlono 1-10 z 46   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Papryka faszerowana

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia węgierska
Biała kapusta z papryką
 Paprykarz z pieczarkami
 Papryka faszerowana
 Zupa rybna halaszle
 Leczo
 Naleśniki Gundel
 Zupa gulaszowa
 Węgierska szarlotka
 Łazanki z szynką
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.