Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Odwrócona tarta Tatin

Klasyczny francuski smakołyk, który można "wyczarować" z niezwykle popularnych składników: ot, zwykłe kruche ciasto i duszone, kwaśne jabłka. Efekt murowany, zwłaszcza gdy podamy z bitą śmietaną i lodami.

czas: 60 min

liczba porcji: 5

składniki:
na formę o średnicy ok. 30 cm 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta itp.) 80 g masła 4-6 łyżek cukru ciasto: 250 g mąki 125 g masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki. W dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier. Do mieszniny włożyć cząstki jabłek, dusić około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem. Lekko wystudzić. Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę, można tartę piec w nim. Jeśli nie –  przełożyć do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystraczająco szczelna). Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować. Ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni. Po wyjęciu odstawić na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić.

uwagi:
Tartę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.