Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Pierogi z truskawkami

  Tradycyjny czerwcowy przysmak
 
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

 
przyrządzanie: Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy). Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.
 
uwagi: Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych - nie polecamy tego jednak robić w czerwcu.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jaszcurkaja robie ciasto z 0,5 kg maki, pół szklanki gorącej wody łyżka masła i samo żółtko, od białka ciasto robi się tware. Pierożki są supeeer;)
kiciakamis nie każdy potrafi ,mi się trochę otwierają po włożeniu do garnka :(
kubrak Do ciasta należy dodać jajko i dokładnie wyrobić
babciajezeli do ciasta nie4 dodamy jajka,ciasto będzie delikatne, miękkie, ale pierogi niezbyt nadają się do odsmażenia, są nieco kleiste. Zawsze dodaję 1 jajo na 1kg mąki, zagniatam wrzącą wodą, zagarniając nozem. Potem wyrabia sie jak plastelina, nie potrzebuje podsypywania maka. Zamrazajac, najpierw rozkladam partiami w zamrazalniku pojedynczo, gdy nieco zmarzna wkladam do torebki, nie nsklejaja sie.
aniatwarde ciasto bo pierogi nie jest łątwo zrobić Jak komuś sie ciasta nie chce wyrabiać to niech sobie kupi gotowe
Donkażeby ciasto było miękkie nie należy dodawać do niego jajka, a woda powinna być jak najcieplejsza. natomiast masło z powodzeniem można zastąpić olejem
gieneraaaloomąka i jaja muszą być odpowiedniej
mamanigdy nie daję jajek do ciasta , tylko mąka , gorąca woda i trochę tłuszczu,
SUSSINie odrazu do woreczka jesli chcesz zamrozić bo sie pokleja a potem rozwala przy gotowaniu, Na sciereczke do zamrażalki, jak beda zamrozone (twarde dopiero do woreczka.
kamisciasto chyba kazdy umie zrobic ....
   wyswietlono 1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pierogi z truskawkami

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl