Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa botwinkowa

  Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa.
 
czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulion
liczba porcji: 4
 
składniki: 

pęczek botwinki (około 0,5 kg)
2 litry jarzynowego bulionu (zobacz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
łyżka masła
sok z ćwiartki cytryny
100 g kwaśnej, gęstej śmietany
4 jaja na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 30   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
MniammniamZupa pycha, Żona bardzo chwali. :)
martaZrobiłam i bardzo mi smakowała , pozdrawiam i dziękuję za inspirację
munzrobiłem i jest naprawdę świetna!!!! ludzie naprawdę da się żyć bez mięsa,spróbujcie a zobaczycie że ten świat naprawdę może być lepszy!!
simonzupa jest pycha
nicaco to za zupa bez mięska lub kostki.
ewa penkalskate jarzynki to sie nie smazy ale dusi , to pewna roznica, sa wyedy bardziej smakowite , nie czuc je woda.
luziabardzo dziękuje za propozycje podania ewuniapazurki jutro napisze jak smakowało pozdrawiam
ewuniapazurkibotwinka podana z młodymi ziemniakami okraszone przesmażonymi skwareczkami\to jest ten smak polecam
Magświetny przepis, dzięki!
Neto smażeniu, to ja słyszałam, ale szczawiu. Ja tez wszystko gotuję i dodaję warzywa - marchewkę i pietruszkę. i daję kostkę rosołową, albo warzywną
   wyswietlono 1-10 z 30   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa botwinkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.