Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
 
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem Tradycyjna sałatka z gotowanych jaj wzbogacona smakiem wędz... więcej...
przysmak dnia
Pascha
 
Pascha Tradycyjny wielkanocny przysmak przygotowywany z mielonego ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

  Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...
 
czas: 45 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

 
przyrządzanie: Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
oleńkaja obrałam szparagi i biorę się do zapiekania ,liczę na pochwałę ze strony męża
ShinaZ kalafirem brokułami i fasolka szparagowa tez pyyyyyyszne:)
radekdobre tez zrobiłem ,ale przerobiłem troche przepis;D dalem wiecej sera i pokroiłem szparagi
tapazsos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka
Dorotajaki przykładowo może być ser do tego?
Julek Szparagi już jadłem ale z bułką tarta . Teraz mam przygotowane do upieczenia ale czekam na Żonę aby zjadła ze mną gorące ale już wiem ,ze będzie dobre ,tym bardziej ,ze sos beszamelowy już kilkanaście razy robiłem . P.s. znam kilku Włochów i Oni nie umieją zrobić sosu beszamelowego .Dają ze słoiczka :)
JoannaPyszne... Leciutko zapieczone, mniam...Też polecam z serem z niebieską pleśnią :)
WowJest super a ja już dałam kilku osobom link do tej strony , bo było pyszneeeee... :)
rudiimleka to trzeba dolewac wedle uznania i patrzec jaka jest konsystencja czasmi trzeba troszku myslec :0) a ja zaraz wstawiam do pieca ale moje szparagi przekładane cukinia :0)
johnyKMSAdo sosu beszamelowego biały pieprz i gałka muszkatołowa obowiązkowo :) a mleka tak żeby konsystencja dobra - nie trzeba się kurczowo podanych proporcji trzymać
   wyswietlono 1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia belgijska
Łódeczki z cykorii
 Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem
 Zapiekany jarmuż
 Zapiekanka z cukinii i szpinaku
 Kalafior zapiekany pod beszamelem
 Zupa porowa z ziemniakami
 Królik w piwie ze śliwkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl