Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Fondue serowe

  Tradycyjny szwajcarski przysmak w nieco lżejszej formie.
 
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 350 g startego sera ementalera
250 g śmietany
250 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 ząbek czosnku
kieliszek wódki z wiśni
1 łyżka masła
sól, pieprz

 
przyrządzanie: W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile smażyć. Dodać starty na tarce ser ementaler i śmietanę. Żółtka rozmącić z wiśniówką i dodać do sera. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać w specjalnym zestawie do fondue lub na podgrzewaczu ze świecą. Do fondue doskonale pasują: pokrajana w kawałki bagietka, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy kawałki czerwonej papryki.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
karjolka2Do fondue jest potrzebny specjalny garnek,bardzo cieżki ceramiczny,stawiany na ruszcie,pod garnkiem ustawia sie palnik zeby ser caly czas byl pdgrzewany..Do tego dania jest przeznaczony specjalny ser.Pakowany na 2 lub 4 osoby lub jeszcze inaczej.Oprocz sera potrzebny jest czosnek,biale wino i troche maki ziemniaczanej.Ser trzeba dodawac stopniowo i bardzo energicznie mieszac zeby nie powstala bryla serowa i zeby sie nie zwazylo.Kiedy wymieszamy i sie zagotuje stawiamy na wczesniej wspomniany ruszt,Kawalki bagietki maczamy w serze,ale tak zeby od razu mieszac go od dna.To co zostaje na dnie(przypieczony ser) nazywa sie "zakonnicA".Jest najlepsze.Tradycja jest taka,ze jesli komus wpadnie bagietka do garnka to stawia butelke wina.fondue z dobrego sera jest rewelacyjne!!!!!Smacznego!!!!
olaDrodzy Państwo! ja dostalam w prezencie oryginalny szwajcarski zestaw do fondue ze szwajcarii żeliwny czerwony garnuszek który waży prawie 2 kilo na czarnym metalowym ruszcie tam nie ma prawa nic sie przypalac! ser jest rzeczywiście w paczce dodaje sie tylko wino biale,czosnek i odrobinę mąki ziemniaczanej no i świeża bagietka oczywiście! jaja, smietana? jaki likier wiśniowy? kwintesencją jest prostota i też przychylam sie do tego że najlepszy jest ser kupowany do fond. za granicą niestety lub przez interneczt czy allegro takie wymyślane fondue nie ma nic wspólnego z prawdziwym:) niestety ale pomimo wszystko życze smacznego!
julaco zrobić, żeby sery nie zbiły się w jedną wielką bryłę?
magdaJa ser Founde kupuje w Niemczech w Kauflandzie u nas w Polsce w Kaufl. go niema ,ale widzialam juz pare razy w Cerfurze ,on tani nie jest ,ale mozna sprobowac mnie bardzo smakuje dobry jest z bagietką polecam i pozdrawiam zycze smacznego.
zenja wstawiam zamiast tego zwykłe podgrzewacz w liczbie 3 szt i jest ok:)
magdaKażdy ma inny smak, ja fondu już nigdy nie zrobię. Zrobiłam go raz, na bazie sosu beszamelowego, miał być pyszny, a niestety(chociaż staram się tego nie robić) musiałam go wyrzucić. Nawet mój brat, któremu wszystko smakuje, sprobował i podziękował...nigdy więcej fondue
marlenaa gdzie można kupić gotowe founde? nigdy tego nie robiłam i chce spróbować czy warto kupić teki cały zestaw do founde
MoniaNajlepszy do fondue jest garnek ceramiczny a nie ten na zdjęciu. Ja zawsze kupuję gotowe fondue-wg mnie jest najlepsze:)))) A jeśłi chodzi o to przypalone na dnie (w tym ceramicznym jest baaaaaaaardzo maluutko a nawet w ogóle, jak maczając chleb pzy okazji mieszamy od spodu) to tez jest pyszne i u mnei się nie marnuje;) No i koniecznie winko białe wytrwane albo półwytawne - pomaga w spaleniu kalorii i rozłożeniu tłuszczy z sera w organizmie, a poza tym pycha smakuje. Smacznego:)
M@rtynaJa kupowałam w Duce, starcza na długo
lukiM. nie weim co ale mozesz spróbować z woda alo bez niczego
   wyswietlono 1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Fondue serowe

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia szwajcarska
Fondue piwne
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.