Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Ziemniaki po hiszpańsku

  Nieskomplikowane do przygotowania danie podawane na ciepło oraz na zimno w chrakterze przystawki. Odrobina kminku i octu winnego ciekawie wzbogaca smak znanych wszytkim ziemniaków.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 1 kg małych, najlepiej młodych ziemniaków
1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
kminek
chilli w proszku
słodka papryka
ocet winny
100 ml oleju
gruboziarnista sól

 
przyrządzanie: Ziemniaki cienko obrać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić i pokrajać na połówki lub ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przekręcając je często aż uzyskają złoty kolor. Przeciśnięty czosnek, chilli i kminek zmieszać z trzema stołowymi łyżkami octu. Do ziemniaków dodać pokrajaną paprykę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mieszankę ziół i octu. Po chwili można już podawać, delikatnie posypane solą.
 
uwagi: Gdy ziemniaki są młode i mają cienką skórkę, można uzyć ich do potrawy bez obierania, a jedynie dokładnie wyszorowane.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
martinBardzo, bardzo pyszne danie - wcale nie za kwasne jak ktos wspominal, i z tymi sosami tez kolega lekko przesadzil. Najprostszy przepis na to danie - kuchnia + ziemniaki + hiszpanka w stringach...nie mam bladego pojecia jak - ale zrobila to genialnie. Palce lizac.
olekfikusikuXdd Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero. nie popisuj się
tajemnicza.nieznajomaco znaczy to co napisał adan??
wegetariankaosiem lat temu skończyłam jeść mięso
ziomzrobilem to i kwasne ze masakra (te trzy lyzki to stanowczo za duzo). ohyda wyszla z tym przepisem, no ale coz, Maklowicz tez od czegos zaczynal ;)
rubito jest prze[yszne tez jadlam to w hiszpani rewelacia
MikiNaprawdę dobry przepis. Moja ciotka go zrobiła.
grigorijeto wkjustnoje dielo
janekAdana komentarz bardzo niepochlebny, a wydaje sie, ze skoro zna hiszpanski (i skoro uzywa biegle slangu to chyba jest autochtonem) to on ta potrrawe powinien znac. JAMAL - it should be "magnifico" unless you refer to some man-ual fic-tion
mayka.k@hotmail.comziemniaki do patata bravas"ostre"smazy sie we frytkownicy surowe!!!!,a nie gotuje.Plewa sie specjalnym pikantnym sosem(przepis na sos znam ,ale nie podam)A po dodaniu przypraw o ktorych pisala cyganeczka juz nie beda ziemniaki po hiszpansku i Adan tenia razon menuda mierdca! MAYCA
   wyswietlono 1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ziemniaki po hiszpańsku

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia hiszpańska
Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ziołowa tortilla z sosem paprykowym
 Antipasto z pieczonej papryki
 Pizza hiszpańska
 Sałatka z pomarańczy i awokado
 Paella z warzywami
 Zupa z awokado
 Zupa czosnkowa po hiszpańsku
 Crema Catalana
 Gazpacho
 Krem z awokado i ogórka
 Turron
 Sofrito
 Smażony ser manchego
 Dorada w sosie cytrynowym
 Hiszpańskie smażone ciastka
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.