
Nawet najstarsi górale nie przewidzieli, że z ich oscypka da się zrobić taką potrawę.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 duży oscypek pokrojony w plastry
lub
8 małych, przekrojonych na połówki
przyrządzanie:
Oscypki ułożyć na tacce z folii aluminiowej. Należy pamiętać, by tacka była umiejscowiona dość wysoko, tak by nie dotykały jej ewentualne płomienie. Po około 5 minutach trzeba przełożyć oscypki na drugą stronę.
uwagi:
Najlepsze oscypki udają się, gdy węgiel drzewny się tylko żarzy. Można dodać do nich nieco żurawiny
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













