Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Jaja w galarecie z łososiem
 
Jaja w galarecie z łososiem Delikatny auszpik, jaja na twardo, wędzony łosoś i intensyw... więcej...
przysmak dnia
Baba ponczowa
 
Baba ponczowa Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczo... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Wielkanocny kulebiak

  Tradycyjne, choć już nieco zapomniane, staropolskie danie wielkanocne.
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 8
 
składniki: Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów (mogą być suszone)
200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek

 
przyrządzanie: Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
 
uwagi: Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ali555Zgadzam się z Kucharzówną. Na taką ilość mąki 20g drożdży to max!!! Piec wystarczy 35-40 min, bo po co wysuszać ciasto?!
vdecna podlasiu też robimy na Wigilię
kucharzównaDzisiaj piekłam mój pierwszy kulebiak. wg innego przepisu, ale podobnego. Ten jest lepszy, bo ma mniej kapusty (w moim było aż 750 g). Ale jakbym dała tyle drożdży, to uciekłby mi z formy. A jakbym go piekła aż 50 minut, to zrobiłby się czarny chrupek... lepiej 20 g drożdży i 20 minut pieczenia
morriwszystko co potrzebne na kulebiak i żurek juz mam to teraz do dzieła:D już się robię głodna:)
Drottkaja proponuję na wierzch kminek. Farsz jest raczej ciężkostrawny, a kminek i ładnie pachnie i na trawienie dobry
KrystynaMoja mama pochodziła z Litwy (k/Wilna) i mówiła, że kulebiak to potrawa na Wigilię.Robiliśmy go z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym (kapusta kiszona,grzyby suszone-leśne,cebula-wszystko podsmażane i duszone na patelni).Farsz zawija się jak strudel.Słowem przepis prawie taki sam i po upieczeniu wygląda podobnie. Jest pyyyszny!!!!Piekę co roku. Podaję na ciepło do tzw czystej zupy grzybowej.
gochasuper. Kulebiak jest the best! xD
anijest pyszny można też zrobić z mięskiem mielonym
ZbigNa kresach,gdzie mieszkałem.kulebiak zawsze był na Wielkanocnym stole.Farsz robiliśmy ze słodkiej kapusty z grzybami przysmażoną cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę jajami na twardo.Pycha,palce lizać!
elabradzo pyszne polecam
   wyswietlono 1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Wielkanocny kulebiak

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl