Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Aktualnosci

 PIZZA!!!

  Przykład tego dania, które zawojowało świat pokazuje, że to co prostsze jest najlepsze. Pizza, tradycyjne włoskie wiejskie danie znana jest obecnie na wszystkich kontynentach i chyba nie będzie przesady w nazwaniu jej najpopularniejszym daniem świata.
 
czas: 
liczba porcji: 0
 
składniki: 

 
przyrządzanie: 

Na początku był placek z maki i drożdży, smarowany przyprawionym ziołami sosem pomidorowym i posypany serem, wypiekany w opalanym drewnem piecu. Ta pierwotna wersja nazwana została Margheritą na cześć jednej z włoskich księżniczek. Ta pizza okazała się być doskonała podstawą do dalszego eksperymentowania - do margherity dodawano różne składniki i osiągano różne, czasami zaskakujące, smaki tej potrawy. Wraz z emigracją Włochów do Stanów Zjednoczonych popularność pizzy zatoczyła szerokie kręgi, czyniąc z tego włoskiego dania uniwersalny przysmak.

Margherita i inne klasyki

Klasyczna włoska pizza to chrupiące, CIENKIE CIASTO  i dodatki. Niemniej smaczna jest wersja bardziej PUSZYSTA. W obu przypadkach ciasto smaruje się aromatycznym SOSEM POMIDOROWYM i posypuje serem. Tak powstaje wspominana przez nas MARGHERITA.

Dodając anchois, pomidory i czarne oliwki otrzymujemy pizzę zwaną jako NEAPOLITAŃSKA. Z kolei gdy margeritę posypiemy cebulką i tuńczykiem powstanie TONNO. Pomidory, cebula, kukurydza, szparagi lub brokuły to propozycje składników do PIZZY WEGETRIAŃSKIEJ.

Smaki nie tylko włoskie

Popularność tego dania potwierdzają powstałe poza Włochami propozycje. Oryginalną, inspirowaną wpływami mauryjskimi PIZZĘ HISZPAŃSKĄ przygotujemy z anchois, rodzynkami, orzeszkami ziemnymi i cebulą..Z kolei GRECKĄ otrzymamy używając pomidorów, sera feta i czarnych oliwek. Zupełnie odmienny smak będziemy mili dzięki PIZZY ŁOSOSIOWEJ, tworzonej z wędzonego łososia, cebuli i kaparów. Biały sos beszamelowy, leśne grzyby duszone z cebulą to składniki potrzebne do przygotowania PIZZY ALPEJSKIEJ.

Możliwych kombinacji smaków jest bardzo wiele - powyższe są tylko niektórymi z nich. Jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania.



podaj dalej


komentarze
   10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
gośćPrzeczytajcie do końca a później komentujcie!! Albo zapiszcie się na kurs komputerowo-internetowy
allex20dkg maki na jedna pizze przepis łyzke oliwy lub oleju, woda dro,zdze,i łyzeczke soli i cukru.zaje....pizza.polecam
iiiale ceśki nie dali przepisu
diabelwszystko bylo by fajnie tylko ze pizze wynalezli grecy a nie wlosi
fabianco to ma byc hm hm
askahm, dobrze że ktoś spytał gdzie jest przepis bo co dla jednych oczywiste dla drugich w tym przypadku niekoniecznie - może po długich poszukiwaniach wpadłabym na to, że zamiast podkreślenia, kursywy czy zmiany koloru mamy capslocki ;) tak dla odmiany najwyraźniej ... ;P proponuję stosować jednak czytelniejsze linki do przepisów bo wiele osób może się zrazić ... pozdrawiam i dziękuję za przepisy - tego właśnie szukałam!
prowokatorOhydne zamiast "ochydne" analfabeto
karawszystkie pizze wychodzą tu ochydne takie twarde ciasta bleee... nie radze, grozi to połamaniem zębów i niestrawnościa organizmu...
Palce lizaćTo jest artykuł - klikaj w wyrazy zaznaczone Caps Lockiem :)
fortunatea gdzie ten przepis? jaja se robicie...................
   wyswietlono 10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:

Aktualności
Może piwo? - no, jasne..!!!
 PIZZA!!!
 Wielkanoc Inaczej
 Wiosenne grillowanie
 Szparagi, czyli warzywni arystokraci
 Wiosenne zupy
 Strawberry Fields Forever…
 Bób i fasola, czyli środek lata
 Cukinia, czyli z jesiennego rogu obfitości
 Tam, gdzie papryka jest najlepsza
 Listopad miesiącem dyni
 Różne smaki świąt
 Smacznych Świąt!!!
 Karnawałowe przyjęcie
 Ciepła zupa na zimne popołudnie
 Co to jest - małe, zielone i jest pyszne?
 Jaja na Wielkanoc
 Viva Espaňa, Ole!
 Majówka z grillem
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.