Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Nalewka brzoskwiniowa

  Skoncentrowany smak lata w butelce
 
czas: 1 godzina (plus 3 miesiące oczekiwania)
liczba porcji: 0
 
składniki: 1,5 kg brzoskwiń
0,5 l wódki
1/2 kg cukru

 
przyrządzanie: Z podanej ilości składników otrzymamy 0,7 nalewki. Brzoskwinie dokładnie umyć, wyjąć pestki i pokroić na około 16 części. Wrzucać do słoja o pojemności minimum 2 litry, zasypując kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć lecz nie nazbyt szczelnie. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po trzech miesiącach nalewkę zlać do butelek. Owoce możemy wykorzystac jako dodatek do deserów. Nalewka nie musi dojrzewać - gotowa jest do degustowania.
 
uwagi: Brzoskwinie muszą być bardzo dojrzałe i soczyste.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
AkaNalewka, to nie wino to nie ulgo wątpliwości, ja robię różne nalewki, po zlaniu owoców (nie spirytusem), tyko mocną wódka, należy szczelnie zamknąć, najlepiej słoik. Zawsze świeże owoce takie sfermentowane w cukrze są niesmaczne i niezdrowe. Jaki alkohol potrzebuje wentylacji, chyba czerwone wino po otworzeniu butelki. Obecność powietrza przy produkcji nalewki jest zbędna. Moja wiedzę na ten temat czerpię z przedwojennych, starych książek kucharskich. Pozdrawiam.
mania4581nie wiem który przepis wybrać ?
AjgorDo Artiego - nie wiem, skąd wziąłeś informację, że nalewka to wino. Nalewka a wino to dwie zupełnie inne rzeczy. Nalewka to jest roztwór owocowo spirytusowy. Dotychczas robiłem wiele razy nalewki z aronii i z winogron (tak tak. nie wino, tylko nalewkę z winogron). ZAWSZE były pyszne, chociaż zmieniałem przepisy jak rekawiczki :) Teraz spróbuję z brzoskwiń. Zobaczymy, co wyjdzie.
Artidroga Magdaleno i inni z otwartymi słoikami. Żadnych otwartych słoików. Nalewka to wino i nie pracuje w ten sposób. Niby od czego nabierze szlachetnego smaku, od powietrza. To właśnie cukier, alkohol z wódki lub spirytusu ma wyciągnąć co najlepsze z owoców. Otwarty zaprawa co prawda szybko się nie popsuje bo % alc. ale ubędzie ich w końcu tyle, że będziecie pić syrop owocowy z cukrem.
JezabelW przepisie nie ma wzmianki, o tym co zrobić ze skórką brzoskwini - obrać, czy zostawić? HELP!
nalewkarzIle ludzi tyle opinii, ale ja zwrócę tylko uwagę na komentarz "radzia"- to nie prawda że nalewki powinny być szczelnie zamknięte wręcz przeciwnie wskazane jest od czasu do czasu otworzyć słoiczek z naleweczką (można powąchać jej piękny aromat) w dobrych książkach nalewkarskich nawet wspomina się aby słój z nalewem nie zakręcać zakrętką a przykryć gazą (choć ja bym się nie odważył bo procenty uciekną) Ale tak jak mówię najważniejsze to robić swoimi wypróbowanymi sposobami :) !
wessRobiłem bez przepisu i wziąłem około 2 kg cukru i 1,5 spirytusu. Wyszła konsystencja miodu. syrop o dziwnym zapachu. Czym i jak to rozcięczyć.
htedmniej trochę cukru proponuję i 1/4 l . spirytusu do tego w zeszłym roku ją robiłem była super ale troszkę za słodka i za mało kopała w język ;)
spec72Ja robię tak, 2 kg. brzoskwiń, 1,5 litra spirytusu, i od 0,5 do 0,75 kg. cukru. Brzoskwinie pokroić w połówki, pestki oczywiście wyrzucić, włożyć owoce do pojemnika i zalać spirytusem, odstawić na 10 dni. Potem odlać spirytus i do owoców wsypać cukier, i codziennie mieszać słojem, przez 2/3 tygodnie. Po trzech tygodniach wlać wcześniej odlany spirytus do owoców i odstawić jeszcze na jeden tydzień. Po upływie tygodnia, przelać do butelek, i można cieszyć się smakiem pysznej nalewki z brzoskwiń.
radziaja również "pędzę" nalewki co sezon i jestem tego samego zdania co orezator, nalewka musi być słodka i mocna oraz gęsta i koniecznie ze świeżych owoców!!! ja obecnie robią z brzoskwiń i jeżyn, a zrobine już są i leżakują z aronii i wiśni, zawsze słoje muszą być szczelnie zamknięte inaczej to wino wam wyjdzie a nie nalewka lub likier
   wyswietlono 1-10 z 33   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Nalewka brzoskwiniowa

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl