Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Pizza - ciasto puszyste

  Jedna z dwóch proponowanych przez nas podstaw do przygotowania tradycyjnego włoskiego dania
 
czas: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
liczba porcji: 2
 
składniki: 400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli i cukru
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek

 
przyrządzanie: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą ciepłego mleka oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Piec w temeraturze 180 stopni.
 
uwagi: Na zdjęciu ciasto puszyste posmarowane sosem pomidorowym


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 153   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
PitongTraceurCo do komentarzy "ciasto zbyt kruche", "zbyt twarde", "trzeba było dolać wody" - najwyraźniej mam jakąś inną mąkę i wodę, bo ja zawsze muszę dosypać mąki, a używam tego przepisu od dłuższego czasu. Co do twardości - ciasto na pizzę ma być sprężyste. Na tyle, by chwytając za jeden skraj rozwałkowanego ciasta nie rozrywało się.
CasandraDramat. Ciasto twarde trzeba było dodać sporo wody. Po godzinie nadawała się do spożycia.Jak cholewka i tak
magsadla mnie ciasto zbyt kruche
paniczboski dobra pizza
paniczboski niezły ten pszepis
wojtekkiedy dodac bazylie piprz i oregano
KicajkiZobaczymy co wyjdzie. Ciacho zagniecione i w piekarniku.
gośćNa jak dużą blaszkę jest ten przepis???
ola31311nie wiem bo nie robilam
krisludzie jak weszliście na ten przepis nie szukajcie wiecej rewelacja !!!! nie ma lepszego POLECAM
   wyswietlono 1-10 z 153   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pizza - ciasto puszyste

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl