Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa pieczarkowa

  Aromatyczna zupa z cyklu "nawet ON sobie z nią poradzi"...
 
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 30 dag średniej wielkości pieczarek
1 litr bulionu grzybowego
łyżka masła
0,15 l słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki

 
przyrządzanie: Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać.  Przyprawić do smaku, a po wlaniu do talerzy posypać natką pietruszki.
 
uwagi: By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można sporą garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.


podaj dalej


komentarze
EdihA ja wyczytalam,ze mozna dodac lane kluski. Nie wiem jak to bedzie smakowalo razem ale wlasnie biore sie za gotowanie wiec mam nadzieje,ze zaskocze domownikow .....
wiolkaSprobujcie dodac serek topiony-gouda i garstke drobnego makaronu-pycha
AniaIle komentarzy,tyle przepisów na zupe pieczarkową. Wypróbuję wszystkie i napiszę,która mi osobiście najbardziej przypadła do gustu (a raczej do smaku :))
asiaja robie z ziemniakami , szczypiorkiem i cytryna a reszta standardowo
SmakoszJa przyzadzam te zupe trochę inaczej: Pieczarki miksuje blendzerem,a zamiast smietany i masla dodaje serek smietankowy topiony zupe podaje z makaronem...palce lizac
superw tej zupinie z przepisu. nie ma nic treściwego.
anielaja podsmażylam pieczareczki z cebulka dodalam do bulionu wczesniej ugotowanego z warzywami tj marchew pietruszka ziemniak pozniej dodalam usmazone pieczarki pozniej dolewamy śmietane ciut wiecej nie zaszkodzi ;) i pietruszka co do przypraw sól odrobina pieprzu wegety ziele ang lisc laurowy z makaronem tez dobrze smakuje ja osobiscie preferuje z ziemniakami SmaczneGO ;))
zuzaNa pewno z włoszczyzną a zamiast ziemniaków proponuję podawać z drobnym makaronem,jest wtedy bardziej delikatna:))
dogcalkiem dobre jak doda sie dwa pokrojone drobno ziemniaki garsc drobno posiekanej cebuli pol sredniej marchwi pokrojonej w kostke odrobina suszonego czosnku lisc laurowy a pieczarki to na masle z odrobina bazylii :) zupka miodzio akurat na jeden dzien :) do zupy proponuje kopytka
gladiolusspróbuję żonę wyręczyć w dniu jej święta
kelnerProponuję pod koniec gotowania dodać ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki, garść makaronu i łyżeczkę majeranku. Taka zupa może stanowić doskonały obiad "jednodaniowy"
A.Nie powinno smażyć się na maśle. To raczej jest zupa "nic".
pszef kuchni albo kucharez na pokładzie to po prostu ma czas na taką pracę. kobieta ma dom i dzieci więc nie bawi sie w te czasochłonne zawody
matahariale co to za zupa...ani to krem..ani w niej makaronu czy ziemniakow...
GOSCNAPEWNO LEPIEJ SMAKUJE ZUPA JAK DODAMY WARZYWA JEST LEPSZY SMAK I ZAPACH.AZ SIE CHCE SIE JESC
simonnapweno bedze dobra. jak kucharz dobry zupa tez
elkaczy to prawda zeby smietana sie nie zwazyla trzeba dodac do niej soli.
Madziaprzy mega katarze, który absolutnie zabrał moje wyczucie smaku uważam, że zupa smakuje całkiem dobrze :)
oloDlaczego <> (sobie poradzi)?Ppragnę zwrócić uwagę na płeć szefów kuchni hotelów, restauracji czy na pokładzie okrętów. Tym samym występuję przeciw stereotypom i w obronie płci męskiej. Przejdę teraz do lektury przepisu i jeśli nie będzie on (co z omówionej rekomendacji wynika) zbyt banalny zaczynam gotowanie.
grubyta zupa jest genijalna a wręcz fantastyczna
matija gotuje na rosole ma calkie inny smak
jarekja tam zamiast pieczarek wole sex , mówie wam pyszniutkie
NishNa kosci i z wloszczyzna zupa zupelnie inaczej smakuje!
jano zobacza zaraz ide ja gotowac
xenaA czemu brakuje kości czy to schabowej czy rosołowej,jest lepszy smak zupy ,polecam dodawajcie wtedy taka zupa ma na pewno smak a i gdzie warzywa?
kiganaprawde super zupka
jarekochyda
PIOTRGDZIE MAM KUPIC BULION GRZYGOWY JESTEM W KENI NA KONTRAKCIE:?????
margobardzo skromna:( ja dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki startą marchewkę i drobny makaron np muszelki a pieczarek nie smazę (dodaję surowe- mniej kaloryczne)
asiorbeznadzieja
Mariazamiast śmietany dodaję trójkącik topionego serka śmietankowego
AgataZrobiłam przed chwilką i jest pyszna. Dodałam jeszcze makaronu, ale zupa naprawdę jest PYSZNA. pozdrawiam
xXxMyroNxXxZupa extra
ddsuper zupka... szybka i bezproblemowa i smak super:)
sambakocham grzyby!!!
brel0osobiscie woli po Polsku z ziemniakami i starta marchewka pietrucha selerem
kasianawed dobra!
TrusBrzmi apetycznie. Tylko śmietana się warzy a nie waży :/
grosiknawet nawet, szybka i prosta w przygotowaniu :) i w smaku znosna
19domi92Super ! ugotowałam i wyszłam mi pyszna :) Dzięki pozdrawiam
ADRIANciekawe czy taka dobra jak muwicie zobaczymy
kuchareknie samowita zupka jak u mamy a zrobilem ja sammmm :-}
G@BIwłaśne gotuję tę zupkę i szczerze mówiąc ciekawa jestem czy będzie smakowała moim chłopakom :)
ankajest ok
martuniaprosta i łatwa, nie miałam śmietanki więc dodalam mleka, a na końcu wszystko zblendowalam, i była zupa krem.
ewelinaZupa ekstra naprawde warto ją ugotować.POZDRAWIAM...
kasia86Zupa...rewelacja;)Według przepisu i bez kombinowania;)dzięki;)
sylwiaale o co chodzi z tym serkiem topionym, do zupy mam wrzucic? ile? jaki dokladnie? nidy tak nie robiłam
iwonaZamiast sztucznego bulionu zupę gotowałam na kościach,pod koniec gotowania zupy dodałam marchew startą na tarce z otworami do jarzyn.(nie rozgotować marchewki ) Ziemniaczki też pasują, ale dobrze smakuje z grzankami lub zapiekanym pieczywem z masłem cebulowym.
askonradpisze ze czas przygotowania 20 min,mi to zajelo 40min i jeszcze sie gotuje :)
MoniaZrobiłam tę zupę naprawdę pyszna dodałam serek topiony wyśmienita palce lizać
Dzisiaj ugotuje sobie piecarkowąJa oczywiście nie uznaję zup bez ziemniaków więc prócz pieczarek napewno włożę tam pyrę ;)
karolcia24warto dodac cebuli do pieczarek i podsmazyc, naprawde jest pyszna
KUKWSADŻCIE W TO TROCHE SERCA I NIE TRZYMAJCIE SIĘ SZTYWNO PRZEPISU A NA PEWNO BĘDZIE SMACZNE
Karolcia porada z serkiem topionym jest suuuuuuper Dziękuje:*
adamdzięki temu przepisowi udała mi się zupa polecam ten przepis
malgosia1085super przepis
Pelesuper zupka. Miałem 30 dkg pieczarek i nie wiedziałem co zrobić mojej ukochanej na obiad. Przepis rewelacja. Przede wszystkim szybko i smacznie
malaczy do tej zupki mozna wkroić ziemniaczki?
treboruważam, że zupa jest naprawdę b. dobra. Ja osobiście gotowałem na kostkach bulionowych i dodałem trochę czosnku, ale tak naprawdę to każdy może sam sobie doprawić wedle własnych preferencji smakowych. POZDRAWIAM.
elinaplsie nie napracowalam, ugotowalam i podalam na stol:-)))smacznosci:-)) tylko gdyby to mozna bylo zrobic z naszych polskich pieczarek:-(bo te hiszpanskie to takie bezpluciowe:-((
aprzepyszna - zwłaszcza z czosnkiem. dla ułatwienia zamiast świeżego wywaru wykorzystałam 1 kostkę bulionu grzybowego i 1 kostkę bulionu warzywnego
arekzbergendajcie na koniec 2 zabki czosnku naprawde poprawi smak o 50% polecam
rakunjutro to zrobie dziewczynie na Dzien Kobiet:)
nicorettepo tej zupce można pod drzewkiem poleżeć bo sił po niej brak
malinkapoprostu pycha. naprawde polecam wszystkim
ja 3swietna zupa
siwa19204dobra zupka
ewaja dziś ja ugotuję :D
lucek1591tego nie da się zjeść:):):)
ONno9 żeby nie było, to ja będę to gotował, ale cykl przepisów ostro wymierzony ;)
agulajutro sprubóje ugotować,mam nadzieję że mi wyjdzie...
mezatka ja zamiast smietany dodaje jogurt naturalny i tez jest pychaaa i w dodatku mniej kalori polecam
maggiezeby smietana sie nie wazyla nalezy ja po prostu posolic- przed wlaniem do goracej zupy w tym przypadku..... metoda jest niezawodna..... pozdrawiam
arturrodegonzallesbèdè pichcil na kolacji multietnicznej w italii blisko Ravenny i myslè ze taka zupka moze posmakowac nawet eskimosowi.
mla Marcinowi nie wyszla , bo sie obrazil :P
galantynkazupka jest pyyycha !!!!!!!!
annaMja lubie do pieczarkowej dodac troche serka topionego i wtedy jest palce lizac :)
miado Madzi: co to jest gotowiec bulionu?
malyszzupa jedwabista;] Polecam
MADZIAa bulion, to gotowca kupić czy zrobić z kostki???Co lepsze, dla nowicjuszki :)
martazaraz bede robiła mam nadzieje ze bedzie bardzo dobra!!
adajutro będe robiła to posmakuje
sdssuper
martuśSuper zupka nigdy nie lubiłam pieczarkowej ale teraz polubiłam... pyszna
motylekJa dodaje makaron ale nie nitki...i marchewke...przepis jest swietny,naprawde superrrr,latwy szybki i smaczny:)dziekuje za przepis:)
kokosankazupka dobra wszystkim smakowała :)
villemowłasnie sie robi, ale mmmm jak pachnie :D jeszcze tylko ziemniaczki musza sie ugotowac i bedzie picus glancuś pyyycha
lusiZupka oki ja jeszcze dodaje ziemniaczki i marchewke i jest pysznie:):)
kamil a jak komus nie wyszedl lub mu nie smakuje to czyli nie umial tego zrobic lub po prostu niech odejdzie od kuchni italgregor@wp.pl
kamil fajny przepis i prypomnial mi sie egzamin praktyczny gdzie m.in byl sos pieczarkowy i byly takie same skladniki mmm pycha mi wyszedl a jutro mam zamiar ja zrobic ta zupke bo jestem w goscinie i maja chec na pieczarkowa
paulzupka nie najgorsza
Amarikamusi byc bulion grzybowy? ja robie na kostce;-)
michalAntoni madrowac sie mozesz gdzie indizej, jesli masz lepszy przepis podaj go tutaj a my cie ocenimy;) Pozdrawiam
lol Pyszna zupa
DzikiŚwieży bulin grzybowy to bulion z kostki rosołowej :D Właśnie zrobiłem zupke bo mam wolne. Oczywiście z ziemniaczkami bo z makaronem jest BLLE i jest OPTYMALNA. Ciekawe co zrobie jutro?? hmmm
lukaszwlaśnie mam zamiar robic pieczarkową pylko nie będę podsmażał pieczarek tylko wrzucę pokrojone surowe
pablo a ja dodaje ziemniaczki pokrojone w kostke. rewelacha
agico to znaczy świeży bulion grzybowy?
Pawko IRLwłaśnie ją robie i spróbuje z tym makaronem.już ślinka mi cieknie mnnniaam>>>>
dorciazupka pychotka
justysiajest przepyszna:) taka jaka moja mama zawsze robi :)
Ilonaa ja ja wlasnie robie mam nadzieje ze bedzie dobra:)
antonizupa niezabardzo...:/łeeee znam lepszy przepis
nickopinia
Maria471Zupa naprawde smakowita,ja podałam z makaronem,bo moja rodzina lubi pożywniejsze zupy
vonia2 godzinki temu zjadlam pyszna pieczarkowa...ummmm do tej pory mnie jezyk piecze...byla taka pyszna...i niestety jeszcze goraca:P
Niuniaja mam 15 latek hehe i zrobiłam tą zupkę ... właśnie ją jem i jest pyyszna!!!!!!!!! POLECAM
srakpycha
anetajadłam tą zupę u koleżanki bardzo dobra
AngelikaMam pytanie obierac pieczarki??
koyotej kucharze!jak sie robi bulion?moze byc z kostki knorra?
jacekdodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wcześniej lekko obgotowane
merya miało być tak smacznie
DPyszna zupa. Można do bulionu dodać prawdziwych grzybów, wtedy zapach i smak będzie intensywniejszy. Generalnie, pyszny pomysł na obiad.
doniamam wielką ochote na tą zupke i zaraz się biore do gotowania zobaczymy czy jest tak dobra
FuniaJa nie mam problemu ze śmietaną bo używam "Rama --Cremfine, Do gotowania
agazupa po prostu rewelacja
emikosjutro to wypróbuje, przyjezdzaja rodzice z wizyta
wiolkarewelacja z ziemniakami jest owiele smaczniejsza-kochani poprostu wysmienita na drugi dzien na obiad moj maz chciał jeszcze,wiec.....polecam!!!
DorkaZupa wyszła wyśmienita!! Należy pamiętać o proporcjach i na większą ilość bulionu dodać odpowiednio większą ilość pieczarek! Ja dodałam jeszcze 3 duże ziemniaczki pokrojone w kostkę! Śmietany nie łączyłam z mąką tylko dałam tradycyjną zasmażkę, a śmietanę dałam na samym końcu jak już zupka była gotowa, po wylączeniu jej! Dodatkowo żeby śmietana się nie zważyla należy dodać szczyptę soli i zmieszać z niewielką ilością zupy! Polecam! Smacznego!
rachelzupka pyszna. ja dodalam jeszcze ziemniaczki pokrojone w kosteczkę i wyszło super. Polecam
oskaBulion grzybowy mozesz kupić gotowy w kostkach, wiesz rosołki Knorr lub Winiary tylko nie drobiowe ale grzybowe :D
anulekjeszcze nie robilam a juz mi slinka leci jak ugotuje to wam napisze jak smakowala
wertus2to wszystko jest obrzydliwie paskudne
nat27do zupki mozna dodac makaronu swiderki bedzie bardziej syta i moj maz sie nawet nia najada ;-)
ewaa jak sie robi bulion grzybowy?
HelenkaPrzepis super! Pieczarkowa wychodzi jak ta lala - palce lizać :)
GrabsoNucze sie na kucharza na prawde dobra stronka :) wszysko OK
AgnesssCzytać bez "To" ;-)
AgnesssTo pyszna mi wyszła zupka z tego przepisu :D Pozdrawiam autora :-)
Palce_lizaćKochani, a może jakieś komentarze merytoryczne, dotyczące przepisu.. Święta idą :)
edith1Elżbietko - wiódł ślepy kulawego, drzazgę widzisz w oku brata swego a belki we własnym oku nie dostrzegasz
dr Miodek-hahaKochana Ziutko, nikt nie jest doskonaly: w twoim przypadku ze wspomnianego przez Ciebie slownika mozemy korzystac jedynie "bez porostu" a nie jak sugerujesz "po porostu":):)
ZiutkaCóż kochana Elżbietko. Chyba chodziłaś do jednej klasy z Mariuszem, po porostu korzystaj ze słownika, jeżeli masz problemy z ortografią. "Po prostu" piszemy oddzielnie.
elzbietkahalo mariusz, ktora klase szkoly skonczyles, ze nie wiesz jak sie pisze zycie. musiales byc slabym uczniem poprostu oslem
dddżycie to sie pisze przez samo ż
darekżycie z pieczarkową to samo rzycie pozdrawiam mariusza
mariuszja zrobiłem według tego przepisu tylko w kosteczkę skroiłem dodatkowo do bulionu pierś z indyka i cała rodzina rozpłynęła się w rozkoszy smaku. dodam że pieczarkową robiłem pierwszy raz w rzyciu. diękuje serdecznie za super przepis!!!
dorszja jeszcze do tego podsmażam posiekaną cebulę. kiedyś zamiast mąki dodałam trochę makaronu i też była niezła :)
palce_lizacMożna - powinien być dostępny w dowolnym hipermarkecie.
lizazupka pycha - ale czy mozna kupic gotowy bulion grzybowy?

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa pieczarkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl