Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Jarmuż z buraczkami i dymką

  Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.
 
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

 
przyrządzanie: 

Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
RenataProszę pamiętać, że witamina C ginie w 70st C. Młode liście nadają się do sałatek, grube nerwy na świeży sok - nie wyrzucać.
BasiaA spróbujcie sok z jarmużu+ sok z selera naciowego, ogórka i ew. cytryny
lilkadzisiaj zrobiłam i wyszło pysznie (chociaż nie miałam dymki i dodałam zwykła cebulę) , świetne połączenie smaków zarówno na gorąco jak i na zimno nieźle smakuje. Teraz jest sezon na jarmuż wiec coś czuję że to będzie częsty dodatek do mięsa tego sezonu. Dziękuje za przepis świetny :)
lodziasta strona jest dla mądrych ludzi :) Jarmuż - szczególnie ten z własnej hodowli -ma dużo dobrze przyswajalnych składników odżywczych. NIE CHEMIA !!! wpadłam tu na chwilę po przepisy :) leokadia
lodziasTa strona jest bardzo ważna i potrzebna dla mądrych ludzi :) mam jarmuż na swojej działce.wiem ile ma wartości odżywczych a przede wszystkim naturalnych , łatwo przyswajalnych przez nasz organizm. NIE CHEMIA!!! "przyszłam" tu po przepisy :)
kika...mmm ....'nie idzie kupic'..... - otoz idzie, idzie -jest dostepny na targach, w makro, auchan, tesco. u nas nawet w osiedlowej budce, a co do szpinaku to zawiera on bardzo małe ilosci żelaza i to trudno przyswajalnego, natomiast ma sporo szczawianow i trzeba pamietac aby łączyc go z nabiałem !
N. M.jarmuż bardzo wskazany do spożywania aby zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej w oku . należy samemu uprawiać go w ogródku lub głębokiej donicy na balkonie - sprawdziłam .
malgorzataz Holandii: bardzo popularn glownie "stampot" z jatmuzem- czyli po prostu ziemnaki ugotowane z jarmuzem (zwanym tutaj " boeren kool" czyli wiesniacka kapusta), ugniecione, wymieszne z posiekanym boczkiem i jeszcze do tego podane a kielbasa, taka tutejsza, podobna do polskiej parowki. Dla mnie wersja bez miesa to dobra alternatywa dla ziemnakow puree
Agai jeszcze : Jest to warzywo znane i uprawiane od dawna, jednakże mało doceniane w Polsce. Zazwyczaj jarmuż traktowany jest jako roślina ozdobna i jego efektowne, kędzierzawe liście używane są głównie do dekoracji potraw. Warto zacząć powszechniej wykorzystywać jego wysoką wartość odżywczą — jest bogaty w białko, witaminę C, karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i H, sole mineralne — wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Szczególnie ważna jest wysoka zawartość witaminy C, której więcej od jarmużu zawiera tylko papryka i pietruszka naciowa. Liście jarmużu mogą być spożywane w stanie świeżym, w postaci surówek lub po ugotowaniu przygotowane podobnie jak szpinak. Nadają się do mrożenia i konserwowania. Jarmuż pozostawiony na zimę w polu wczesną wiosną wytwarza młode, silnie ulistnione pędy, które mogą być spożywane jako najwcześniejsze wiosenne warzywo z odkrytego gruntu.
Agajeśli chodzi o zakupienie/dostępność ja kupowałam w Makro
   wyswietlono 1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Jarmuż z buraczkami i dymką

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 

 
kuchnia niemiecka
Jarmuż z buraczkami i dymką
 Zupa piwna
 Cukinia w cieście piwnym
 Strudel jabłkowy
 Alzacki placek cebulowy
 Zapiekana cykoria z szynką
 Jarmuż zapiekany z ziemniakami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl